Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2021

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ Τ. ΖΕΡΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ Η αντιασφαλιστική επίθεση διαρκείας φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου


Φωτό αρχείου
 Φωτό αρχείου


Σε άρθρο, για την Κοινωνική Ασφάλιση και τους νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο Τάσος Ζερβός, πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλιστικών Ταμείων, μέλος της Επιτροπής του ΠΑΜΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, αναφέρει τα εξής:

«Τα συνταξιοδοτικά συστήματα της χώρας μας, όπως και στον υπόλοιπο κόσμο αναπτύχθηκαν μέσα από σκληρούς και πολλές φορές αιματηρούς αγώνες της εργατικής τάξης. Η αστική τάξη αναγκάστηκε να "συνδράμει" στην ανάπτυξή τους και κάτω από την πίεση που άσκησαν οι κατακτήσεις των εργαζομένων στις σοσιαλιστικές χώρες. Φυσικά, σε κάθε χώρα πήραν διαφορετικά χαρακτηριστικά και ως προς τη χρηματοδότησή τους και ως προς τις παροχές τους.

Από το 1992, μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες, άρχισε η σταδιακή αντεπίθεση της αστικής τάξης να πάρει πίσω ό,τι είχε παραχωρήσει, με σημεία αιχμής τη σταδιακή απαλλαγή των εργοδοτών και του κράτους από τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τη μετατροπή τους σε ατομική υπόθεση και παράλληλα οι εισφορές των εργαζομένων να κατευθυνθούν σε ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις. Φυσικά βάφτιζαν όλες αυτές τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις και νομοθετήσεις ως προσπάθεια διάσωσης του ασφαλιστικού συστήματος.