Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Μπουρλότο σε επικουρική, εφάπαξ και κύρια σύνταξη





Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, με τη λειτουργία της αρμόδιας Επιτροπής που θα υποβάλει σχετικό πόρισμα, στη σύνθεση της οποίας ξεχωρίζει η συμμετοχή εκπροσώπων των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.




Τα σημάδια τόσο από τις συνεδριάσεις της Επιτροπής όσο και από τις συναντήσεις του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας, Ν. Μηταράκη, με φορείς και τις τοποθετήσεις του επιβεβαιώνουν τα χειρότερα σενάρια. Χαρακτηριστική απ' αυτή την άποψη είναι η πρόσφατη συνάντηση του υφυπουργού με συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ, από τη συνάντηση έγινε φανερό πως πέραν της επικουρικής, στο στόχαστρο μπαίνουν και τα εφάπαξ αλλά και η κύρια σύνταξη, για την οποία το κυβερνητικό στέλεχος, όσον αφορά το «ανταποδοτικό μέρος» που προέρχεται από τις εισφορές των εργαζομένων, τάχθηκε υπέρ της εφαρμογής κεφαλαιοποιητικού συστήματος. Δηλαδή, όπως και στην περίπτωση της επικουρικής, να μην υπάρχει εγγύηση ούτε για το ύψος της κύριας σύνταξης, τουλάχιστον στο ανταποδοτικό κομμάτι.
Κωδικοποιώντας τα αποτελέσματα της συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας, η ΠΟΠΟΚΠ επισημαίνει:

«Εκτός από την εφαρμογή κεφαλαιοποιητικού συστήματος - κατά κάποιο τρόπο ισχύει άλλωστε από 1/1/2015 - η βασική στόχευση αφορά στην οριστική αποδέσμευση του κράτους από την τυπική εξασφάλιση και υποχρέωση χορήγησης επικουρικής σύνταξης. Η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραδίδεται στον ιδιωτικό τομέα, μέσω της δυνατότητας επιλογής φορέα διαχείρισης των εισφορών - κρατικού ή ιδιωτικού - για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας από 1/1/2021. Πρόθεση δε του υπουργείου είναι στο καινούργιο σύστημα να ενταχθούν υποχρεωτικά όλες οι επαγγελματικές κατηγορίες (ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.).

Η κυβέρνηση προσδοκά ότι οι νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν μαζικά την ιδιωτική ασφάλιση, αφού η "δαιμονοποιημένη" και "κακοποιημένη" - διαχρονικά από τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις - έννοια της σύνταξης και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης μοιάζει γι' αυτούς με όνειρο θερινής νύχτας. Ταυτόχρονα και επειδή θα είναι "ελεύθερη" η επιλογή φορέα, μεταθέτουν την ευθύνη στους ίδιους για το αν θα πάρουν στο τέλος σύνταξη ή όχι...

Οσο για τους εν ενεργεία ασφαλισμένους και συνταξιούχους, οι συντάξεις τους θα εξαρτώνται και θα διαμορφώνονται με βάση τις συνεχώς φθίνουσες ασφαλιστικές εισφορές των "παλαιών" και την ελεημοσύνη της εκάστοτε κυβέρνησης μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

Οι εισφορές προφανώς - όπως και τα αποθεματικά ύψους άνω των 6 δισ. - θα "παραδοθούν" στους ιδιώτες προκειμένου να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων.

Ιδιαίτερη έκπληξη και ανησυχία δε, μας προκάλεσε η άποψη του κ. Μηταράκη ότι, αν το ΕΤΕΑΠ δεν μεταλλαχθεί σ' αυτό που ανωτέρω περιγράψαμε, θα είναι προτιμότερο να ενσωματωθεί στον ΕΦΚΑ! Κατά δήλωσή του επίσης και με αφορμή το ζήτημα της κάλυψης των απωλειών από τις ασφαλιστικές εισφορές στην επικούρηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ένα μέρος από τα περίπου 8,8 δισ. του "μεγάλου ΑΚΑΓΕ", ο οποίος παρεμπιπτόντως αφορά στην κύρια σύνταξη!

Δεν απέφυγε όμως να αναφερθεί και στην ανταποδοτική σύνταξη του ΕΦΚΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι υπέρ ενός αμιγώς κεφαλαιοποιητικού συστήματος..! Ιδιαίτερα ανησυχητική επίσης είναι η άποψη που εξέφρασε σχετικά με τα ταμεία Πρόνοιας (εφάπαξ), υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν πλέον λόγο ύπαρξης!».


Ριζοσπάστης   Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου