Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Τον ...παπά παίζει η κυβέρνηση με τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων


Τον ...παπά παίζει η κυβέρνηση με τον επανυπολογισμό των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων, για να καλλιεργήσει προσδοκίες σε χιλιάδες συνταξιούχους, που είδαν τις συντάξεις τους να πετσοκόβονται τα προηγούμενα χρόνια και τώρα ζουν με την αγωνία αν θα τους βρει μια ακόμα περικοπή. Η υπόθεση θυμίζει την ιστορία με τον Χότζα: Η κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» για τους «παλιούς» συνταξιούχους ψηφίστηκε από την κυβέρνηση το 2017, πρόσθετα στις μειώσεις που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου (2016). Αφού λοιπόν η κυβέρνηση καλλιέργησε κλίμα τρομοκρατίας στους συνταξιούχους ότι από το 2019 οι συντάξεις τους θα είναι ακόμα μικρότερες, αφού τους πότισε μέχρι το μεδούλι με τη λογική του «μικρότερου κακού», τώρα εμφανίζεται να δίνει μάχη για τη σωτηρία τάχα των συντάξεων, υποσχόμενη (στην καλύτερη περίπτωση) την αναστολή του μέτρου. Δηλαδή τη μετάθεσή του σε έναν επόμενο χρόνο. Η κοροϊδία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστεί κανείς ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όχι μόνο διατήρησε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά έβαλε τη σφραγίδα της και σε νέες περικοπές, ενώ πήγε ένα βήμα πιο πέρα την «αρχιτεκτονική» του συστήματος που μετατρέπει ολοένα και περισσότερο την Ασφάλιση σε ατομική υπόθεση.

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2019


«Εναλλακτικές» εκδοχές από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη

Δεδομένο το «τσεκούρι» σε προνοιακά επιδόματα και συντάξεις και στα δύο «σενάρια»


Ξεκινούν διαβουλεύσεις για το «σενάριο» της αντιλαϊκής επίθεσης
Eurokinissi
Ξεκινούν διαβουλεύσεις για το «σενάριο» της αντιλαϊκής επίθεσης
Σε δύο αντιλαϊκές εκδοχές και ταυτόχρονα με ενιαία γραμμή και κατεύθυνση την απογείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, κατατέθηκε χτες στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2019, όπου ενσωματώνονται η γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων και των τριών μνημονίων και βέβαια η προσθήκη νέων. Σε κάθε περίπτωση, οι προβλεπόμενοι ρυθμοί ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ και των νέων επενδύσεων συμβαδίζουν με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, τόσο στο σκέλος της περαιτέρω κατακρεούργησης των κάθε είδους κοινωνικών δαπανών και των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τη λαϊκή οικογένεια, όσο και στο σκέλος της φοροληστείας.

Στην κυρίαρχη εκδοχή του προϋπολογισμού δεσπόζει η εφαρμογή του μέτρου για την περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, με κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις από το 2019. Ως «εναλλακτική» εμφανίζεται η εκδοχή της «απόσυρσης» του συγκεκριμένου μέτρου, σε συνδυασμό βέβαια με την περαιτέρω κατακρεούργηση προνοιακών κονδυλίων, καθώς επίσης και μεγάλου τμήματος από τα λεγόμενα «αντίμετρα», που αφορούν τη διαχείριση ακραίων φαινομένων φτώχειας.

Μάλιστα, το «εναλλακτικό σενάριο» χαρακτηρίζεται «προτιθέμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις», η «διαβούλευση» επί των οποίων θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης εποπτείας» και του «Ευρωπαϊκού Εξαμήνου».

ΠΕΣΕΚ: Όλοι την Πέμπτη στις 10 στο συλλαλητήριο στην Πλ. Εθ. Αντίστασης για την κατάργηση του ν. Κατρούγκαλου



Για την κατάργηση  του ν. Κατρούγκαλου

Ο ν. Κατρούγκαλου  ισχύει  από  13.5.2016   και εφαρμόζεται  για τους νέους συνταξιούχους των οποίων οι συντάξεις  είναι μειωμένες κατά  20-25 %  σε σχέση  με τις  συντάξεις  προ του ν. Κατρούγκαλου. Αυτή είναι η αλήθεια. Οι μειώσεις, με τον περίφημο επανυπολογισμό, που προβλέπει ο νόμος  αυτός  για τους συνταξιούχους πριν από 13.5.2016(ν. 4387/2016)  έχουν ξαναψηφιστεί  δύο  φορές από τη Βουλή, ν.4472/2017  και ν. 4549/2018. Με τον τελευταίο  νόμο  προβλέπονται   επακριβώς  οι μειώσεις  για 4 χρόνια, από  2019 μέχρι  και το 2022.