Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Κανένα δεν εκπλήσσουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης




ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΙΚΑ
& ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΙΣΘΩΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΑ: ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ 23 – 4ΟΣ ΟΡΟΦΟΣ  105 52 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. 210 52 29 442  FAX 210 52 29 907
http://www.osika.gr       E – Mail: osika@otenet.gr

Αθήνα 22 Φλεβάρη 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κανένα δεν εκπλήσσουν οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για  την «πολυπόθητη» συμφωνία της με το κουαρτέτο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Γιατί η συμφωνία αυτή, έρχεται για μια ακόμη φορά να τσακίσει ότι έχει απομείνει στις συντάξεις μας, να μας φορτώσει με νέα αβάσταχτα φορολογικά βάρη. Γιατί εμείς που σε όλη μας την ζωή, που με το μόχθο μας πληρώσαμε τα πάντα και δεν τα χρωστάμε σε κανένα, για την κυβέρνηση και τους εταίρους της αποτελούμε κόστος γήρανσης και πρέπει να πέσουμε στο καιάδα.  
Γι’ αυτά πανηγυρίζει η κυβέρνηση γιατί αυτό είναι το τίμημα της ανάπτυξης που το κεφάλαιο υπαγορεύει για να αποκτήσει νέα κερδοφορία και για εμάς και τα παιδιά μας που ζουν στην φτώχια, την ανεργία, την μαύρη ανασφάλιστη με μεσαιωνικά ωράρια εργασίας και μεροκάματα πείνας, νέα δυστυχία.
Τι προβλέπει η νέα συμφωνία;
·        Νέες μειώσεις στο αφορολόγητο, που σημαίνει νέα άγρια φορολογία στις πλάτες μας, δηλαδή νέα μείωση των πενιχρών αποδοχών μας.
·        Νέες μειώσεις στις συντάξεις μας με την αφαίρεση της «προσωπικής διαφοράς» που αυτό σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις μας έως και 30%.
·        Την κατάργηση των Συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την απελευθέρωση των απολύσεων με δουλοκτητικά ωράρια εργασίας για τους εργαζόμενους.
Πέραν αυτών ισχύουν όλοι οι αντιλαϊκοί αντισυνταξιουχικοί νόμοι που έχουν ψηφισθεί απ΄ όλες τις κυβερνήσεις και την σημερινή και έχουν την στήριξη των κομμάτων που είναι σε αυτή την λογική και είναι σε εφαρμογή. Όπως π.χ. η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις, η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση, η ολοκληρωτική αφαίρεση του ΕΚΑΣ, καθώς η κατακρεούργηση των συντάξεων χηρείας. Και τώρα όλοι αυτοί που μαζί ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο παριστάνουν τους αντίθετους. 
Και από πάνω έχουν το θράσος να μας λένε:  ότι δεν έχουν κόψει τις κύριες συντάξεις όταν μας έχουν σφαγιάσει,  ότι ο νόμος 4387/16 έβαλε τέλος στις περικοπές και αναμόρφωσε το ασφαλιστικό, ή ότι να μην ανησυχούμε γιατί θα υπάρξουν αντισταθμιστικά. Δηλαδή μας λένε, μην ανησυχείτε, θα σας παίρνουμε εκατό και θα σας επιστρέφουμε δέκα.
Είναι πλέον καθαρό πόσο δίκιο είχαμε όταν λέγαμε, ότι η «προσωπική διαφορά» επινοήθηκε για να γίνουν νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις παρά ότι ακόμα και ο Πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε στην πρόσφατη συνάντηση μας ότι «…δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις».
          Το λαϊκό, το Συνταξιουχικό, το ταξικό κίνημα ένα δρόμο έχει αυτόν του αγώνα. Τα μεγάλα μαχητικά συλλαλητήρια που έγιναν σε όλη τη Χώρα στις 21/2 είναι μια απάντηση και μια ελπιδοφόρα παρακαταθήκη. 
          Οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις όλων των ταμείων με το πρόγραμμα δράσης σε όλη την Επικράτεια που ξεκινά τη 1 Μάρτη θα δώσουν μια ανάλογη απάντηση σε Κυβέρνηση – Ευρ. Ένωση – Κεφάλαιο.

Μπορούμε να τους σταματήσουμε.


Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μόνιμα στο στόχαστρο Ασφαλιστικό - Εργασιακά



Τα αποτελέσματα του προχτεσινού Γιούρογκρουπ και η επιστροφή των εκπροσώπων του κουαρτέτου στην Αθήνα τις επόμενες μέρες σηματοδοτούν την ανανέωση της αντιλαϊκής επίθεσης, με το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά να βρίσκονται και πάλι στο στόχαστρο.

Παρά τον προπαγανδιστικό κουρνιαχτό της κυβέρνησης και των επιτελείων της, η πραγματικότητα δεν μπορεί να κρυφτεί. Η κυβέρνηση συμφώνησε να προνομοθετήσει νέα μέτρα σε βάρος εργαζομένων και συνταξιούχων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή με την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου κι ενώ ακόμα «τρέχουν» οι προηγούμενες ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση.

Επιβεβαιώνεται έτσι ότι ήταν λόγια του αέρα και προπέτασμα καπνού οι καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι το Ασφαλιστικό «έκλεισε» με την ψήφιση του νόμου - λαιμητόμου 4387/2016 τον περασμένο Μάη και ότι δεν θα υπήρχαν άλλα πρόσθετα μέτρα σε βάρος των ήδη συνταξιούχων.

Τώρα, το Ασφαλιστικό επανέρχεται ως βασικό στοιχείο της δεύτερης «αξιολόγησης» και, όπως είχε διαφανεί από τις συζητήσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου πριν τις γιορτές, ξανατίθεται ζήτημα για την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» στις καταβαλλόμενες συντάξεις, για την οποία η κυβέρνηση έσκιζε τα ρούχα της ότι δεν θα την αγγίξει!

Λόγος γίνεται για επιπλέον 1% του ΑΕΠ, που πρέπει να «εξοικονομηθεί», πέραν των 8,2 δισ. ευρώ που αφαιρεί ο πρόσφατος νόμος για τις συντάξεις και μόνο για την τετραετία 2016-2019. Τώρα, γίνεται φανερό ότι ο περίφημος «επανυπολογισμός» όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων που προέβλεπε ο 4387/2016, ήταν το υπόβαθρο για να προχωρήσει παραπέρα το πετσόκομμα των συντάξεων.