Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2016

Στρώνουν το έδαφος για νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης


Με διαφορετικές εκθέσεις, ΔΝΤ, Γιούρογκρουπ και Bundesbank επικαλούνται τη γήρανση του πληθυσμού και συστήνουν την παράταση του εργάσιμου βίου

Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση για το Ασφαλιστικό
Στην κατεύθυνση περαιτέρω αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στην Ευρωζώνη και ιδιαίτερα σε οικονομίες των κρατών «που βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση», και συγκεκριμένα στηνΕλλάδα, στην Ισπανίακαι την Πορτογαλία,δείχνει έκθεση «μελετητών» του ΔΝΤ, που δημοσιεύθηκε σε ιστολόγιό του.
Στην έκθεση με τίτλο «Το εργατικό δυναμικό της Ευρωζώνης γερνάει και αυτό στοιχίζει στην ανάπτυξη», το ΔΝΤ «αποφαίνεται» πως την επόμενη 20ετία ο αριθμός των συνταξιούχων θα αυξηθεί σε σχέση με τον πληθυσμό σε παραγωγική ηλικία (15 - 64 ετών), ενώ και το ποσοστό των εργαζομένων ηλικίας από 55 έως 64 ετών θα αυξηθεί από το 15% στο 20%. Μάλιστα, χωρίς καν να προσδιορίζονται άλλοι παράγοντες, όπως, για παράδειγμα, οι νέες κερδοφόρες επενδύσεις του κεφαλαίου, η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κ.ά., σπεύδουν να βγάλουν το «συμπέρασμα» ότι οι αλλαγές στη δημογραφική πυραμίδα περιορίζουν την «παραγωγικότητα».
Στο «διά ταύτα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «τα συσσωρευμένα χρόνια εργασιακής εμπειρίας θα μπορούσαν να κάνουν τους εργαζομένους μεγαλύτερης ηλικίας πιο παραγωγικούς». Σύμφωνα με το ΔΝΤ, «παρότι είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις σε όλα τα επαγγέλματα, με βάση τη βιβλιογραφία προκύπτει ότι η παραγωγικότητα αρχικά αυξάνεται με βάση την ηλικία, φτάνοντας στο ανώτατο σημείο της ανάμεσα στα 40 και τα 50 έτη».

Τα ίδια λέει η Bundesbank

Η δημοσιοποίηση της «μελέτης» του ΔΝΤ έρχεται μια μόλις μέρα μετά την έκδοση του μηνιαίου δελτίου της γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας,Bundesbank, όπου συστήνει κι αυτή να αυξηθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 69 έτη, επικαλούμενη τη γήρανση του πληθυσμού. Διαφορετικά, όπως σημειώνεται στο δελτίο, θα απειληθεί η βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Σύμφωνα με την τράπεζα, οι μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί, όπως η σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη μέχρι το 2030, δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την αύξηση της αναλογίας των συνταξιούχων προς τους εργαζομένους. Ετσι, μετά το 2030, η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να αυξηθεί σταδιακά κατά δύο ακόμη έτη μέχρι το 2060, σύμφωνα με την Bundesbank.
«Συνολικά υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι θα έπρεπε να εξεταστούν περισσότερο ένας μακρύτερος εργασιακός βίος και υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης», αναφέρεται στην έκθεση, η οποία συστήνει επίσης την αύξηση των συνταξιοδοτικών εισφορών, με την απειλή ότι διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος για μειώσεις στις συντάξεις.
Θυμίζουμε, τέλος, ότι μόλις τον περασμένο Ιούλη, σε μια «θεματική συζήτηση» «για την ανάπτυξη και την απασχόληση», που έγινε στο πλαίσιο συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ, οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης κατέληξαν σε ένα «σύνολο κοινών αρχών για την ενίσχυση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων στη ζώνη του ευρώ».
Από κοντά και το Γιούρογκρουπ

Παρά τη διαπίστωση ότι οι αντιασφαλιστικές ανατροπές των τελευταίων χρόνων έχουν βελτιώσει «τη βιωσιμότητα των συντάξεων», κατακρημνίζοντας τις αποδοχές των συνταξιούχων, τοΓιούρογκρουπ προειδοποιεί για «σημαντικούς κινδύνους» σε πολλά κράτη - μέλη, λόγω κυρίως των δημογραφικών δεδομένων, που δοκιμάζουν την «ανθεκτικότητα των δημόσιων συνταξιοδοτικών συστημάτων», και προτείνει: «(...) Παράταση του επαγγελματικού βίου και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εισοδημάτων συνταξιοδότησης, μέσω μέτρων για την αύξηση της απασχολησιμότητας των ηλικιωμένων, καθώς και τον περιορισμό δυνατοτήτων για πρόωρη έξοδο του εργατικού δυναμικού. Θα πρέπει επίσης να διερευνηθεί η παροχή συμπληρωματικών μέσων αποταμίευσης για συνταξιοδότηση».

Είναι φανερό από το μπαράζ των εκθέσεων ότι οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και σε όλη την ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με την προετοιμασία ενός νέου γύρου επίθεσης στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, με παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, παράταση του εργάσιμου βίου, κατάργηση όλων των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και κεφαλαιοποιητικά συστήματα Ασφάλισης για συμπλήρωση της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι οι ανατροπές που έχουν συμβεί έως τώρα θα έχουν και συνέχεια, μέχρι να καθιερωθεί και νομικά αυτό που ζητάει το κεφάλαιο: Από τη δουλειά κατευθείαν στον τάφο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου