Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ


Να μην τρέξει κανένας συνταξιούχος σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές - Θα πιέσουμε και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις για να δοθεί πολιτική λύση (VIDEO)

 



Είναι καθαρό ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης για τα αναδρομικά, τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής για το ζήτημα των αναδρομικών των συνταξιούχων σε εκπομπή της ΕΡΤ 1.

Για τα 10 χρόνια περικοπών που έχουν γίνει (2010 - 2020), συνέχισε, οι συνταξιούχοι έχουν τραβήξει τα πάνδεινα, έχουν υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές στις κύριες, στις επικουρικές συντάξεις και στα δώρα τους. Από τα 80 δισ. ευρώ συνολικά που μας έχουν κόψει, έρχονται τώρα να μας αποδώσουν σχεδόν 4 δισ. ευρώ και μάλιστα ούτε αυτά αποδίδονται, γεγονός που είναι απαράδεκτο.


Δεν πρέπει να βιαστεί κανείς συνταξιούχος, τόνισε ο Δ. Κουμπούρης. Πρέπει, πρόσθεσε, να μελετήσουμε καλά το ζήτημα, ως Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, για το πως θα κινηθούμε νομικά. Είναι άλλο πράγμα να χειρίζεσαι πράγματα για να έχεις ένα δεδικασμένο με 50 - 100 ανθρώπους και είναι άλλο πράγμα να στείλεις 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους, με αμφίβολη όλη αυτή την πορεία, να κάνουν αγωγές και να πληρώσουν εκατομμύρια ευρώ. Όπως υπενθύμισε και τα προηγούμενα χρόνια όταν ορισμένοι κατηύθυναν σκόπιμα τους συνταξιούχους να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Εμείς, τότε είπαμε υπογράμμισε ο Δ. Κουμπούρης, μην τρέχετε, θα κάνουμε κάποια προσφυγή εκείνοι που χρειάζεται και όταν βγει το δεδικασμένο, τότε ισχύει για όλους. Χρειάζεται λοιπόν ψυχραιμία, χρειάζεται να μην τρέχουν οι συνταξιούχοι, έχουμε περιθώριο μέχρι το τέλος του 2020 να δούμε αυτά τα ζητήματα.

Εμείς, επισήμανε ο Δ. Κουμπούρης θα πιέσουμε την κυβέρνηση και με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, πολιτικά να δώσει λύση, γιατί βλέπεται τα δικαστήρια βγάζουν αποφάσεις αλλά οι κυβερνήσεις δεν τις εφαρμόζουν. Σε αυτό έχει ευθύνη και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που με την επίκληση της ύπαρξης δημοσιονομικού οικονομικού προβλήματος, παρέπεμψε την απόδοση των αναδρομικών όταν διευκολυνθεί δημοσιονομικά.

Να μην τρέχουν οι συνταξιούχοι σε δικηγορικά γραφεία για αγωγές, κατάληξε ο Δ. Κουμπούρης, αναδεικνύοντας τις πολιτικές ευθύνες για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος των συνταξιούχων.

Στην ίδια εκπομπή μιλώντας ο Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος, επιχειρώντας να ενισχύσει την απαράδεκτη κυβερνητική επιχειρηματολογία για το «τσεκούρι - πάνω στο τσεκούρι στα αναδρομικά», επικαλέστηκε την απόφαση του ΣτΕ για απόδοση αναδρομικών 11 μηνών για τις κύριες συντάξεις, με την οποία, όπως είπε η κυβέρνηση συμμορφώνεται πλήρως και εφαρμόζει για όλους τους συνταξιούχους, καταβάλλοντας το ποσό εφάπαξ. Όσον αφορά αυτό που θέτουν η αντιπολίτευση και οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων για απόδοση και των δώρων και τις επικουρικές που αντιστοιχούν σ' αυτό το διάστημα, συνέχισε ο Σ. Πέτσας, αυτό σημείωσε είναι πολιτική επιλογή, δεν είναι συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος για τις 1.100.000 δικαιούχοι επικουρικών συντάξεων που δεν θα λάβουν καθόλου αναδρομικά, είπε ότι είναι άλλο πράγμα να λες ότι η επικουρική σύνταξη δεν θα πάρει αναδρομικά και άλλο ότι ο συνταξιούχος δεν θα πάρει αναδρομικά, γιατί είναι σαν να λέμε ότι αυτός που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν παίρνει κύρια σύνταξη. Ουσιαστικά ο Σ. Πέτσας προκειμένου να δικαιολογήσει ότι η κυβέρνηση κάνει «γαργάρα» τα αναδρομικά σε δώρα και επικουρικές συντάξεις, έφτασε στο σημείο να «τεμαχίσει» τον ενιαίο χαρακτήρα της σύνταξης όπως συμφέρει την κυβερνητική προπαγάνδα, για να πείσει ότι αφού κάποιος παίρνει τα αναδρομικά στην κύρια, δεν δικαιούται να λάβει αναδρομικά στα δώρα και στις επικουρικές συντάξεις.

Καταλήγοντας, ανάφερε ότι τα αναδρομικά, θα δοθούν μέχρι τέλος του χρόνου, όπως αναφέρει η τροπολογία που ψηφίστηκε, περιμένοντας όπως πρόσθεσε, να δούμε λίγο τα δημοσιονομικά μας περιθώρια και κυρίως ταμειακά, με βάση το πως προχωρά η δύσκολη φετινή χρονιά με την πανδημία του κορονοϊού και θα κάνουμε ότι μπορούμε να είναι αρκετά νωρίτερα από τον Δεκέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου