Σάββατο 19 Μαΐου 2018

Συνεχίζουμε αποφασιστικά τον αγώνα ενάντια στον νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης


Συνέντευξη με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ



Για τη νέα κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης, που βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για την αποπροσανατολιστική προπαγάνδα που τη συνοδεύει, αλλά και για την αποφασιστική απάντηση που δίνουν οι συνταξιούχοι με τη μαζική συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Δήμο Κουμπούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ.
***
-- Τι περιλαμβάνουν τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και τι σημαίνει για τους συνταξιούχους η επικείμενη εφαρμογή τους;

-- Τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχονται να προστεθούν στις δραματικές μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι περικοπές αυτές για τις κύριες συντάξεις φτάνουν μέχρι και το 45% και για τις επικουρικές μέχρι και το 82% των αρχικών συντάξεων.

Επιπλέον, περικοπές έχει ήδη κάνει και η σημερινή κυβέρνηση παρά τα αντίθετα που ισχυρίζεται. Για παράδειγμα, μείωσε το κατώτερο ποσό της κύριας και βασικής σύνταξης των 486 ευρώ στα 360 ευρώ. Αφαίρεσε το ΕΚΑΣ από τους περισσότερους συνταξιούχους, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα το αφαιρέσει και από τους υπόλοιπους. Οι επικουρικές συντάξεις σφαγιάστηκαν, σε ποσοστά αυθαίρετα, πάνω και από αυτά που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Ακόμη, περικοπές έγιναν και με τις αυξήσεις στο ποσοστό παρακράτησης στις συντάξεις για την Υγεία, που πήγε από 4% στο 6% στις κύριες συντάξεις, ενώ για πρώτη φορά επιβλήθηκε παρακράτηση και στις επικουρικές, ύψους επίσης 6%.


Από το μαζικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη
Από το μαζικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα την περασμένη Τρίτη
Τώρα η κυβέρνηση έρχεται, πάνω στις ήδη κατακρεουργημένες συντάξεις, να εφαρμόσει τις θανατηφόρες διατάξεις του νόμου 4387, του γνωστού νόμου Κατρούγκαλου.


Κρύβει, μάλιστα, επιμελώς ότι με βάση αυτόν το νόμο ήδη επανυπολογίζονται οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων που κατέθεσαν αίτηση για συνταξιοδότηση μετά το Μάη του 2016. Οι περικοπές τους θα είναι πάνω από 18%, αλλά αυτό δεν φαίνεται, διότι αυτοί οι συνταξιούχοι παίρνουν ακόμα προσωρινή σύνταξη. Οταν τους βγει η κανονική, σε πολλούς από αυτούς θα είναι μικρότερη από την προσωρινή και θα τους γυρεύουν πίσω χρήματα!