Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ασφαλιστικό σύστημα: «Γενναιόδωρο» μόνο για την εργοδοσία και το κράτος της

 

ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΟΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Με αλχημείες και μέσους όρους, ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός κρύβει τις άθλιες συντάξεις και τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης, για να προετοιμάσει τις επόμενες ανατροπές

 

Από το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη
Από το μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβρη
Ο ρόλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο ξεδίπλωμα της αντιλαϊκής πολιτικής είναι γνωστός και δεν χρειάζεται συστάσεις. Ειδικά στα χρόνια της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης, οι εργαζόμενοι και ο λαός γνώρισαν τον ιμπεριαλιστικό Οργανισμό από την καλή και την ανάποδη.

Τα τρία μνημόνια, που φορτώθηκαν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συνοδοιπόρους τους, έχουν και τη δική του σφραγίδα. Οπως και η περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», που αποτέλεσε οδηγό για να κλιμακώσουν την επίθεση σε εργασιακά και άλλα δικαιώματα οι κατοπινές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ξανά της ΝΔ.

Ως εκ τούτου, η Εκθεση για τις συντάξεις («Pensions at a Glance 2023»), που παρουσίασε πρόσφατα ο Οργανισμός, δεν αποτελεί έκπληξη. Τα «ευρήματά» της - όπως πάντα - ρίχνουν τροχιοδεικτικές βολές για τις επόμενες ανατροπές στην Ασφάλιση και στις συντάξεις, που αντιμετωπίζονται ως «κόστος» από το κεφάλαιο και το κράτος του.

Γι' αυτό, άλλωστε, όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις προσπαθούν να απαλλάξουν την εργοδοσία και το κράτος από την ευθύνη και τη συμμετοχή τους στην Κοινωνική Ασφάλιση, με μείωση των δημόσιων συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και, βέβαια, με την προώθηση των ιδιωτικών συστημάτων.