Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Με «υλικά Κατρούγκαλου» ο νέος γύρος της αντιασφαλιστικής επίθεσης



Ακάθεκτη στην εφαρμογή του νόμου λαιμητόμου του Κατρούγκαλου, υλοποιώντας με μοναδική συνέπεια την αντιασφαλιστική «κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως επιβεβαιώνουν τα 104 «νέα» άρθρα και ο ορυμαγδός των διατάξεων του «νέου ασφαλιστικού» που διέρρευσε στον Τύπο, πριν ακόμα αναρτηθεί επίσημα για διαβούλευση.

Έτσι, σε πλήρη ισχύ παραμένουν ο σκληρός αντιδραστικός πυρήνας του 4387/2016, όπως και η αρχιτεκτονική του, παρά την πληθώρα των διατάξεων, των «αλλαγών» και των προσαρμογών. Ταυτόχρονα η ενοποίηση του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ και η δημιουργία του λεγόμενου e-ΕΦΚΑ, με την ταυτόχρονη δυνατότητα ένταξης -σε προαιρετική βάση- νέων ομάδων ασφαλισμένων (αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και επιστημόνων), αποτελεί τον προθάλαμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων όπως είναι το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο θα προχωρήσει με νέο νομοσχέδιο μέσα στο 2020.

Ζήτημα, που επιβεβαιώθηκε και κατά τη χτεσινή συνάντηση στο Μαξίμου του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ως βασική προτεραιότητα στις σχεδιαζόμενες δράσεις του τρέχοντος έτους.