Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ζητά επιστροφή αναδρομικών του ΕΚΑΣ από χαμηλοσυνταξιούχους


Την επιστροφή αναδρομικών πέντε μηνών του ΕΚΑΣ από χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους ζητά η συγκυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, αυτό συμβαίνει επειδή η ρύθμιση που ψηφίστηκε με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο και προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ για μια ορισμένη κατηγορία δικαιούχων (σταδιακά θα καταργηθεί για όλους μέχρι και το 2019) έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2016.
Έτσι οι καταβολές που έγιναν το πεντάμηνο που μεσολάβησε μέχρι την ψήφιση του νόμου θα πρέπει να επιστραφούν και η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει με τμηματική παρακράτηση από τις συντάξεις τους.
Θυμίζουμε ότι, μόνο για φέτος, η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα στοιχίσει στους χαμηλοσυνταξιούχους απώλειες ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνολικές απώλειες την τετραετία 2016 - 2019 θα ανέλθουν στα 2.393 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά δεν θα καταβάλλεται ούτε ευρώ, αφού το ΕΚΑΣ καταργείται οριστικά και δεν αντικαθίσταται με καμία άλλη παροχή. Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος προωθεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέσω της αλλαγής προς το δυσμενέστερο των οικονομικών κριτηρίων, μειώνοντας τα πλαφόν σε όλες τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα:
Για τους δικαιούχους του ποσού των 230 ευρώ το μήνα, το οποίο λάμβαναν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις μέχρι 7.715 ευρώ, τώρα το όριο του εισοδήματος μειώνεται στο ποσό των 7.216 ευρώ.
Για τους δικαιούχους του ποσού των 172,5 ευρώ, το οποίο λάμβαναν όσοι είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις ύψους 7.715,8 ευρώ έως 8.018,26 ευρώ, τώρα περιορίζεται στο ποσό των 7.217 έως 7.518 ευρώ.
Για τους δικαιούχους του ποσού των 115 ευρώ το μήνα, το εύρος των ετήσιων αποδοχών από συντάξεις μειώνεται στο 7.518,1 ευρώ από 8.018,27 έως 8.219,93 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.
Για τους δικαιούχους των 57,5 ευρώ το μήνα, το εύρος των ατομικών αποδοχών από συντάξεις μειώνεται από τα 8.219,94 ευρώ έως 8.472 ευρώ σε 7.720,01 έως 7.972 στη νέα κλίμακα.
Επιπλέον, καταργείται οριστικά η κλίμακα δικαιούχων των 30 ευρώ το μήνα.
Παράλληλα, όμως, με τη συμπίεση των ατομικών εισοδημάτων από συντάξεις και την κατάργηση της τελευταίας κλίμακας, ο νέος νόμος κόβει το ΕΚΑΣ και μέσω της συρρίκνωσης και των δύο άλλων κριτηρίων, του οικογενειακού εισοδήματος και του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος. Έτσι, το πρώτο μειώνεται από τα 15.389 ευρώ στα 11.000 ευρώ και το δεύτερο στα 8.884 ευρώ από τα 9.884 ευρώ που ίσχυαν πριν.
Ανάλογες μειώσεις, τέλος, θα επιβληθούν από τον επόμενο μήνα και στα μερίσματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα Μετοχικά Ταμεία. Και αυτές οι περικοπές θα γίνουν αναδρομικά από την αρχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, πέραν της μείωσης που θα ξεπεράσει το 30%, θα παρακρατηθούν και τα ποσά που έχουν καταβληθεί τους πρώτους μήνες του έτους και τώρα πρέπει να επιστραφούν.

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΗ 11 ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ


ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ  Ι.Κ.Α.  ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ’’ Η ΕΝΟΤΗΤΑ
Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com
                                              Αριθ. Πρωτοκόλλου  376/16


Τετάρτη 18 Μάη 2016

ΚΑΛΕΣΜΑ
     Το Σαββατοκύριακο 21 – 22 Μάη η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή για ψήφιση τα νέο γύρο επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα, στο Ασφαλιστικό, στους μισθούς και τις συντάξεις! Έρχεται νέο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, που αφορά επιβολή νέων έμμεσων φόρων στη συντριπτική πλειοψηφία του εργαζόμενου λαού που στενάζει, ιδιωτικοποιήσεις, «απελευθέρωση» των «κόκκινων» δανείων, νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο.
     Καλούμε όλους τους συνταξιούχους της πόλης μας να μην εγκλωβιστούν ξανά στις ψεύτικες ελπίδες και στις κάλπικες υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι περάσαμε τα δύσκολα.
     Στο νέο νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση, περιλαμβάνεται ο αυτόματος «κόφτης», δηλαδή ένας αυτόματος μπαλτάς που θα κόβει και θα μειώνει μισθούς και συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα θα προκαλεί αυτόματες περικοπές σε κονδύλια προς ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, τα σχολεία.
     Την ίδια στιγμή αυξάνουν τον ΦΠΑ από 23% στο 24%, εξέλιξη που θα επιφέρει νέες μαζικές αυξήσεις σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης. Αυξάνουν τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που επιβάλλονται στη βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, στο υγραέριο και στο φυσικό αέριο με εφαρμογή από 1η Ιούνη.
Καμία ανοχή, καμία συναίνεση!
Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα!
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ Π.Α.ΜΕ
ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΜΑΗ 11 ΤΟ ΠΡΩΪ ΣΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ



ΤΟ Δ.Σ.