Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Περιφερειακή σύσκεψη Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων, από Θεσ/νίκη, Πιερία και Κιλκίς.

 

Κινητοποίηση συνταξιούχων στη Θεσσαλονίκη στις 22 Οκτώβρη (VIDEO - ΦΩΤΟ)


Κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στις 22 Οκτώβρη, αποφάσισε η περιφερειακή σύσκεψη συνταξιουχικών σωματείων όλων των ταμείων από τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Κιλκίς και Χαλκιδικής.

Συζήτησαν για την επιδείνωση της πανδημίας και την κατάσταση των δημόσιων μονάδων υγείας, την τροπολογία της κυβέρνησης να αποδώσει εφάπαξ αναδρομικά 11 μηνών, μόνο για τις κύριες συντάξεις, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την προετοιμασία της κινητοποίησης.

Εισηγητικά ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, αναφέρθηκε στο σύνολο των διεκδικήσεων για προσλήψεις υγειονομικών, αύξηση και ενίσχυση των κλινών ΜΕΘ, για να αποδοθούν αμέσως όλες οι συντάξεις σε όλους τους συνταξιούχους. Να δοθούν όλα τα αναδρομικά που αφορούν τις κύριες, επικουρικές συντάξεις καθώς και τις αποδοχές της 13ης και 14ης σύνταξης, σε όλους τους συνταξιούχους, δίχως δικαστήρια και προαπαιτούμενα, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα όλων των τελευταίων χρόνων. Να σταματήσει κάθε ενέργεια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Τόνισε ότι μόνο μέσα από το δρόμο του αγώνα, σε κοινό μέτωπο με τους εργαζόμενους, μπορούν να έχουν κατακτήσεις. (δείτε βίντεο εδώ)

Τα πήρε ο άνεμος...

 

Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στην Αμερική είδαν τις προσδοκίες τους για μια αξιοπρεπή σύνταξη να γίνονται καπνός, όταν ο επενδυτικός όμιλος που διαχειριζόταν τα περιουσιακά στοιχεία των ασφαλιστικών τους ταμείων «βάρεσε κανόνι», εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της επίδρασης της πανδημίας. Η υπόθεση πήρε δημοσιότητα, όταν ορισμένοι από τους ασφαλισμένους προσέφυγαν δικαστικά ενάντια στον γερμανικό όμιλο «Allianz Global Investors», ο οποίος τζόγαρε τους κόπους μιας ζωής των ίδιων και των συναδέλφων τους μέσω δύο διαφορετικών επενδυτικών χαρτοφυλακίων, μέχρι αυτά να καταρρεύσουν και να χαθούν τα πάντα. Μπορεί οι ΗΠΑ να «πέφτουν» κάπως μακριά, η πραγματικότητα όμως του ασφαλιστικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως διαμορφώνεται με τους νόμους της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, δεν απέχει πολύ από το να ζήσουμε ανάλογες καταστάσεις και στη χώρα μας. Πόσο μάλλον όταν ο τζόγος και η «ατομική ευθύνη» μετατρέπονται σε «ακρογωνιαίο λίθο» της Ασφάλισης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ένταξη των επικουρικών συντάξεων στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και την «ωρίμανση» των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών προγραμμάτων, μέσα από το σύστημα των «τριών πυλώνων».