Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Στα σκαριά το επόμενο κύμα των περικοπών


Με τις συντάξεις του Σεπτέμβρη θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται άλλοι 800.000 και πλέον δικαιούχοι


Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Μειωμένες έως και 38% θα δουν τις συντάξεις του Σεπτέμβρη χιλιάδες συνταξιούχοι, λόγω των περικοπών σε περισσότερες από 805.000 επικουρικές συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους, όπως προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος αντιασφαλιστικός νόμος.

Οι πρώτες περικοπές έγιναν με τις πληρωμές του Αυγούστου και, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, σε μειώσεις οδηγήθηκαν οι 66.900. Η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη, καθώς μένει να επανυπολογιστούν οι 120.000 συντάξεις με ειδικά καθεστώτα.

Οι μειώσεις αυτές αφορούν καταρχήν συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ μεικτά, αλλά ο επανυπολογισμός αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις ενσωματώνονται μεν για την ώρα μόνο στις συντάξεις με άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ, αλλά οι μειώσεις που προκύπτουν για τις υπόλοιπες συντάξεις και θα συνεχίζουν να αποδίδονται μέχρι και το 2018, αργά ή γρήγορα θα ενσωματωθούν και σ' αυτές.