Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Νέο «μαχαίρι» σε 250.000 συντάξεις - Το σχέδιο για τις επικουρικές

Έξτρα μείωση που σύμφωνα με πληροφορίες θα φτάνει τα 50 ευρώ τον μήνα, λόγω αναδρομικών κρατήσεων, θα επιβάλλεται από τον Νοέμβριο σε 250.000 επικουρικές συντάξεις.


Στη λύση αυτή αντί μιας ακόμη μεγαλύτερης περικοπής που θα εξαφάνιζε τις συντάξεις, αν εφαρμοζόταν η αρχική ρύθμιση, φαίνεται να καταλήγουν το υπουργείο Εργασίας με την τρόικα.

Η νέα διάταξη, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έμειναν σε εκκρεμότητα από την αξιολόγηση της τρόικας τον περασμένο Ιούνιο και θα προβλέπει ότι το όριο των αναδρομικών περικοπών θα φτάνει στα 50 ευρώ και δεν θα περιορίζεται σε ένα πλαφόν μείωσης 10%, όπως αρχικά είχε προτείνει ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος.

Οι κρατήσεις θα ξεκινήσουν από τον Νοέμβριο και θα διαρκέσουν μέχρι οι συνταξιούχοι να «εξοφλήσουν» τις αναδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Ιούνιο.

Οι στόχοι

Οι αναδρομικές περικοπές θα πρέπει να αποφέρουν περί τα 170 εκατ. ευρώ ως το τέλος του 2016, αλλά με τον ορισμό πλαφόν 50 ευρώ, η εξοικονόμηση που είχε συμφωνηθεί με την τρόικα δεν θα επιτευχθεί ως το τέλος του έτους, αλλά θα «περάσει» και μέσα στο 2017. Το αν θα χρειαστούν πρόσθετες περικοπές, αυτό θα εξαρτηθεί από το αν οι στόχοι θα επιτευχθούν. Προς το παρόν, κάτι τέτοιο δεν τέθηκε στις συζητήσεις.