Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Από περικοπή σε περικοπή για να πιάσουν τα 8 δισ. ευρώΤην τρίχα τριχιά κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να υπερασπίσει τον ισχυρισμό της ότι «δεν μειώνει τις συντάξεις». Με ένα μπαράζ δελτίων Τύπου και φιλοκυβερνητικών δημοσιευμάτων πιάνεται από λεπτομέρειες για να σβήσει τη μεγάλη εικόνα μιας πολιτικής που καθημερινά πλέον καταγράφει κι έναν ακόμα αντιλαϊκό άθλο. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας εμφανίζεται να ισχυρίζεται πως «αυξήσαμε τις συντάξεις αλλά δεν το πήρατε χαμπάρι»! Χαρακτηριστικό είναι ότι η χτεσινή «Αυγή» στην πρεμούρα της να κάνει το μαύρο άσπρο μείωσε την εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ από 6% σε 0,6%!

Η πραγματικότητα, όμως, είναι ακριβώς αντίθετη και αποδεικνύεται περίτρανα από το σύνολο των μέτρων και από στοιχεία που δίνει η ίδια η συγκυβέρνηση αλλά προτιμά να τα ξεχνά. Καταρχάς, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, σε αντίθεση με ό,τι έλεγε πριν γίνει κυβέρνηση, αποδέχθηκε στο ακέραιο όλες τις δραματικές μειώσεις που επέφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Πιο χαρακτηριστική από όλες η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης. Διατηρώντας αυτές τις μειώσεις ήρθε να επιβάλει και νέες ξεκινώντας από το προηγούμενο καλοκαίρι, μέσα από την αύξηση της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ από 4% σε 6% και την εφαρμογή, για πρώτη φορά, για τον ίδιο λόγο, εισφοράς επίσης 6% και στις επικουρικές συντάξεις.

Το μεγάλο «τσεκούρι»


Το επόμενο μεγάλο «τσεκούρι» έπεσε με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο. Οι περικοπές που έχει ήδη ξεκινήσει να επιβάλλει αυτός ο νόμος θα ξεπεράσουν στο σύνολό τους τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για την τετραετία 2016 - 2019. Με άλλα λόγια, η συγκυβέρνηση, που τάχα δεν μειώνει τις συντάξεις, θα αφαιρέσει από το σύνολο των συνταξιούχων πάνω από 8 δισ. ευρώ μέσα σε τέσσερα χρόνια. Και αυτά τα λεφτά, όπως θα δούμε, δεν προέρχονται από όσους παίρνουν υψηλές συντάξεις.

Τα παραπάνω δεν είναι αυθαίρετες εκτιμήσεις αλλά προκύπτουν από στοιχεία του πλέον αρμόδιου οργάνου, την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευσε τον αντιασφαλιστικό νόμο όταν πήγαινε για ψήφιση στη Βουλή. Εκεί, άρθρο το άρθρο, περιγράφονται οι επιπτώσεις στην τσέπη συνταξιούχων και ασφαλισμένων, με το λογαριασμό να φτάνει τα 8,234 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία.

Αναλυτικά, το παραπάνω ποσό προκύπτει από τις εξής περικοπές για την περίοδο 2016 - 2019:
 • Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, πετσόκομμα 2,393 δισ. ευρώ!
 • Μείωση στις νέες συντάξεις από το νέο τρόπο υπολογισμού, πετσόκομμα 689 εκατ. ευρώ.
 • Περικοπές λόγω μείωσης του ανώτερου ποσού εισοδήματος (πλαφόν), πετσόκομμα 98 εκατ. ευρώ.
 • «Πάγωμα» υφιστάμενων συντάξεων, πετσόκομμα 263 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση οικογενειακών παροχών στους νέους συνταξιούχους, πετσόκομμα 54 εκατ. ευρώ.
 • Μείωση υφιστάμενων επικουρικών συντάξεων, πετσόκομμα 1,026 δισ. ευρώ.
 • Μείωση νέων επικουρικών συντάξεων, πετσόκομμα 123 εκατ. ευρώ.
 • Αυτόματος «κόφτης» της δαπάνης για επικουρικές, πετσόκομμα 133 εκατ. ευρώ.
 • Περικοπή στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων, πετσόκομμα 832 εκατ. ευρώ.
Το σύνολο των παραπάνω περικοπών ανέρχεται στα 6,016 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό των 2,218 δισ. ευρώ αφαιρείται από τις τσέπες των συνταξιούχων μέσα από τις αυξήσεις των εισφορών που τους επιβάλλονται και έχουν ως εξής:
 • Αυξήσεις εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις, πετσόκομμα 1,252 δισ. ευρώ.
 • Αυξήσεις εισφορών των αγροτών, πετσόκομμα 458 εκατ. ευρώ.
 • Αυξήσεις εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, πετσόκομμα 411 εκατ. ευρώ.
 • Αύξηση ορίου ασφαλιστέων αποδοχών, πετσόκομμα 98 εκατ. ευρώ.

Τα παραπάνω μέτρα δεν μένει να υλοποιηθούν. Εχουν ήδη ξεκινήσει. Εχει ήδη προχωρήσει η πρώτη φάση περικοπής του ΕΚΑΣ, των επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ, των μερισμάτων του Δημοσίου κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου