Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Μηδενικές επικουρικές συντάξεις λόγω αναδρομικών μειώσεων

 

Γ.Κατρούγκαλος: Καμία νέα μείωση, εφόσον έχει ήδη γίνει

Μηδενικές επικουρικές συντάξεις λόγω αναδρομικών μειώσεων

Yπό την απειλή της καταβολής μηδενικής επικουρικής σύνταξης τον ερχόμενο Οκτώβριο βρίσκονται χιλιάδες συνταξιούχοι. Πρόκειται για συνταξιούχους οι οποίοι κατά την τελευταία καταβολή των επικουρικών τους συντάξεων είδαν μειωμένες έως και 50% τις αποδοχές τους.

Με δεδομένο όμως ότι από τον Οκτώβριο αρχίζει η παρακράτηση των αναδρομικών περικοπών από τον Ιούνιο ώς και τον Αύγουστο, πολλοί θα είναι οι συνταξιούχοι που θα υποστούν άλλη μία επιπλέον αναδρομική μείωση της τάξεως του 50%.

Ενδεικτικά τα ακόλουθα παραδείγματα, όπως τα παρουσιάζουν Τα Νέα της Τετάρτης:

  • Συνταξιούχος χηρείας του ΙΚΑ που έπαιρνε επικουρική 149 ευρώ καθαρά έλαβε τώρα 75 ευρώ (μείωση 50%).Το ερχόμενο μήνα, που θα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών, η συγκεκριμένη δικαιούχος θα δει στον λογαριασμό της μόνο 1 ευρώ (149-75 = 74 ευρώ x 3 = 222).
  • Σύνταξη 149 ευρώ κόπηκε στις 2 Σεπτεμβρίου κατά 50% (-74 ευρώ). Το ποσό των 74 ευρώ έπρεπε να αφαιρεθεί και κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2016. Σωρρευτικά, δηλαδή, έπρεπε να αφαιρεθούν 222 ευρώ. Τα 222 ευρώ θα αφαιρεθούν μέσω 3 ισόποσων μηνιαίων παρακρατήσεων των 74 ευρώ από τις καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αρα ο συγκεκριμένος συνταξιούχος πρακτικά δεν θα λάβει καμία επικουρική σύνταξη στο τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, μια και η εναπομείνασα επικουρική του σύνταξη των 74 ευρώ θα «απορροφηθεί» από τις μηνιαίες αναδρομικές παρακρατήσεις.

Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ & Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟ

 

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ   ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ   ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ
Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ.52 29 442 - ΦΑΞ.52 29 907

Αθήνα 7/9/2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

        Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις πραγματοποίησαν την Τρίτη 6/9/2016 παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας με αφορμή και τις τελευταίες καρατομήσεις των συντάξεων.
        Στην συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εργασίας, τους έκαναν καθαρό ότι δεν αναγνωρίζουν καμία περικοπή των συντάξεων όπως και κανένα από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει την πολιτική της.
        Καθαρό επίσης έκαναν ότι απαιτούν όλα τα κλεμμένα να επιστραφούν όπως να αποκατασταθούν συντάξεις, να καταβληθούν η 13η και 14η σύνταξη, το κλεμμένο ΕΚΑΣ κ.ο.κ.
        Ο Υπουργός υπερασπίστηκε την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης με επιχειρήματα όπως: «για να σωθεί η Χώρα» ότι προστατεύει τις χαμηλές συντάξεις, ότι το σύστημα (βλέπε ταμεία) δεν αντέχει κ.α. που κάνουν κάθε πικραμένο να γελάσει…
        Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, που δεν εγκατέλειψαν ποτέ, μέχρι την ανατροπή αυτών των αντιλαϊκών πολιτικών που είναι συνέχεια των προηγούμενων και εμπορεύονται από την Ε.Ε. προς χάριν του κεφαλαίου!!
        Πρώτο βήμα η συμμετοχή των συνταξιούχων στο αγωνιστικό συλλαλητήριο την Παρασκευή στις 9/9/2016 και ώρα 7μ.μ. στην Ομόνοια.
        Ακόμα καλούν όλα τα Σωματεία που βρίσκονται κοντά στη Θεσσαλονίκη να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση μπροστά στη Δ.Ε.Θ στις 10/9/2016.
        Ο αγώνας δεν σταματά, και έπεται η συνέχεια το επόμενο διάστημα. 

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις