Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Τσακίζουν τις συντάξεις για να αυγαταίνουν τα «ματωμένα» πλεονάσματα




Θυσία στο βωμό των «ματωμένων» πλεονασμάτων πέφτουν οι συντάξεις, όπως και κάθε άλλη δαπάνη που συνδέεται με την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Προκαλώντας τους συνταξιούχους που στενάζουν από τις αλλεπάλληλες συντάξεις, το υπουργείο Εργασίας πανηγυρίζει γιατί ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2017 αναθεωρήθηκε, και πλέον το ετήσιο αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε δημοσιονομικό πλεόνασμα 188,5 εκατομμυρίων ευρώ, από αρχικά προϋπολογισμένο δημοσιονομικό έλλειμμα 756 εκατομμυρίων ευρώ.



Το υπουργείο Εργασίας υποστηρίζει ότι η αναθεώρηση των μεγεθών του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ, επιβεβαιώνει «το έλλειμμα αξιοπιστίας» όσων αμφισβητούσαν αυτό το πλεόνασμα. «Ο ΕΦΚΑ στέκεται στα πόδια του και το αποδεικνύει καθημερινά. Θα συνεχίσει να το κάνει, σε πείσμα όσων επιδιώκουν την υπονόμευση του δημόσιου συστήματος κοινωνική ασφάλισης, το οποίο σήμερα ανακτά την αξιοπιστία του», τονίζει το υπουργείο τη στιγμή που με το «νόμο Κατρούγκαλου» μπήκε ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Μάλιστα, εκτός από το πετσόκομμα των συντάξεων, παρουσιάζονται πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση κύριων και επικουρικών συντάξεων αλλά και εφάπαξ, γεγονός που εκτινάσσει το πλεόνασμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν περιπτώσεις κύριων συντάξεων που εκκρεμούν εδώ και 3 χρόνια και επικουρικών που εκκρεμούν εδώ και 5 χρόνια. Μάλιστα, από την 1η Γενάρη του 2015 δεν έχει εκδοθεί καμία επικουρική. 

Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί αμείωτη και την επόμενη χρονιά. Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση, προβλέπει για το 2018 μείωση ύψους 900 εκατ. ευρώ για τις δαπάνες που αφορούν τις κοινωνικές παροχές» (συντάξεις, ΕΚΑΣ, «κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης» κ.ά.), που καταβάλλονται τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από τα ασφαλιστικά ταμεία.

{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου