Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Συνεχίζουν τον αγώνα με κινητοποιήσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις το επόμενο διάστημα


Φωτό αρχείου



Φωτό αρχείου


Με κεντρικό σύνθημα «Όλοι ενωμένοι στο δρόμο του αγώνα», η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων καλεί «όλα τα Σωματεία στο κέντρο και στην περιφέρεια για το διάστημα Απρίλη έως Ιούνη να πραγματοποιήσουν σε κάθε πόλη κινητοποιήσεις των συνταξιούχων με τη μορφή που εκείνοι θα αποφασίσουν».

Σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή αναφέρει:

«Συνεδρίασε η ΣΕΑ μπρος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι από τις αντεργατικές – αντισυνταξιουχικές πολιτικές και αυτά που έρχονται από τον 4387/16 με τον επανυπολογισμό Κύριων και Επικουρικών και τη δημιουργία της “προσωπικής διαφοράς”. Έτσι λοιπόν σκοπεύουν να εφαρμόσουν. Περικοπή της “προσωπικής διαφοράς”. Παντελή εξαφάνιση του ΕΚΑΣ. Μείωση του αφορολογήτου στα 5600 ευρώ.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ «Συνταγματική» έκρινε την κατάργηση της σύνταξης στις πολύτεκνες μητέρες



Συνταγματική και νόμιμη έκρινε το Α' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) την κατάργηση (από 1/11/2012) της ισόβιας σύνταξης των 102 ευρώ που λάμβαναν οι πολύτεκνες μητέρες.

Ειδικότερα, από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας στάλθηκε προδικαστικό ερώτημα στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, για τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του νόμου 4093/2012, που προβλέπει τη διακοπή της ισόβιας σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας, που είχε χορηγηθεί με το άρθρο 63 του νόμου 1892/1990. Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχε προσφύγει αγρότισσα πολύτεκνη μητέρα, μέλος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος.

Το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ' αριθμ. 719/2018 απόφασή του, έκρινε ότι η κατάργηση της ισόβιας σύνταξης πολύτεκνης μητέρας δεν αντίκειται στο Σύνταγμα και ότι η ισόβια σύνταξη πολύτεκνης μητέρας δεν χορηγούνταν με σκοπό τον βιοπορισμό της τελευταίας, όπως συμβαίνει στις συντάξεις που αποτελούν κοινωνικοασφαλιστικές παροχές και η χορήγησή τους συνδέεται με την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, τη συμπλήρωση ελάχιστου χρόνου ασφάλισης κ.λπ., αλλά είχε τιμητικό χαρακτήρα. Πρόκειται προφανώς για έωλους ισχυρισμούς, αφού «κανονικότατα» έγιναν και οι μεγάλες μειώσεις στους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι ως ασφαλισμένοι είχαν καταβάλει εισφορές, ενώ η τιμητική σύνταξη στις πολύτεκνες μητέρες, που έτσι και αλλιώς ήταν μικρή, ήταν μια έμμεση αναγνώριση του ρόλου τους.