Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ




Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Η εξέλιξη της σημερινής πανδημίας, και στην Ελλάδα και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, επιβεβαιώνει όχι απλά μία αδυναμία της ανθρωπότητας να αντιμετωπίσει έναν εξωγενή καταστροφικό παράγοντα, αλλά τα ίδια τα όρια του καπιταλισμού.

Εκδηλώνεται και τώρα η άλυτη αντίφαση: Από τη μια να υπάρχει επιστημονική και τεχνολογική δυνατότητα να αντιμετωπίσει χωρίς ιδιαίτερο κίνδυνο ζωής την εξέλιξη της νόσου (αναπνευστική και όποια άλλη υποστήριξη στις ΜΕΘ), και από την άλλη  να υπάρχει τραγική έλλειψη σε υποδομές (Νοσοκομεία, ΜΕΘ κλπ), σε μέσα (αναπνευστήρες, ακόμα και μάσκες, φόρμες), κυρίως όμως να μην αξιοποιείται, με σταθερή εργασιακή σχέση και μέσα προστασίας, το επιστημονικό και άλλο υγειονομικό προσωπικό. 

Δεν είναι τυχαίες αυτές οι ελλείψεις. Είναι αποτέλεσμα των κρατικών, Ευρωενωσιακών πολιτικών που κοστολογούν τις δαπάνες για την Υγεία με τα μέτρα και τα κριτήρια του καπιταλιστικού κέρδους.

Αυτή την κρίσιμη στιγμή, που όλοι ομολογούν ότι τα μεγάλα προβλήματα της πανδημίας είναι μπροστά μας, απευθυνόμαστε στην Κυβέρνηση και διεκδικούμε:


·        Την άμεση πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με στελέχωση όλων των αναγκών της δημόσιας υγείας.

·        Να ανοίξουν όλες οι δομές, τα Νοσοκομεία, οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ, οι ανενεργές δομές πρωτοβάθμιας Υγείας, σε 24ωρη λειτουργία.

·        Να εφοδιαστούν όλα τα νοσοκομεία με τα απαραίτητα φάρμακα, υλικά, μέσα προστασίας, για το προσωπικό και τους ασθενείς.

·        Να επιταχθούν οι ιδιωτικές δομές υγείας, καθώς  οι ιδιώτες γιατροί να επισκέπτονται τους έχοντες ανάγκη ασθενείς στα σπίτια τους. Να γίνονται οι εξετάσεις και η συνταγογράφηση εκεί, ώστε να πάρουν τα φάρμακά τους. Το κόστος να αναληφθεί από το κράτος, χωρίς καμιά πληρωμή από τους ασθενείς.

·        Άμεσα στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ να αυξηθεί το προσωπικό διανομής των φαρμάκων, που είναι ελάχιστο. Να δημιουργηθούν και νέες δομές για την διανομή τους, για να αντιμετωπιστούν οι τεράστιες ουρές που δημιουργούνται και οι καθυστερήσεις ωρών, από ασθενείς που αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις και κινδύνους.

·        Να εξασφαλιστεί το δικαίωμα στην υγεία σε όλους όσους την έχουν ανάγκη, χωρίς προϋποθέσεις και προαπαιτούμενα, με δαπάνη από τον κρατικό προϋπολογισμό.

·        Να καταργηθεί η εισφορά των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς και η συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων.

·        Μπροστά στις αυξημένες απαιτήσεις της κατάστασης που δημιούργησε η επιδημία του κορονοϊού, αλλά μπροστά στο Πάσχα, να τους καταβληθεί το, πληρωμένο από αυτούς, δώρο τους.

Συνάδελφοι συνταξιούχοι.

Η επικινδυνότητα της πανδημίας και η «ατομική ευθύνη», σε ότι αφορά τα μέτρα προστασίας, δεν πρέπει να επισκιάσουν τις Κυβερνητικές και κρατικές ευθύνες για παλιά και νέα κοινωνικά προβλήματα.  

Δεν πρέπει να επισκιάσει τις τεράστιες συνέπειες που θα υποστούν οι εργαζόμενοι και οι οποίες δεν αντιμετωπίζονται με κάποια έκτακτα επιδόματα, αλλά και οι συνταξιούχοι, στο βαθμό που τα «έκτακτα» μέτρα πού καθημερινά παίρνει η Κυβέρνηση μονιμοποιηθούν.

Πρέπει να επαγρυπνούμε, μαζί με τους εργαζόμενους, τα παιδιά και τα εγγόνια μας και να μην επιτρέψουμε αυτά τα αντεργατικά μέτρα, όπως η ελαστικοποίηση της εργασίας, η εκ περιτροπής εργασία, η εντατικοποίηση, η «τηλεργασία», η αναστολή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, το δικαίωμα των εργοδοτών στις μαζικές απολύσεις, οι δημοσιονομικοί κόφτες που δεν αποκλείεται να ενεργοποιηθούν, η απαγόρευση των συναθροίσεων , τα μέτρα καταστολής της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, να παγιωθούν σε βάρος μας

 Επιπλέον η πανδημία του κορονοϊού να μην αποσπάσει την προσοχή μας, από τα αιτήματά μας για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας του  λαού μας, από αλλεπάλληλες καταστροφές, πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς κλπ. Ούτε από τους κινδύνους που εγκυμονεί η συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και ΕΕ, η όξυνση των ανταγωνισμών για την μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, που δεν αποκλείει  ούτε θερμό επεισόδιο, ούτε γενικευμένη ανάφλεξη στην περιοχή μας, με ότι αυτό σημαίνει για μας και τα παιδιά μας.

Όλα τα παραπάνω πρέπει να αποτελέσουν το έναυσμα για την ταξική μας αφύπνιση, για την μαχητική μας στάση ζωής, απέναντι σε αυτούς που μας την κλέβουν. Γιατί συνάδελφοι,  τίποτα δεν θα αλλάξει προς την κατεύθυνση της κοινωνικής προόδου, αν δεν πάρουμε οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια μας.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου