Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017

Παρουσιάζουν τα χρωστούμενα ως ... παροχή!




Τροφοδοτώντας την προπαγάνδα περί απόδοσης «κοινωνικού μερίσματος», έγινε προσπάθεια τις προηγούμενες μέρες να ενταχθεί στην «κοινωνική πολιτική» της κυβέρνησης ακόμα και η επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών από τις συντάξεις για τον κλάδο Υγείας.

Στην πραγματικότητα, καμιά νέα «ενίσχυση» δεν προκύπτει για τους συνταξιούχους. Απλώς η κυβέρνηση, και ενώ είχαν προηγηθεί αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως τα μεγάλα συλλαλητήρια που οργάνωσαν τον περασμένο μήνα οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, αναγκάζεται με μεγάλη καθυστέρηση να επιστρέψει ποσά που παράνομα είχαν παρακρατηθεί από τις συντάξεις.

Συγκεκριμένα, από το 2012, μέχρι τον Ιούνη του 2016, οι κρατήσεις για την Υγεία στις κύριες συντάξεις δεν γίνονταν επί του καταβλητέου ποσού, μετά τις περικοπές που επιβλήθηκαν, αλλά επί του αρχικού ποσού της σύνταξης, το οποίο όμως πλέον δεν λάμβαναν οι συνταξιούχοι. Η παράνομη παρακράτηση σταμάτησε τον Ιούλη του 2016, εντούτοις μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει επιστρέψει στους δικαιούχους τα παρακρατηθέντα ποσά για τα τεσσεράμισι χρόνια, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Με χτεσινή ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας κάνει λόγο για «λάθος που διορθώθηκε», αλλά διευκρινίζει πως «ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των ποσών θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα», που σημαίνει πως οι δικαιούχοι θα χρειαστεί να αναμένουν ακόμα περισσότερο για την επιστροφή των χρημάτων τους.

{--->}