Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020

Μόνο στην κύρια σύνταξη τα περιορισμένα αναδρομικά στους συνταξιούχους και «τίποτα άλλο»!


  Πηγή: Eurokinissi

Ότι θα καταβάλλει εφάπαξ στους συνταξιούχους εντός του 2020 τα περιορισμένα αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. 

Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το ποσό υπολογίζεται στο 1,4 δις ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα. Δεν υπολογίζονται αναδρομικά σε δώρα και επικουρικές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσό που υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να καταβληθεί ως εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ αγγίζει τα 3,94 δις ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τα αναδρομικά τόσο σε κύριες, όσο και σε επικουρικές και δώρα.


Ανακοίνωσε, δηλαδή, «πετσόκομμα» ακόμα και σε αυτά τα περιορισμένα αναδρομικά των 11 μηνών - τα οποία όφειλε να δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλους τους συνταξιούχους, από τη μέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ. 

Ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ποσό αυτό «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» και να ξεκαθαρίσει: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για την ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων». Είπε, με άλλα λόγια, στους συνταξιούχους να κάνουν «γαργάρα» τις απώλειες του εισοδήματός τους από το 2012 και να πουν «ευχαριστώ» για ό,τι τους δίνεται σήμερα. Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να βάλει «φρένο» στις διεκδικήσεις, επιχείρησε να «τσιγκλίσει» αντιδραστικά αντανακλαστικά και είπε ότι οι συνταξιούχοι προστατεύθηκαν πλήρως την περίοδο της πανδημίας σε αντίθεση με εργαζόμενους (λες και ευθύνονται οι συνταξιούχοι γι' αυτό...) και είπε, αν οι συνταξιούχοι διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για να λάβουν πίσω ό,τι έχουν χάσει, αυτό θα ήταν «άδικο για ανέργους, για εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα, άρα τις επόμενες γενιές».

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας εμφανίστηκε ως όψιμος υπερασπιστής των απόμαχων της δουλειάς, τις συντάξεις των οποίων πετσόκοψε δραματικά με το νόμο Κατρούγκαλου, και επέκρινε τον πρωθυπουργό ότι κάνει κούρεμα 60% σε αυτά που δικαιούνται να εισπράξουν οι συνταξιούχοι, ενώ «εμείς, σε πιο σκληρές συνθήκες και με υποχρεώσεις για πλεονάσματα, δώσαμε τα χρήματα για ειδικά μισθολόγια». Ακολούθησε μια «κοκορομαχία» - πρόκληση ανάμεσα στον Αλ. Τσίπρα και τον Κυρ. Μητσοτάκη για το ποια κυβέρνηση έκανε τις μεγαλύτερες περικοπές.

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αξιοποίησε ως «μήτρα νομιμοποίησης» των περικοπών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, τον αντιασφαλιστικό νόμο-λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, εξαιρώντας από το παραπάνω μόνο το 11μηνο μεταξύ Ιούνη 2015 και Μάη 2016. Στην πραγματικότητα, με αυτήν την απόφαση επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων για ανάκτηση όλων των απωλειών.

 Πηγή: 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου