Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Αγωνιστική επαγρύπνηση για τις νέες κρατήσεις στην υγεία

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αγωνιστική επαγρύπνηση για τις νέες κρατήσεις στην υγεία


Στις νέες κρατήσεις για την υγεία που βρίσκονται στα κυβερνητικά σχέδια αναφέρονται οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις και τονίζουν την πλήρη αντίθεση τους.
Όπως αναφέρουν:
«Οι συνταξιούχοι σε όλο τον εργασιακό τους βίο έχουν πληρώσει με το παραπάνω και σε ξεχωριστό κονδύλι την υγεία και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Το ότι οι κυβερνήσεις και η σημερινή, συνεχίζουν να κρατούν χρήματα για την υγεία, χωρίς αυτά να αποδίδονται στον ΕΟΠΥΥ είναι ένα ακόμη δείγμα, ότι αυτό που τις ενδιαφέρει είναι το πώς θα εξασφαλίζουν χρήματα για τους δανειστές και τους εμπόρους της υγείας.

Νέες μειώσεις στις συντάξεις



Από το 80% στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης, που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα είναι η προσωρινή σύνταξη που θα δίνεται σε όσους κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 12 Μάη και μετά. Η μείωση που περιγράφεται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΕ γίνεται κατ' εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016.
Ακόμα στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι προσωρινή σύνταξη θα παίρνουν όσοι δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή ή είχαν κατά την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά στη συνέχεια την εξόφλησαν ή έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένονται απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται παρακρατήσεις οφειλών από την προσωρινή και οριστική σύνταξη. Να σημειώσουμε ότι μετά την εγκύκλιο, ο ΟΑΕΕ, με δελτίο Τύπου διευκρίνισε ότι προσωρινή σύνταξη δίνεται και σε όσους οφείλουν μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.