Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ




Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Η εξέλιξη της σημερινής πανδημίας, και στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνει όχι απλά μία αδυναμία της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει έναν εξωγενή καταστροφικό παράγοντα, αλλά τα ίδια τα όρια του καπιταλισμού.

Εκδηλώνεται και τώρα η άλυτη αντίφαση: Από τη μια να υπάρχει επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα να αντιμετωπίσει χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο ζωής την εξέλιξη της νόσου (αναπνευστική και όποια άλλη υποστήριξη στις ΜΕΘ), και από την άλλη  να υπάρχει τραγική έλλειψη σε υποδομές (Νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ), σε μέσα (αναπνευστήρες, ακόμα και μάσκες, φόρμες), κυρίως όμως να μην αξιοποιείται, με σταθερή εργασιακή σχέση και μέσα προστασίας, το επιστημονικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό. 

Δεν είναι τυχαίες αυτές οι ελλείψεις. Είναι αποτέλεσμα των κρατικών, Ευρωενωσιακών πολιτικών που κοστολογούν τις δαπάνες για την Υγεία με τα μέτρα και τα κριτήρια του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, που όλοι ομολογούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της πανδημίας είναι μπροστά μας, απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση και διεκδικούμε: