Τρίτη, 5 Ιουλίου 2016

Τον Αύγουστο το «μπουγιουρντί» για τις επικουρικές συντάξεις
Οι μειώσεις που θα γίνουν αγγίζουν 250.000 συνταξιούχους, τους οποίους ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ...αμελητέα ποσότηταΟι συνταξιούχοι στη χτεσινή κινητοποίηση των σωματείων στο υπουργείο Εργασίας
Με την καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου, 250.000 και πλέον συνταξιούχοι που λαμβάνουν και επικουρική σύνταξη, θα δουν τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται για άλλη μια φορά, καθώς τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος 4387/2016 που προβλέπει νέες περικοπές στο εισόδημα για ποσά άνω των 1.300 ευρώ μεικτά (κύρια και επικουρική). Αυτό προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, σε τηλεοπτική εκπομπή, ο οποίος προκλητικά επανέλαβε πως «καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί και αυτό το έχουν ήδη δει οι συνταξιούχοι. Οι λίγοι που έχουν αναπροσαρμογή των επικουρικών συντάξεων θα τη δουν τον Αύγουστο, γιατί τότε θα γίνει ο επανυπολογισμός».

Από τα παραπάνω γίνεται προφανές ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το μέτρημα και κυρίως το μέτρο. Πρώτον, γιατί είναι προκλητικό, την ώρα που σε χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους έχει κοπεί το ΕΚΑΣ να λέει ο υπουργός ότι καμία κύρια σύνταξη δεν θα μειωθεί, λες και έχει σημασία για το συνταξιούχο ποιο μέρος των συνολικών συνταξιοδοτικών αποδοχών τού έκοψαν. Δεύτερον, όταν τουλάχιστον σε 250.000 σπίτια συνταξιούχων θα έχουν νέες περικοπές να τους λέει κατάμουτρα η κυβέρνηση ότι αυτοί είναι λίγοι και άρα δεν είναι και τόσο σημαντικό ζήτημα.


Τρίτον, να θυμίσουμε ότι αυτή η περικοπή στις επικουρικές, που έτσι και αλλιώς έχουν υποστεί μειώσεις, είναι η δεύτερη μέσα σε ένα χρόνο, καθώς τον προηγούμενο Αύγουστο τους επιβλήθηκε από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρακράτηση 6% για τον κλάδο Υγείας. Τέταρτον, η νέα περικοπή σε όσους την υποστούν, θα είναι σε μεγάλο ποσοστό, αφού στον επανυπολογισμό των επικουρικών θα εφαρμοστούν οι νέοι πολύ μικρότεροι συντελεστές. Γι' αυτό ο υπουργός αρνείται να φανερώσει το ποσοστό μείωσης, όταν γνωρίζει ότι θα υπάρξουν συνταξιούχοι που θα χάσουν και το 1/3 της σύνταξής τους.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός άνοιξε διάπλατα την πόρτα σε περικοπές και στις αναπηρικές συντάξεις, αφού τα ποσά που δίνονται, θα παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα μόνο προσωρινά. Οπως είπε, «τις αναπηρικές συντάξεις τις κρατούμε προς ώρας όπως είναι σήμερα. Επειδή, όμως, πρέπει να έχουμε ίδιους κανόνες για όλους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ σήμερα υπάρχει πανσπερμία κανόνων, συγκροτήσαμε μια επιτροπή με τη συμμετοχή της ΕΣΑΜΕΑ, των ανθρώπων με αναπηρία, ώστε έως το τέλος του χρόνου να ομογενοποιηθούν οι κανόνες». Αυτό που δεν λέει ...προς ώρας ο υπουργός Εργασίας, είναι ότι αυτή η περίφημη «ομογενοποίηση» των κανόνων θα είναι προς τα κάτω και θα συνθλίψει και τις αναπηρικές συντάξεις.

Μετά απ' αυτά, δεν είναι τυχαίο ότι έφτασε να δικαιολογήσει την παρακράτηση του 6% στον κλάδο Υγείας σε όλες τις συντάξεις, δηλαδή και στις περιπτώσεις σύνταξης θανάτου, που σημαίνει ότι ο δικαιούχος της σύνταξης πληρώνει εισφορά Υγείας για τον εκλιπόντα σύζυγο (!) Παρακρατούν δηλαδή εισφορές για τον ΕΟΠΥΥ και από τους πεθαμένους και αυτό το αποκαλούν «ομογενοποίηση κανόνων»!

[ --->]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου