Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου 2017

Χωρίς τέλος το έγκλημα σε βάρος των συνταξιούχων Τέσσερις στους δέκα συνταξιούχους με κύρια σύνταξη κάτω των 500 ευρώ μεικτά





Με τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι δίνουν απάντηση στην επίθεση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης
Eurokinissi
Με τις κινητοποιήσεις τους σε όλη τη χώρα το πρώτο 10ήμερο του Οκτώβρη, οι συνταξιούχοι δίνουν απάντηση στην επίθεση και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης
Τη διαρκή περικοπή των συντάξεων και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ως αποτέλεσμα των νέων βάρβαρων μέτρων που ήρθε να προσθέσει στην αντιασφαλιστική επίθεση των προκατόχων της, επιβεβαιώνουν τα πρόσφατα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Ηλιος» που δόθηκαν στη δημοσιότητα (με τελευταία καταγραφή τις συντάξεις του Αυγούστου του 2017). Παρά τους προπαγανδιστικούς ισχυρισμούς της κυβέρνησης, αποδεικνύεται ότι το εισόδημα των συνταξιούχων συρρικνώνεται συνεχώς, με μεγάλο τμήμα τους να μην μπορεί να εξασφαλίσει ούτε τα στοιχειώδη μέσα διαβίωσης.


Αναλυτικότερα, η μέση μεικτή κύρια σύνταξη (πριν αφαιρεθούν ο κρατήσεις υπέρ Υγείας, ΑΚΑΓΕ και ο αναλογούν φόρος) διαμορφώνεται μόλις στα 723,45 ευρώ. Ειδικότερα, η μέση μεικτή κύρια σύνταξη γήρατος διαμορφώνεται στα 817,24 ευρώ, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου στα 500,55 ευρώ και η μέση κύρια αναπηρική σύνταξη στα 566 ευρώ μεικτά.


Οι μέσοι όροι, βέβαια, συγκαλύπτουν το γεγονός ότι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων λαμβάνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 41% των κύριων συντάξεων (1.171.368 συντάξεις από το σύνολο των 2.864.272) βρίσκονται κάτω των 500 ευρώ μεικτά!

Παραπέρα, η μέση επικουρική σύνταξη διαμορφώνεται στα 171,34 ευρώ μεικτά, ενώ το μέσο μέρισμα για τους δημοσίους υπαλλήλους, μετά τις μεγάλες περικοπές, πέφτει στα 97,93 ευρώ μεικτά.

Πετσοκομμένες οι συντάξεις αναπηρίας και χηρείας

Το μέσο εισόδημα από συντάξεις διαμορφώθηκε στα 821,4 ευρώ προ φόρου. Εξετάζοντας όμως το εισόδημα των συνταξιούχων ανάλογα με το ύψος του και συνυπολογίζοντας όλες τις συντάξεις που μπορεί να λαμβάνει κάποιος (κύρια, επικουρική ή σύνταξη θανάτου από τον/την σύζυγο) προκύπτουν τα εξής:
Το 27% του συνόλου των συνταξιούχων (2.600.107 άτομα), δηλαδή 702.661 συνταξιούχοι, έχουν εισόδημα από όλες τις συντάξεις τους κάτω από 500 ευρώ μεικτά. Μάλιστα, ο μέσος όρος αυτών των εισοδημάτων από συντάξεις κυμαίνεται από 328,57 μέχρι 392,85 ευρώ μεικτά, δηλαδή υπολείπονται κατά πολύ των 500 ευρώ.

Στην κατηγορία με αυτά τα χαμηλά εισοδήματα από συντάξεις συγκαταλέγονται οι συνταξιούχοι αγρότες, αλλά και ένα σημαντικό μέρος αυτών που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 47,5% των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας (105.080 από τους 221.216) έχει εισόδημα κάτω από 500 ευρώ μεικτά!

Επιπλέον, στην κατηγορία αυτή ανήκει και ένα σημαντικό τμήμα συνταξιούχων που λαμβάνουν συντάξεις θανάτου (χηρείας, τέκνα), καθώς ο αριθμός τους ανέρχεται σε 165.001 άτομα και σε ποσοστό, αποτελούν το 41,7% του συνόλου των συνταξιούχων θανάτου.

Μάλιστα, με τον «νόμο Κατρούγκαλου», οι νέες συντάξεις χηρείας είναι ακόμα μικρότερες, άρα η φτώχεια σε αυτό το τμήμα συνταξιούχων θα είναι ακόμα πιο αφόρητη. Οι νέες συντάξεις χηρείας δεν θα ξεπερνούν τα 200 ευρώ, γεγονός που έκανε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας πρόσφατα στη Βουλή να κάνει λόγο για κάποιου είδους «παρέμβαση», σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τους δικαιούχους των συντάξεων χηρείας και να υποβαθμίσει το έγκλημα που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην κλίμακα από 501 έως 600 ευρώ μεικτά βρίσκεται το 11,7% των συνταξιούχων (303.984 συνταξιούχοι), ενώ στην κλίμακα 601 έως 700 ευρώ μεικτά βρίσκεται το 8,8% (230.415 συνταξιούχοι).

Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι συνυπολογίζοντας όλα τα εισοδήματα από συντάξεις, 1.237.060 συνταξιούχοι, δηλαδή σχεδόν ένας στους δύο (47,57%) έχει εισόδημα κάτω από 700 ευρώ μεικτά. Από αυτά τα ποσά μάλιστα αφαιρείται το 6% ως εισφορά για την Υγεία, ενώ νέο χτύπημα φέρνει η νέα μείωση του αφορολόγητου που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Ακόμα πιο μικρές οι νέες συντάξεις, πριν καν εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος - «λαιμητόμος»

Επιπλέον, τα στοιχεία του «Ηλιος» επιβεβαιώνουν ότι οι νέες συντάξεις που εκδίδονται είναι ακόμα πιο μικρές από τις παλιές.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Αύγουστο, οι νέες κύριες συντάξεις στο ΙΚΑ (οριστική απόφαση) διαμορφώθηκαν μόλις στα 558,95 ευρώ κατά μέσο όρο, όταν η μέση κύρια σύνταξη που δίνει το ΙΚΑ είναι 618 ευρώ. Αντίστοιχα, στο Δημόσιο, η μέση κύρια σύνταξη για τις νέες συντάξεις ήταν 816,7 ευρώ, όταν η μέση κύρια σύνταξη στο Δημόσιο είναι 1.103 ευρώ. Στον ΟΓΑ, η μέση κύρια σύνταξη στους νέους συνταξιούχους είναι μόλις 380,29 ευρώ, όταν η μέση σύνταξη στο σύνολο των συνταξιούχων του ΟΓΑ είναι 440 ευρώ. Η μέση επικουρική σύνταξη από το ΕΤΕΑΕΠ μειώθηκε στα 146,21 ευρώ, από 171,34 ευρώ και το μέσο μέρισμα στους δημοσίους υπαλλήλους μειώθηκε στα 82,58 ευρώ από τα 97,93 ευρώ που είναι το μέσο μέρισμα στους μέχρι τώρα συνταξιούχους.

Η τάση παραπέρα συρρίκνωσης των νέων συντάξεων σχετίζεται και με τα αντιασφαλιστικά μέτρα που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ειδικά με εκείνες τις διατάξεις που αφορούσαν στη μείωση των κατώτερων ορίων, σε συνδυασμό με την επιβολή αυξημένων προστίμων στις λεγόμενες «πρόωρες» συνταξιοδοτήσεις (ψηφίστηκαν το καλοκαίρι του 2015, με το 3ο μνημόνιο).
Η μείωση των νέων συντάξεων θα πάρει πιο μεγάλη έκταση τους επόμενους μήνες, όταν πλέον θα αυξάνεται ο αριθμός των συντάξεων που βγαίνουν με βάση τον «νόμο Κατρούγκαλου».
Επιπλέον, το «λεπίδι» θα απογειωθεί εκ νέου και για τις «παλιές» συντάξεις, με την εφαρμογή (από το 2019 ή και νωρίτερα) της ψηφισμένης περικοπής της «προσωπικής διαφοράς» και της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου