Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Νέες μειώσεις στις συντάξειςΑπό το 80% στο 50% του μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα τελευταίων μηνών ασφάλισης, που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, θα είναι η προσωρινή σύνταξη που θα δίνεται σε όσους κάνουν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 12 Μάη και μετά. Η μείωση που περιγράφεται σε σχετική εγκύκλιο του ΟΑΕΕ γίνεται κατ' εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 4387/2016.
Ακόμα στην εγκύκλιο σημειώνεται ότι προσωρινή σύνταξη θα παίρνουν όσοι δεν έχουν καμία ληξιπρόθεσμη οφειλή ή είχαν κατά την αίτηση συνταξιοδότησης αλλά στη συνέχεια την εξόφλησαν ή έχουν οφειλή μόνο από αναγνώριση πλασματικών χρόνων. Για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές αναμένονται απαντήσεις από το υπουργείο Εργασίας για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνονται παρακρατήσεις οφειλών από την προσωρινή και οριστική σύνταξη. Να σημειώσουμε ότι μετά την εγκύκλιο, ο ΟΑΕΕ, με δελτίο Τύπου διευκρίνισε ότι προσωρινή σύνταξη δίνεται και σε όσους οφείλουν μέχρι 20 χιλιάδες ευρώ για ασφαλιστικές εισφορές.

Σε άλλη εγκύκλιο το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι η εισφορά 6% την οποία καταβάλλουν οι συνταξιούχοι υπέρ ΕΟΠΥΥ θα υπολογίζεται στο εξής, για όσους παίρνουν πάνω από μια κύρια σύνταξη, επί του αθροίσματος των κύριων συντάξεων και όχι μόνο στη μία από αυτές όπως γινόταν μέχρι τώρα. Το νέο ψαλίδισμα μεταξύ άλλων αφορά και συνταξιούχους που εκτός από τη δική τους κύρια σύνταξη παίρνουν και κύρια σύνταξη θανάτου από το σύζυγο που έχει πεθάνει.
Ο εμπαιγμός συνεχίζεται και με το ΕΚΑΣ. Σε άλλη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας αναφέρεται ότι «απαλλάσσονται από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι στερούνται την παροχή ΕΚΑΣ κατ' εφαρμογή του άρθρου 92 του ν.4387/2016 (Α'85), όπως ισχύει». Δηλαδή χαμηλοσυνταξιούχοι από τους οποίους η κυβέρνηση τους έκοψε μέχρι και 230 ευρώ το μήνα ΕΚΑΣ έρχεται τώρα να τους πει ότι τους απαλλάσσει από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (για όσους παίρνουν φάρμακα) η οποία είναι 10% επί του κόστους αγοράς των φαρμάκων. Μια απαλλαγή που σε καμιά περίπτωση δεν αντισταθμίζει το κομμένο ΕΚΑΣ. Ο εμπαιγμός όμως δε σταματά εδώ. Στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι η απαλλαγή από τις κρατήσεις ισχύει μόνο μέχρι και το 2019! «Η διάταξη αυτή ισχύει από την 1η Αυγούστου 2016 και μέχρι την τελική κατάργηση του ΕΚΑΣ, δηλαδή την 1/1/2020». Δηλαδή μέχρι να ολοκληρωθεί η κατάργηση του ΕΚΑΣ και προκειμένου να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου