Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Στα σκαριά το επόμενο κύμα των περικοπών


Με τις συντάξεις του Σεπτέμβρη θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται άλλοι 800.000 και πλέον δικαιούχοι


Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Μειωμένες έως και 38% θα δουν τις συντάξεις του Σεπτέμβρη χιλιάδες συνταξιούχοι, λόγω των περικοπών σε περισσότερες από 805.000 επικουρικές συντάξεις μετά τον επανυπολογισμό τους, όπως προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισμένος αντιασφαλιστικός νόμος.

Οι πρώτες περικοπές έγιναν με τις πληρωμές του Αυγούστου και, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, από τις περίπου 320.000 επικουρικές συντάξεις που επανυπολογίστηκαν, σε μειώσεις οδηγήθηκαν οι 66.900. Η αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβρη, καθώς μένει να επανυπολογιστούν οι 120.000 συντάξεις με ειδικά καθεστώτα.

Οι μειώσεις αυτές αφορούν καταρχήν συντάξεις που το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνάει τα 1.300 ευρώ μεικτά, αλλά ο επανυπολογισμός αφορά όλες τις επικουρικές συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις ενσωματώνονται μεν για την ώρα μόνο στις συντάξεις με άθροισμα πάνω από 1.300 ευρώ, αλλά οι μειώσεις που προκύπτουν για τις υπόλοιπες συντάξεις και θα συνεχίζουν να αποδίδονται μέχρι και το 2018, αργά ή γρήγορα θα ενσωματωθούν και σ' αυτές.


Στο μεταξύ, σε τέσσερις διαφορετικές ημερομηνίες θα πληρωθούν οι συντάξεις Σεπτέμβρη στους δικαιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Οι πρώτοι που θα πληρωθούν είναι οι συνταξιούχοι Δημοσίου και ΙΚΑ, την Τρίτη 30 Αυγούστου. Θα ακολουθήσουν οι συνταξιούχοι του ΝΑΤ, την Τετάρτη 31 Αυγούστου, και μια μέρα μετά, την 1η Σεπτέμβρη, οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ. Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη θα καταβληθούν από το ΕΤΕΑ οι επικουρικές συντάξεις.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση προσπάθησε και χτες να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τα ψέματα και την προπαγάνδα που εξαπολύει, προκειμένου να δικαιολογήσει και να συγκαλύψει το εύρος των αντιασφαλιστικών της ανατροπών. Με μια νέα «συνέντευξη» στο ΑΠΕ - ΜΠΕ (τη δεύτερη μέσα σε τέσσερις μέρες), ο υπουργός Εργασίας ισχυρίζεται ότι για τις επικουρικές συντάξεις του Αυγούστου «η αναπροσαρμογή αφορούσε κάτι παραπάνω από το 20% των συντάξεων και οι μειώσεις ήταν κάτω από 10% μεσοσταθμικά μεταξύ 8-10%. Κάτι ανάλογο πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο, κυρίως για τις συντάξεις του ΙΚΑ».

Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι «πράγματι τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο πρόκειται να κρατηθούν για αυτούς τους συνταξιούχους που είχαν μείωση στην επικουρική τους αναδρομικά ποσά, γιατί η μείωση σύμφωνα με το νόμο που ψηφίστηκε το Μάιο ισχύει από 1ης Ιουνίου». Με άλλο σημείωμα που εξέδωσε, το υπουργείο Εργασίας επικεντρώνει ξανά στο ΕΚΑΣ και διαφημίζει τις ψευτοπαροχές με τις οποίες θα «αντισταθμίσει» τάχα την περικοπή του για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους.

Οπως αναφέρει, «από 8/8/2016 είχε εκδοθεί τόσο η εγκύκλιος για την απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όσους στερήθηκαν την παροχή ΕΚΑΣ, όσο και η εγκύκλιος για την απαλλαγή από την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως».


Για τα υπόλοιπα μέτρα (καταβολή ποσού ισόποσου της παροχής που απωλέσθηκε στον/στην σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα σε περίπτωση που έπαυσε η παροχή και στους δυο συζύγους, καταβολή του ποσού που απωλέσθηκε σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% και χορήγηση της μηνιαίας προπληρωμένης κάρτας), το υπουργείο ισχυρίζεται ότι «εξαρτώνται αποκλειστικά από τεχνικούς λόγους και τις αναγκαίες συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με τις τράπεζες για την εφαρμογή τους» και ότι «οι πιστώσεις θα εκκινήσουν από τον Οκτώβριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου