Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

Υπόμνημα των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Προς τον κ. Πρωθυπουργό.Προς τα Κόμματα της Βουλής (πλην της φασιστικής «Χρ. Αυγής»).


ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – OAEE­­– ΔΗΜΟΣΙΟΥ- ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ -ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΝΑΤ-Π.Σ.Σ. ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ  
Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ.52 29 442 - ΦΑΞ.52 29 907


Υπόμνημα των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων


Αθήνα 15.12.2017
1. Προς τον κ. Πρωθυπουργό.

2. Προς τα Κόμματα της Βουλής (πλην της φασιστικής «Χρ. Αυγής»).



κ. Πρωθυπουργέ
Κυρίες, Κύριοι Εκπρόσωποι των Κομμάτων
Στις 15 του Δεκέμβρη οι συνταξιούχοι από όλη την χώρα κατεβήκαμε για μια ακόμη φορά σε πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα.

Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας είμαστε σε γενικό πανελλαδικό ξεσηκωμό, σε αποφασιστική, αδιάκοπη δράση, οργάνωση  και πάλη. Είμαστε όλοι και όλες στον αγώνα και δεν δίνουμε καμιά ανοχή στα αντεργατικά μέτρα τις κυβέρνησης.

Το κίνημα των συνταξιούχων από τον αγώνα δεν πρόκειται να υποχωρήσει. Δεν θα υποταχθεί, δεν θα αποδεχτεί τετελεσμένα.

Προς νέα μείωση στις επικουρικές συντάξεις το 2018



Τη δρομολόγηση νέων μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις και για το επόμενο έτος σηματοδοτεί ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ για το 2018. Σύμφωνα με αυτόν, το συνολικό κονδύλι για τις επικουρικές συντάξεις το 2018 θα μειωθεί κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος και θα διαμορφωθεί στα 4,02 δισ. ευρώ, από 4,17 δισ. το 2017 και 4,3 δισ. το 2016.

Μάλιστα, η συρρίκνωση του κονδυλίου γίνεται τη στιγμή που ήδη το ΕΤΕΑΕΠ καθυστερεί χρόνια να αποδώσει 120.000 επικουρικές συντάξεις και η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση μέχρι τον Ιούνη του 2018, να αρχίσει να καταβάλλει κανονικά τις καθυστερούμενες συντάξεις. Που σημαίνει ότι η πραγματική μείωση στις επικουρικές θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, από αυτό που αντιπροσωπεύει η μείωση του σχετικού κονδυλίου, αφού μέσα στο επόμενο έτος θα αυξηθεί ο αριθμός των συνταξιούχων. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος», η μέση σύνταξη των παλιών επικουρικών συντάξεων (πριν το Μάη του 2016) ανέρχεται στα 171,34 ευρώ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι συντάξεις αυτές θα δεχτούν νέα μείωση από το 2019, με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» μέχρι και 18%.