Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Κουνάει και το δάχτυλο στους συνταξιούχους που χάνουν το ΕΚΑΣ!


Προκλητικός και κυνικός ο υφυπουργός Εργασίας, απαντώντας χτες σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Από κινητοποίηση των συνταξιούχων στην Αθήνα
Προκλητικός και κυνικός απέναντι στους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εργασίας, Αν. Πετρόπουλος, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτη, αναφορικά με το ΕΚΑΣ. Με την Ερώτηση που κατέθεσε, το ΚΚΕ ζητούσε να ακυρωθούν οι διατάξεις που καταργούν το ΕΚΑΣ και επιφέρουν απώλειες στο εισόδημα χιλιάδων συνταξιούχων, ύψους 2,4 δισ. ευρώ, στην τριετία 2016 - 2019.
Μια μέρα μετά την εφαρμογή της περικοπής, με την καταβολή της σύνταξης του Ιούλη, ο υφυπουργός Εργασίας λοιδόρησε από το βήμα της Βουλής τούς τουλάχιστον 80.000 χιλιάδες συνταξιούχους που έχασαν σε πρώτη φάση το βοήθημα και υπερασπίστηκε στο σύνολό του τον αντιασφαλιστικό νόμο 4387/2016, που ψήφισε η κυβέρνηση τον περασμένο Μάη.

Συγκεκριμένα, ο Αν. Πετρόπουλος ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «εκείνο που κάνουμε είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες για την ανάπτυξη ιδιαίτερα των χαμηλών συντάξεων» και εξαπέλυσε χυδαία επίθεση στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους οποίους προσπάθησε να ενοχοποιήσει για το γεγονός ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις αξιοποίησαν το ΕΚΑΣ ως μηχανισμό μείωσης της συντάξεων, με την αυξομείωση των κριτηρίων.

Οπως είπε, «το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές (...) Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!».Στη συνέχεια, αναλώθηκε σε μια «σολομωνική» με τα εισοδηματικά κριτήρια παροχής του ΕΚΑΣ, για να δικαιολογήσει την περικοπή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι το ΕΚΑΣ δεν είναι σήμερα αναγκαίο, επειδή μειώθηκε στα 13 ευρώ η «ψαλίδα» ανάμεσα στο μέσο όρο των κατώτατων εισοδημάτων και το κατώτερο όριο των συντάξεων.

Προειλημμένη απόφαση

Ο Αν. Πετρόπουλος επιβεβαίωσε ότι η απόφαση για περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν προειλημμένη. Οπως είπε,«γιατί ξαφνικά όλοι αιφνιδιάζονται; Δεν είναι γνωστό το θέμα για την κατάργηση του ΕΚΑΣ; Ηταν παλαιά απαίτηση και παλαιά δέσμευση των προηγούμενων κυβερνήσεων. Είχαν δεσμευτεί για την κατάργησή του. Επήλθε τώρα, μετά από συμφωνία, εκείνο που συμφώνησαν τον Αύγουστο του 2015 και υλοποιείται με αυτόν τον τρόπο».