Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 52 29 442  FAX 210 52 29 907
http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr      

Αθήνα 22/7/2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
          Σε νέα επίθεση πέρασε ξανά η κυβέρνηση καρατομώντας για άλλη μια φορά τις συντάξεις μας και με αναδρομική ισχύ.
          Καταγγέλλουμε το ανελέητο αυτό κυνηγητό των συνταξιούχων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου.
          Τι πάει να πει «Κύρια» «Επικουρική» «ΕΚΑΣ» ή «εφάπαξ». Μειώνεις έστω ένα από αυτά μειώνεις και λεηλατείς το εισόδημα – ότι απέμεινε – των συνταξιούχων αλλά ακόμα και τη ζωή τους…
          Η κυβέρνηση προσπαθώντας να μικρύνει το κακό επικαλείται ότι οι νέες μειώσεις θα αφορούν μόνο το 10% των συνταξιούχων (250.000) λες κι αυτό αποτελεί…παρηγοριά. Λες και οι συνταξιούχοι είναι άψυχοι αριθμοί !!
          Δεν είναι η πρώτη φορά, που η κυβέρνηση με τις πολιτικές πρακτικές της  μας φτωχοποιεί ακόμα περισσότερο. Θα υπάρχει και συνέχεια. Αυτές οι περικοπές δεν θα είναι οι τελευταίες. Ο αυτόματος κόφτης έρχεται.
          Εμείς απαντάμε ότι ο αγώνας μας συνεχίζεται μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας, όσους αντιλαϊκούς – αντισυνταξιουχικούς νόμους κι αν περάσουν αυτοί ή οι επόμενοι.
          Καλούμε τους συνταξιούχους να οργανωθούν στα Σωματεία τους σε μεγαλύτερο βαθμό.
          Το φθινόπωρο έρχεται και θα είναι καυτό.

Για Τη Διοίκηση

  



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                                                Μ. ΡΑΛΛΑΚΗΣ                                    
Δ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ 
                                                                                                                                                

                                                                                                                                 

Το ΙΚΑ με εγκύκλιο... αλλάζει επί το δυσμενέστερον τον νόμο Κατρούγκαλου




Την εφαρμογή δυσμενέστερων ρυθμίσεων από αυτές που προβλέπει ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει εγκύκλιος του ΙΚΑ για τα κατώτατα όρια συντάξεων και το πέναλτι 10% στις μειωμένες συντάξεις, στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ορίζει ότι μόνο το οργανικό κομμάτι της σύνταξης θα λάβουν όσοι συνταξιοδοτηθούν με τα κατώτερα όρια και καθεστώς διαδοχικής ασφάλισης, εφόσον η συνταξιοδότησή τους αρχίζει από την 1η Ιουλίου 2015 και μετά, ανεξάρτητα από την ημερομηνία θεμελίωσης δικαιώματος. Αντίστοιχα, και όσοι βγουν με μειωμένη σύνταξη θα υποστούν επιπλέον πέναλτι -10% στη σύνταξή τους, μέχρι να φθάσουν το θεσμοθετημένο όριο για πλήρη. Αν και ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ορίζει ρητά ότι όλες οι εκκρεμείς μέχρι και τις 12 Μαΐου 2016 αιτήσεις συνταξιοδότησης θα κριθούν κατά τα ισχύοντα μέχρι 31/12/2014, η εγκύκλιος του ΙΚΑ προβλέπει την εφαρμογή των δυσμενών ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν εντός του 2015 (περί κατώτατων ορίων και επιπλέον πέναλτι 10%) και για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί πριν από τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο.