Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Για τις «ουρές» στις τράπεζες και τα προβλήματα των συνταξιούχων


Φωτό αρχείου

Για τις «ουρές» έξω από τις τράπεζες και τα προβλήματα των συνταξιούχων οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

«Αυτές τις ημέρες για μια ακόμα φορά, ορισμένοι από τους "διαμορφωτές της κοινής γνώμης", αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, με αφορμή την πληρωμή των συνταξιούχων προσπαθούν να κάνουν την "τρίχα τριχιά".

Με διάφορους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς κακίζουν αυτούς που κάθε τέλος του μήνα πιάνουν στασίδι έξω από τις τράπεζες για να πληρωθούν τις πενιχρές συντάξεις τους και να προλάβουν να  πληρώσουν με δυσκολία τις ανυπέρβλητες ανάγκες. Βρήκαν πάλι θέμα για να στηρίξουν τη λογική της "προσωπικής ευθύνης" και να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, για το κλείσιμο, τις ελλείψεις σε νοσοκομεία, κλίνες, γιατρούς, νοσηλευτές, υλικά και μέσα νοσηλείας σε όφελος της εμπορευματοποίησης της Υγείας.


Δεν μας εκπλήσσει, είναι οι ίδιοι  που το προηγούμενο διάστημα μοίραζαν αναδρομικά και αυξήσεις στους συνταξιούχους, αυτοί που πολύ σπάνια στις εκπομπές τους καλούν εκπρόσωπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων, αλλά έχουν μόνιμο στασίδι, σε καθημερινή βάση, εκείνους που σπρώχνουν τους συνταξιούχους στο "μαντρί" των μεγαλοδικηγορικών γραφείων για την υποβολή αγωγών με το αζημίωτο.

Αυτοί που μας λένε ότι πρέπει να ξεχάσουμε τις θανάσιμες περικοπές της περιόδου της κρίσης στις κύριες επικουρικές συντάξεις στην 13η - 14η σύνταξη, το ΕΚΑΣ, τις κοινωνικές παροχές, τα "κουρέματα" των δισεκατομμυρίων από τα ασφαλιστικά μας ταμεία, το κλείσιμο νοσοκομείων, θεραπευτηρίων, εξεταστηρίων, τις τεράστιες ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού,  όλα αυτά που είναι πληρωμένα με την δουλειά μας. Αυτοί, που (εκτός ελαχίστων) δεν αναφέρουν ούτε μια φράση από τα δελτία Τύπου, τα υπομνήματα που τους αποστέλλουμε  για τα μεγάλα προβλήματα που έχουν τσακίσει τη ζωή των συνταξιούχων  και τις θέσεις μας για τα μέτρα που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Αυτοί που κατά τα άλλα "σέβονται" τους ηλικιωμένους, αλλά δεν λένε κουβέντα για τις αποφάσεις των κυβερνήσεων που οδηγούν στην αύξηση των ορίων ηλικίας μέχρι την άλλη ζωή. Αλήθεια, δεν γιατί ακούμε τίποτα αυτές τις ημέρες για τους "απαράδεκτους" 60άρηδες, 65άρηδες και σε ακόμη μεγαλύτερους σε ηλικία εργαζόμενους που εργάζονται ένας πάνω στον άλλον; Για τους "απαράδεκτους" 70άρηδες που αφού είναι συνταξιούχοι εξαναγκάζονται να εργάζονται; Μήπως γιατί τους αρέσει το σπορ της εργασίας;

Αυτοί που τα ξέρουν όλα, κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ότι το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες έχουν κλείσει δεκάδες υποκαταστήματα και έχουν προβεί σε χιλιάδες μειώσεις σε προσωπικού. Ότι πολλοί από τους ανθρώπους του μόχθου δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις υπέρογκες υποχρεώσεις τους σε λογαριασμούς και δάνεια και τρέχουν κάθε μήνα να καλύψουν όσα από αυτά μπορούν. Ξέρουν όμως να κακίζουν και να χαρακτηρίζουν τους συνταξιούχους απαράδεκτους, γιατί δεν γνωρίζουν τα ηλεκτρονικά συστήματα, γιατί δεν αξιοποιούν τα παιδιά τους όταν γνωρίζουν πως πολλοί από αυτούς έχουν να τα δουν πάνω από 20 ημέρες. Όσο για τις ουρές, η αλήθεια δεν έχει καμία σχέση από αυτά που εμφανίζονται. Αλλά παρά του ότι υπάρχουν τα παραπάνω προβλήματα τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι άνθρωποι του μόχθου που στήθηκαν από ανάγκη στις τράπεζες γιατί δεν μπορούσαν να πράξουν διαφορετικά, παίρνουν όλα τα μέτρα που αφορούν την προστασία της υγείας τους, γιατί γνωρίζουν ότι μόνο αυτοί μπορούν να προστατευθούν.

Αλλά εκείνοι που επιλέγουν το ψέμα και τις υπερβολές για ενημέρωση, ας γνωρίζουν ότι τόσο οι συνταξιούχοι, όσο και ο λαός από  την πείρα τους μπορούν να διακρίνουν τους στόχους του μηχανισμού στήριξης και προπαγάνδας των αντισυνταξιουχικών, των αντιλαϊκών πολιτικών που κυριολεκτικά μας έχουν τσακίσει τη ζωή. Δεν μας εκπλήσσει επίσης το γεγονός ότι αυτή η προπαγάνδα συνεχίζεται και τη σημερινή  περίοδο της πανδημίας.Φαίνεται ότι για όλους αυτούς σήμερα είναι πιο αναγκαία για να στηρίξει τις αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, που απαξίωσαν τη Δημόσια Υγεία σε όφελος της εμπορευματοποίησής της για τα κέρδη των ιδιοκτητών της. Όλων αυτών που ξήλωσαν τις δομές της Δημόσιας Υγείας και τώρα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του σήμερα και έτσι μας ετοιμάζουν σειρά επιλογής για το ποιος και σε ποια ηλικία θα αποδημήσει στους ουρανούς.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή από την παγκόσμια πανδημία και τα μεγάλα προβλήματα που είναι μπροστά μας απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση και διεκδικούμε:
Την άμεση πρόσληψη ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού, όλων των κλάδων ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε μόνιμη βάση, με στελέχωση όλων των αναγκών της Δημόσιας Υγείας.

Να ανοίξουν όλες δομές, τα νοσοκομεία,οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, οι ανενεργές δομές πρωτοβάθμιας Υγείας σε 24ωρη λειτουργία. Να εφοδιασθούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά, μέσα προστασίας για το προσωπικό και τους ασθενείς.

Αυτή την περίοδο μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζουν πολλοί από τους συνταξιούχους, αλλά και νεότεροι σε ηλικία ασθενείς που είναι κλεισμένοι στα σπίτια και αντιμετωπίζουν διάφορες σοβαρές αρρώστιες και νοσήματα.
 Κινδυνεύουν περισσότερο από αυτές και όχι από τον κορονοϊό και αυτό  γιατί χρειάζονται εξετάσεις που δεν μπορούν τις να κάνουν αφού δεν μπορούν να πάνε στα νοσοκομεία. Επίσης δεν μπορούν να έχουν συνταγογράφηση η οποία έχει ουσιαστικά κοπεί ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Αδυνατούν να καλέσουν και να πληρώσουν ιδιώτες γιατρούς από τις πενιχρές τους συντάξιμες αποδοχές. 
Είναι χιλιάδες οι συνταξιούχοι που δεν έχουν ούτε ένα ευρώ αφού για πολύ μεγάλο διάστημα δεν έχουν λάβει τη σύνταξή τους.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές Υγείας, καθώς και οι ιδιώτες γιατροί να επισκέπτονται τους έχοντες ανάγκη ασθενείς στα σπίτια τους. Να γίνονται οι εξετάσεις και η συνταγογράφηση εκεί ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Το κόστος να αναληφθεί από το κράτος δίχως καμιά πληρωμή από τους ασθενείς. Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσοι την έχουν ανάγκη δίχως προϋποθέσεις, προαπαιτούμενα, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
Άμεση κατάργηση της εισφοράς των συνταξιούχων στον κλάδο της Υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς της συμμετοχής στην αγορά φαρμάκων.

Δεν θα πάψουμε να διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, είναι πληρωμένο από δικά μας χρήματα και δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή, ούτε μας χαρίστηκαν από καμία κυβέρνηση. Αυτήν τη δύσκολη για τους συνταξιούχους περίοδο απαιτούμε από την κυβέρνηση:

Στους συνταξιούχους που έχουν υποβάλει αίτηση απόδοσης της σύνταξής τους και ένα μέρος από αυτούς παίρνει μόνο προσωρινή σύνταξη, αλλά και ένα άλλο που δεν έχει λάβει ούτε αυτή, να τους αποδοθεί άμεσα ένα μέρος από τα χρήματα που δικαιούνται και θα τα λάβουν αναδρομικά, για τις αυξημένες ανάγκες αυτής της περιόδου.

Σε όλους τους συνταξιούχους που τα χρόνια της κρίσης είχαν θανατηφόρες περικοπές στις συντάξιμες αποδοχές τους, σε κύριες, επικουρικές συντάξεις, αφαίρεση του ΕΚΑΣ, σε κοινωνικές παροχές και οι συντάξεις τους μειώθηκαν δραματικά, μπροστά στις απαιτήσεις της κατάστασης, αλλά και του Πάσχα, να αποδοθεί σε όλους το δώρο τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου