Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Δεν τρώνε κουτόχορτο


Μιλώντας σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο υπουργός Εργασίας επανήλθε στο ΕΚΑΣ και προσπάθησε να επιμερίσει και στα άλλα κόμματα την ευθύνη για την κατάργησή του, λέγοντας ότι αυτή «δεν αποτελεί μέτρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είχε ψηφιστεί και με τις ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού από τον Ιούλιο του 2015». Είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποσείσει από τις πλάτες της την πίεση που της ασκεί η λαϊκή κατακραυγή για τη σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους, ομολογώντας ότι η πολιτική της αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων, γι' αυτό μπορούν από κοινού να ψηφίζουν τέτοια αντιλαϊκά μέτρα. 
 
Κατά τ' άλλα, ο Γ. Κατρούγκαλος επανέλαβε την ψευδολογία ότι «εμείς βάλαμε στη θέση της την εθνική σύνταξη, που αποτελεί αποτελεσματικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, γιατί δίνεται χωρίς έλεγχο εισοδημάτων και αντιστοιχεί απολύτως στο όριο της φτώχειας. 
 
Μέχρις ότου όμως επανυπολογιστούν - τέλος του 2018, όπως προβλέπεται - οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, προβλέψαμε αντισταθμιστικά μέτρα που, ως ένα βαθμό, θα τους ανακουφίσουν». Από την ίδια τους την πείρα, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που χάνουν το ΕΚΑΣ ξέρουν ότι τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» είναι ψίχουλα μπροστά στις απώλειες που είχαν και μάλιστα με ημερομηνία λήξης (ορισμένα έχουν ορίζοντα εφαρμογής μόλις μέχρι το τέλος του χρόνου). 
 
Ενώ με τον επανυπολογισμό των συντάξεων το 2018, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει «ισορροπία», αλλά αυτή θα είναι προς τα κάτω, με νέες απώλειες εισοδημάτων για όλους τους συνταξιούχους. 
 
Καλή η προσπάθεια του υπουργού να ταΐσει κουτόχορτο τους συνταξιούχους, αλλά η κοροϊδία έχει και όρια.