Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016

ΙΚΑ: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ

ΙΚΑ: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια για το ΕΚΑΣ
ΠΗΓΗ
Από την 1η Ιουνίου 2016 ισχύουν τα νέα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση τουΕπιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), όπως αναφέρει εγκύκλιος του ΙΚΑ.
Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που εξέδωσε η διοίκηση του εν λόγω ταμείου, τροποποιείται το ύψος του εισοδήματος των συνταξιούχων που ελέγχονται για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ Ιουνίου-Δεκεμβρίου 2016, ανά κατηγορία (εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, ατομικό και οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα), καθώς και το ύψος του συνολικού ακαθάριστου ποσού κύριας και επικουρικής σύνταξης που καταβάλλεται στους συνταξιούχους τον Μάιο του 2016 (μήνας δημοσίευσης του ν. 4387/2016), στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και τα πάσης φύσεως επιδόματα, και ανέρχεται πλέον στο όριο των 664 ευρώ.
Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος του ΙΚΑ για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ κατά το έτος 2016, προβλέπει τα εξής:
«Η καταβολή του επιδόματος, για το τρέχον έτος, ξεκινάει από 1/6/2016.
Δεν προβλέπεται χορήγηση ποσού ΕΚΑΣ 30 ευρώ, μηνιαίως, με ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.
Δεν χορηγείται το επίδομα σε συνταξιούχους, λόγω γήρατος και επιζώντες συζύγους που λαμβάνουν σύνταξη, λόγω θανάτου, εάν δεν έχουν συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας τους, ακόμα και αν πληρούν όλες τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
Για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας με ποσοστό 80% και άνω, ανεξάρτητα από την αιτιολογία του αιτήματος που κατέθεσαν στα ΚΕΠΑ, που δικαιούνται το ΕΚΑΣ σε ηλικία μικρότερη των 65 ετών, έχει αποσταλεί το αρχείο ΚΕΠΑ στην ΗΔΙΚΑ ΑΕ, προκειμένου να συμπεριληφθούν στο αρχείο πληρωμής, εφόσον αυτοί πληρούν και τα εισοδηματικά κριτήρια.
Θα χορηγηθεί μειωμένο κατά 1/3 το ποσό του ΕΚΑΣ σε όσους λαμβάνουν σύνταξη στην οποία συνυπολογίζονται και χρόνοι ασφάλισης σε χώρες του εξωτερικού.
Οποιαδήποτε μεταβολή στο ποσοστό αναπηρίας του δικαιούχου-συνταξιούχου αναπηρίας, εντός του ίδιου ημερολογιακού έτους στο οποίο καταβάλλεται το ΕΚΑΣ, δεν επιδρά στο ποσό του επιδόματος που δικαιούται. Όμως, εάν ο συνταξιούχος, λόγω αναπηρίας, κατά το έτος αυτό κριθεί με ποσοστό αναπηρίας μικρότερο του 80% και δεν έχει συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του, το επίδομα θα διακοπεί από την πρώτη του επόμενου μήνα από αυτόν που φέρει το μικρότερο ποσοστό.
Σε περίπτωση υποβολής με δόλο ανακριβούς δήλωσης εκ μέρους του συνταξιούχου, είτε για τον φορέα καταβολής του επιδόματος, είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία, καθώς και σε περίπτωση πολλαπλής είσπραξης του επιδόματος, τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά του επιδόματος παρακρατούνται στο διπλάσιο από το ποσό της κύριας σύνταξης σε έξι μηνιαίες δόσεις με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΦΚΑ. Συνεπώς, απαγορεύεται η χορήγηση του επιδόματος από περισσότερους του ενός φορείς και η πολλαπλή είσπραξή του από τους συνταξιούχους».
Επιπλέον, από το ΙΚΑ τονίζεται πως, προκειμένου να μην ελέγχεται το οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα συνταξιούχου ο οποίος υποβάλλει ξεχωριστή φορολογική δήλωση από τον άλλο σύζυγο, θα πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίζεται, τουλάχιστον, αντίγραφο κατατεθειμένης αγωγής διαζυγίου, για την οποία υπάρχει εκκρεμοδικία ή αντίγραφο αμετάκλητης δικαστικής απόφασης επί αγωγής διαζυγίου, που λύει το γάμο. Η χορήγηση του επιδόματος σε αυτά τα πρόσωπα θα πραγματοποιηθεί μόνο κατόπιν ελέγχου από τις υπηρεσίες πληρωμής συντάξεων, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο η νομιμότητα.

ΚΑΛΕΣΜΑ


Η ΣΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους 



ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – ΕΛΤΑ – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΟΣΕ – OAEE – ΝΑΤ – ΟΤΑ – ΠΟΣΕ-ΟΑΕΕ
Αριστοτέλους 32 – Ολύμπου 77,   Τ.Κ. 546 31,   Ε.Κ.Θ.   Τηλ: 2310 237694
www.syntaxio.blogspot.com    -- --       e-mail: suntax.ika@gmail.com

ΚΑΛΕΣΜΑ

Συνάδελφοι συνταξιούχοι

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις της Θεσσαλονίκης (ΣΕΑ) σας καλούν στη σύσκεψη που θα  πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου και ώρα 10:30 π.μ. στην μεγάλη αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης με θέμα:

«οι τελευταίες εξελίξεις στο Ασφαλιστικό – Φορολογικό»


Η ΣΕΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος στη σύσκεψη για να ενημερωθούμε να συζητήσουμε για τα νέα βάρβαρα μέτρα που μας φορτώνει η κυβέρνηση και για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα των συνταξιούχων.