Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

Οταν ευημερούν οι αριθμοί...


Πανηγυρίζει το υπουργείο Εργασίας γιατί - όπως λέει σε ανακοίνωσή του - το ΙΚΑ, για πρώτη φορά από το Δεκέμβρη του 2010, θα καταβάλει τις συντάξεις του επόμενου μήνα χωρίς να προσφύγει σε δανεισμό. Επικαλείται, μάλιστα, τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του Ταμείου και την αύξηση των εσόδων του τους επτά μήνες του 2016 κατά 4% σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2015.

 Αυτό που δεν λέει το υπουργείο, αλλά το γνωρίζουν πολύ καλά οι συνταξιούχοι στην τσέπη τους, είναι ότι ο πραγματικός λόγος που το ΙΚΑ κατάφερε να «ισορροπήσει» και να μην καταφεύγει στη συνήθη πρακτική του δανεισμού δεν είναι η αύξηση των εσόδων του, αλλά η δραματική μείωση των συντάξεων, μετά από τόσες απανωτές μειώσεις, με το 1ο και το 2ο μνημόνιο, μετά τα πρόσθετα χαράτσια και τις κρατήσεις και με το 3ο μνημόνιο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. 

Αυτή η «ισορροπία» (είτε είναι συγκυριακή είτε παρουσιάζει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά) έχει πληρωθεί με αίμα από τους συνταξιούχους του Ταμείου και έγινε πάνω στα συντρίμμια των συντάξεων και των άλλων παροχών. 

Οπως ακριβώς και τα γνωστά πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού. Εδώ πράγματι ισχύει η γνωστή ρήση ότι «οι αριθμοί ευημερούν, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι»..!





 

Τα τρία μεγάλα ψέματα της κυβέρνησης για το ΕΚΑΣ


Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση, με τη συμμετοχή και των συνταξιούχων
Με μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα, η κυβέρνηση επιμένει στην προκλητική της προπαγάνδα γύρω από την κατάργηση του ΕΚΑΣ, που σε πρώτη φάση, από φέτος, έριξε στον Καιάδα πάνω από 140.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Ετσι, σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο υπουργός Εργασίας επανέρχεται στο ζήτημα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από χιλιάδες συνταξιούχους και όχι μόνο και επαναλαμβάνει τους ίδιους τετριμμένους ισχυρισμούς.
 
Ψέμα πρώτο: Το ΕΚΑΣ είναι επίδομα, δεν είναι σύνταξη

Να τι έλεγε στα τέλη του περασμένου Ιούνη ο υφυπουργός Εργασίας, Ανδ. Πετρόπουλος, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή: «Το 1996 επινοήθηκε, θα έλεγα, το ΕΚΑΣ. Και αν δείτε τι ακολούθησε λίγο μετά, τον Αύγουστο του 1996, που εισήλθε αυτό προς ψήφιση, είχαμε εκλογές (...) Το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα, δεν ήταν σύνταξη!».

Στη βάση αυτού του ισχυρισμού η κυβέρνηση επιχειρεί να θολώσει τα νερά και να απονομιμοποιήσει το δικαίωμα στη λήψη του, προσθέτοντας μάλιστα ότι με τον τρόπο που δινόταν προκαλούσε «στρεβλώσεις». Αλήθεια, όμως, τι διαφορά υπάρχει αν είναι επίδομα ή σύνταξη, από τη στιγμή που και τα δύο (επιδόματα και συντάξεις) περνούν από το μαχαίρι των περικοπών;

Σε κάθε περίπτωση, ο ισχυρισμός της κυβέρνησης δεν στέκει, αφού το ΕΚΑΣ δόθηκε ως μια «κολοβή λύση» απέναντι στη διαρκή μείωση των συντάξεων, που άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του '90. Ηταν δηλαδή μια μερική αναπλήρωση συντάξεων που απομειώνονταν εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, με στόχο να συγκρατηθεί η κατρακύλα χιλιάδων χαμηλοσυνταξιούχων προς τα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΑΣ δόθηκε σε ορισμένους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί οι κυβερνήσεις μετά το 1990, αποσυνδέοντας τα κατώτερα όρια συντάξεων από το κατώτερο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη και μέσω του υψηλού πληθωρισμού, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους σε καθεστώς φτώχειας.

Απέναντι στο πάγιο αίτημα των συνταξιούχων για επανασύνδεση των κατώτερων συντάξεων με την πορεία των μισθών, επιλέχθηκε η «λύση» - μπάλωμα του ΕΚΑΣ, που βέβαια μόνο εν μέρει ανταποκρινόταν στις διεκδικήσεις τους. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός πως το ΕΚΑΣ ήταν επίδομα και όχι σύνταξη είναι άλλο ένα αποτυχημένο εύρημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αποδεικνύει μόνο τη θρασύτητα του κλέφτη που «πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη»..!

Πότε θα καταβληθούν οι συντάξεις του Σεπτεμβρίου




Δείτε πότε θα γίνει η πληρωμή για τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2016 σε ολα τα ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ και Δημόσιο).

Συγκεκριμένα: Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 30 Αυγούστου 2016 ημέρα Τρίτη, όπως και το ΙΚΑ. Την ίδια μέρα θα πληρωθούν και οι συνταξιούχοι του Δημόσιου, αφού οι συντάξεις καταβάλλονται την προτελευταία εργάσιμη μέρα του προηγούμενου μήνα. Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την 1η Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη, αφού ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καταβάλλει τις συντάξεις την πρώτη εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει επίσης τις συντάξεις την 1η Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Πέμπτη. Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 31 Αυγούστου 2016 ημέρα Τετάρτη. 

Τέλος, το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις στις 02 Σεπτεμβρίου 2016 ημέρα Παρασκευή.