Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Συντάξεις Ιουλίου 2016: Οι ημερομηνίες που πληρώνουν τα ταμεία!





Συντάξεις Ιουλίου 2016: Οι ημερομηνίες που πληρώνουν τα ταμεία

Την περίοδο από τις 29 Ιουνίου έως και την 1η Ιουλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Ιουλίου, από τα όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και Δημόσιο). Δείτε αναλυτικά πότε πληρώνει το κάθε ταμείο την σύνταξη Ιουλίου.

Πιο αναλυτικά, οι συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου μηνός Ιουλίου 2016 θα καταβληθούν στους δικαιούχους συνταξιούχους την Τετάρτη 29 Ιουνίου. Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Ιουλίου 2016 στις 30 Μαΐου 2016, ημέρα Πέμπτη. Τέλος ΟΑΕΕ και ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στους δικαιούχους συνταξιούχους την 1 Ιουλίου 2016, ημέρα Παρασκευή.

www.dikaiologitika.gr

Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους θα υποστεί περικοπή εισοδήματος, μέσα στο καλοκαίρι



Του Βασίλη Αγγελόπουλου


Περισσότερους από 628.000 συνταξιούχους, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στο 25% του συνόλου, πρόκειται να επηρεάσει αρνητικά, το νέο Ασφαλιστικό, εντός του καλοκαιριού.



Αρχής γενομένης από τις συντάξεις του Ιουλίου, ξεκινάει ένας νέος κύκλος περικοπών, που θα επηρεάσει τόσο δικαιούχους επικουρικών συντάξεων, όσο και εκείνους που λαμβάνουν μερίσματα, αλλά και όσους περιμένουν υπομονετικά έως και δυόμιση χρόνια για να λάβουν το εφάπαξ βοήθημα. Οι μεγάλοι «χαμένοι» όμως είναι οι περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι με μηνιαίες συντάξιμες αποδοχές από 664 έως 850 ευρώ, οι οποίοι θα επωμιστούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ. Πιο συγκεκριμένα, οι περικοπές, ανά μήνα και είδος παροχής, έχουν ως εξής:

 • ΕΚΑΣ: Η κατάργηση στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, θεωρητικά ξεκινάει από τις συντάξεις του μηνός Ιουνίου. Επειδή όμως όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση, οι συγκεκριμένες συντάξεις είχαν ήδη καταβληθεί, η περικοπή θα τεθεί σε εφαρμογή από τις συντάξεις Ιουλίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Ιουνίου. Η αναδρομική επιστροφή των ποσών ΕΚΑΣ που δόθηκαν τον Ιούνιο μένει να καθοριστεί πώς θα προκύψει, πιθανότατα σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος του έτους. Το όριο καταβολής του επιδόματος υποχωρεί στα 664 ευρώ μηνιαίες μικτές συντάξιμες αποδοχές για τη χορήγησή του το διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2016. Σε κάθε περίπτωση δεν προβλέπεται χορήγηση ΕΚΑΣ 30 ευρώ, στο εξής. Διατηρείται το όριο του 65ου έτους ηλικίας, για την έναρξη καταβολής του επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ για το 2016, θα πρέπει να έχουν συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις (κύριες, επικουρικές και βοηθήματα καταβαλλόμενα σε χρήμα), μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα, έως 7.972 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 8.884 ευρώ. Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα να μην υπερβαίνει τα 11.000 ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αφορούν εισοδήματα που δηλώθηκαν κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος. Αυτό σημαίνει ότι εξετάζονται τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν από 1.1.2014 έως 31.12.2014. Έως το τέλος του έτους θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί νέα υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τις περικοπές για το 2017.