Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Εξοργίζουν τους συνταξιούχους



Ενα από τα ...κολοσσιαία επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των νέων περικοπών στις συντάξεις είναι ότι το κόστος των μέτρων για το Ασφαλιστικό μετά το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 0,75% του ΑΕΠ, που σημαίνει 1,4 δισ. ευρώ. Επομένως, λένε οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης, ακόμα κι αν περικοπεί η «προσωπική διαφορά», η μεσοσταθμική μείωση στις συντάξεις δεν πρόκειται να ξεπεράσει μεσοσταθμικά το 4,5%. Ακόμα κι έτσι να έχουν τα πράγματα (που δεν έχουν...), γιατί θεωρείται αμελητέα η μείωση του 4,5%, όταν μάλιστα πρόκειται για την πολλοστή μείωση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από το 2010 και έπειτα; Σημειώνουμε ότι για μια κύρια σύνταξη των 700 ευρώ, η μείωση του 4,5% σημαίνει απώλειες 378 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, οι συνταξιούχοι θα χάσουν μισή ακόμα σύνταξη, που προστίθεται στη συνολική χασούρα από προηγούμενες περικοπές στις συντάξεις και αυξήσεις στις εισφορές. Επομένως, καλό θα ήταν η κυβέρνηση να μετράει καλύτερα τα λόγια της στην προσπάθεια να υπερασπιστεί την αντιλαϊκή της πολιτική. Με «επιχειρήματα» όπως αυτά, το μόνο που κάνει είναι να προκαλεί και να εξοργίζει ασφαλισμένους και συνταξιούχους.

Οχι άλλες «νίκες»!

Φαίνεται τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετούν την άποψη πως «όσο πιο μεγάλο ένα ψέμα τόσο πιο πιστευτό γίνεται». Δεν εξηγείται αλλιώς το θράσος με το οποίο γίνονται δηλώσεις όπως αυτή χτες της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου (Αθήνα 9.84), ότι «βρισκόμαστε σε μια διαρκή σύγκρουση και σ' ένα διαρκή πόλεμο με ακραίες και αντικοινωνικές απαιτήσεις των δανειστών, αυτό είναι δεδομένο (...) Δίνουμε μάχες και έχουμε συγκρούσεις και πετυχαίνουμε. Σ' αυτήν την πορεία υπάρχουν συμβιβασμοί, υπάρχουν και νίκες και υπάρχει και διαρκής προσήλωση της κυβέρνησης σε κοινωνικά βιώσιμες και κοινωνικά δίκαιες λύσεις». Εδώ είναι που ο λαός αναφωνεί ότι δεν θέλει άλλη «νίκη» ούτε άλλη «προσήλωση στα δίκια του» από την κυβέρνηση. Αλλωστε, η προσπάθειά της να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, κάνοντας το μαύρο άσπρο, γίνεται θρύψαλα από την αμείλικτη πραγματικότητα που βιώνει ο λαός και τη διαμορφώνει η κυβέρνηση, με την πολιτική της για την ανάκαμψη του κεφαλαίου. Είναι αυτή η πολιτική που μεγαλώνει τα αδιέξοδα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και κάτι τέτοιες δηλώσεις το μόνο που αποκαλύπτουν τελικά, είναι το μέγεθος της ξεδιαντροπιάς τους.

Μειώσεις στις συντάξεις από του χρόνου ζητά το ΔΝΤ



Ακόμα περισσότερο μειωμένες θα δουν τις ήδη πενιχρές συντάξεις τους χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς είναι δεδομένη η μείωση χιλιάδων συντάξεων όπως διαφαίνεται και από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ, ΕΚΤ, ESM και ΔΝΤ που ξεκίνησαν την Τρίτη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζήτησε την περικοπή συντάξεων από το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.
Συγκεκριμένα το ΔΝΤ φέρεται να ζητά:

- Η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.

- Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ.

- Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης (μειώσεις έως 30%).