Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2019

Παραμένει απάνθρωπος



Την αναστολή της διάταξης που προβλέπει ότι με τη συμπλήρωση της τριετίας, οι δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που ήταν κάτω των 55 χρόνων κατά την ημερομηνία θανάτου του (της) συζύγου σταματούν να λαμβάνουν τη σύνταξη χηρείας, ετοιμάζεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση. Καθώς η συμπλήρωση της τριετίας αρχίζει να ισχύει από τον ερχόμενο Μάη, χήρες και χήροι αυτής της κατηγορίας θα έχαναν εξολοκλήρου τη σύνταξη του αποθανόντος συζύγου.

 Επειδή όμως ο μήνας Μάης είναι και μήνας εκλογών, στην κυβέρνηση μάλλον σκέφτηκαν ότι κάτι τέτοιο είναι αρκετά βαρύ για να το χωνέψει ο κόσμος, ειδικά οι άνθρωποι που θα μείνουν «επί ξύλου κρεμάμενοι...». Κάπως έτσι φαίνεται πως αποφάσισαν την αναστολή. Ακόμα όμως κι αυτή η εξαγγελία έρχεται ως αποτέλεσμα της πίεσης που άσκησαν με τους αγώνες τους οι συνταξιουχικές οργανώσεις και ο σύλλογος που δημιούργησαν οι άμεσα θιγόμενες γυναίκες, διεκδικώντας την πλήρη κατάργηση του απαράδεκτου νόμου.

 Οπως και να 'χει, η αναστολή δεν σημαίνει και κατάργηση της απαράδεκτης διάταξης, ενώ παραμένουν άθικτες όλες οι άλλες προβλέψεις του άρθρου 12 του ίδιου νόμου, που έχουν οδηγήσει τις συντάξεις χηρείας σε επίπεδα πτωχοκομείου. 

Για παράδειγμα, συνεχίζουν να ισχύουν ο επανυπολογισμός όλων των συντάξεων χηρείας με βάση τους νέους συντελεστές του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και η μείωση από το 70% στο 50% της νέας σύνταξης χηρείας που λαμβάνει ο δικαιούχος. Κατά συνέπεια, η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή του νόμου - λαιμητόμου και για τις συντάξεις χηρείας, όσο κι αν προσπαθεί να τον εξωραΐσει, «αποσύροντας» μια από τις πιο απάνθρωπες και «κραγμένες» διατάξεις του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου