Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Μαζική κινητοποίηση σωματείων στην είσοδο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ (VIDEO - ΦΩΤΟ)




Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, με αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης απαίτησαν με τη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης 20 Ιούνη, στην είσοδο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, υγειονομικοί, εργαζόμενοι άλλων κλάδων και συνταξιούχοι.

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε με απόφαση του Συλλόγου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Ιατρείων και Εργαστηρίων Βορείου Ελλάδας, του Σωματείου Εργαζόμενων ΑΝΘ Θεαγενείου, του Σωματείου Εργαζόμενων ΑΧΕΠΑ, του Σωματείου Συνταξιούχων IKA Νομού Θεσσαλονίκης, του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Θεσσαλονίκης, της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Νομού Θεσσαλονίκης, του Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις όλων των Ταμείων που προανήγγειλαν κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, με νέα συγκέντρωση, την Τετάρτη 4 Ιούλη, στις 10 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Από το βήμα της κινητοποίησης, κάλεσαν το λαό σε κοινό μέτωπο να παλέψει για κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα της Υγείας και παροχή όλων των υπηρεσιών αποκλειστικά από το κράτος. Για πλήρη και απολύτως δωρεάν παροχή σε όλους όλων των υπηρεσιών Υγείας (πρόληψη, εξετάσεις, νοσηλεία, φάρμακο, υγειονομικό υλικό κλπ.) χωρίς πλαφόν και περικοπές. Για μαζικές προσλήψεις υγειονομικών όλων των κλάδων και ειδικοτήτων με μόνιμη σχέση εργασίας, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με παντός είδους προσωρινή απασχόληση. Για δημόσια ΠΦΥ που θα είναι προσανατολισμένη στην πρόληψη, θα λειτουργεί με δημόσια ΚΥ και περιφερειακά ιατρεία συνδεδεμένα με τους τόπους δουλειάς και εκπαίδευσης, την οικογένεια, σε όλους τους δήμους και σε όλες τις πόλεις. Που θα καλύπτουν σε 24ωρη βάση όλες τις ημέρες του χρόνου όλες τις ανάγκες υγιών και ασθενών με πλήρως αναπτυγμένες και συνεργαζόμενες μεταξύ τους υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης, υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας και Δημόσιας Υγείας. Για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα νοσοκομεία, ΚΥ, τον ΕΟΠΥΥ, για την πλήρη αποζημίωση όλων των φαρμάκων, εξετάσεων και θεραπειών.

Τραγική η κατάσταση που βιώνουν εργαζόμενοι και ασθενείς

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στη συνέχεια, παρουσιάσθηκε η κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας με τις ουρές στις εφημερίες, στις λίστες χειρουργείων και θεραπειών, στις διαγνωστικές εξετάσεις λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού. Ο χρόνος αναμονής, ανάλογα με την πάθηση, μπορεί να φτάσει για χειρουργικό περιστατικό τα 2 χρόνια ενώ για τακτικά ιατρεία τους 15 μήνες.

Καταγγέλθηκε ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο της Υγείας ζουν την εντατικοποίηση της δουλειάς με τα εξαντλητικά ωράρια, τα χρωστούμενα ρεπό, τις εργασιακές σχέσεις - λάστιχο, τους πετσοκομμένους μισθούς, τις απλήρωτες βάρδιες, την αύξηση των χρόνων δουλειάς μέχρι και τα 67. Μόνο στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης οι κενές θέσεις του προσωπικού ξεπερνούν τις 2.500.

Ο Χαράλαμπος Κοροξενός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΑΧΕΠΑ, αναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση των νοσοκομείων, την παράδοση των υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους (σίτιση, καθαριότητα κλπ.) και το πανηγύρι που τη συνοδεύει με την ανοχή διοίκησης και υπουργείου, την εξόντωση του γερασμένου πια προσωπικού με διπλές και τριπλές βάρδιες, αλλά και την έλλειψη υποδομών. Ενδεικτικά ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ανελκυστήρες για να μεταφέρουν τους ασθενείς στο ακτινολογικό και πριν 2-3 μήνες ο ανελκυστήρας έπεσε από το δεύτερο όροφο χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν ασθενείς και εργαζόμενοι.

Η Αναστασία Πολίτου, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, μίλησε για την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων αναφέροντας το παράδειγμα των μαγειρείων του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, που παραδόθηκαν σε εργολάβο ιδιώτη από τη σημερινή κυβέρνηση, αν και ήταν σύγχρονα (εκσυγχρονίστηκαν το 2010) και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με την στελέχωσή τους με επιπλέον 2-3 άτομα προσωπικό. Μίλησε για την αύξηση της προσέλευσης στις εφημερίες (πάνω από 800 άτομα) εξαιτίας της υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και για την έλλειψη κλινών στις κλινικές με πιο τραγικό παράδειγμα τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που έχει μόλις 10 κλίνες με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μπαίνει σε εφημερία με μηδέν ελεύθερα κρεβάτια.

Η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του ΔΣ του Σωματείου ΑΧΕΠΑ και της ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και της ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, ανέδειξε την ανάγκη της κοινής πάλης των υγειονομικών, των εργαζομένων άλλων κλάδων και των συνταξιούχων για τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας και σημείωσε ότι στον κοινό αγώνα για τα κοινά προβλήματα και τα κοινά συμφέροντα χτίζεται η κοινωνική συμμαχία. 
Ανέφερε ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας στηρίζουν σήμερα τη λειτουργία των δομών Υγείας, καθώς καλύπτουν πάγιες, μόνιμες ανάγκες. Και με βάση τις εξαγγελίες του υπουργού, αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Όπως είπε, «ακόμη και όταν μιλάνε για προσλήψεις αναφέρονται σε επικουρικό προσωπικό που θα πληρώνεται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και εδώ έρχεται και κολλάει το νοσοκομεία-επιχειρήσεις». 

Η Αθηνά Γραμματικοπούλου, πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Θεαγενείου, είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρήσει έναν πυρήνα δημοσίων υπαλλήλων και να καλύπτει τα κενά με εργολαβικούς και με συμβασιούχους εργαζόμενους, με μαθητεία, ακόμα και με εθελοντές. Ανέφερε ότι σήμερα στο Θεαγένειο απασχολούνται 50 άτομα μέσω ΟΑΕΔ, που η σύμβασή τους τελειώνει το Δεκέμβρη και άλλα 50 άτομα μέσα από προγράμματα μαθητείας. Ενώ στις πληροφορίες στο πρώτο γκισέ στέκονται εθελόντριες και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο. Μίλησε για τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και τους χαμηλούς προϋπολογισμούς των νοσοκομειακών φαρμακείων και τις επιπτώσεις στους ασθενείς.

Ο Μανώλης Νικολαΐδης, γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ «ΕΝΟΤΗΤΑ», είπε ότι την κατάσταση στα νοσοκομεία την βιώνουν καθημερινά από πρώτο χέρι οι συνταξιούχοι. Αναγνώρισε την υπεράνθρωπη προσπάθεια των εργαζομένων να ανταποκριθούν. Ξεκαθάρισε ότι δεν δίνουν κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση για την αντισυνταξιουχική αντιλαϊκή πολιτική και τις νέες θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις και τόνισε ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα διεκδικώντας ό,τι με τη βία τους έχουν αφαιρέσει και για τα οποία έχουν πληρώσει.







902gr