Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Σε βάθος μέχρι και 5 χρόνων η απόδοση των κουτσουρεμένων αναδρομικών και με «κούρεμα» στο τραπέζι!


Πηγή: Eurokinissi

Σε βάθος ακόμα και 5 χρόνων παραπέμπει η κυβέρνηση την καταβολή ακόμα και αυτών των περιορισμένων αναδρομικών 11 μηνών που αναγνωρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, ενώ στο τραπέζι βάζει και την «εναλλακτική» για εφάπαξ καταβολή τους με «κούρεμα» (!), αντί να προχωρήσει όπως οφείλει σε άμεση και πλήρη απόδοσή τους στο σύνολο των συνταξιούχων.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) απορρίπτει οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο - λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνωρίζει αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016.


Σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικές εκπομπές το Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, επανέλαβε ότι η απόφαση της κυβέρνησης θα ισχύσει για όλους τους συνταξιούχους και δεν χρειάζεται να γίνονται προσφυγές, έσπευσε να ισχυριστεί ότι «τα λεφτά αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν στο υπουργείο Εργασίας, στον κοινωνικό προϋπολογισμό» και ότι «θα πρέπει με τον υπουργό Οικονομικών και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να βρούμε λύση». Για τους συνταξιούχους δηλαδή «δεν υπάρχουν λεφτά»... την ίδια ώρα που διαφημίζονται τα δισεκατομμύρια των ευρωενωσιακών πακέτων και προωθούνται αλλεπάλληλες παροχές και «διευκολύνσεις» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ο Γ. Βρούτσης μάλιστα, ανέφερε ότι «το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ», αντί για τα 3,94 δισ. ευρώ που είναι το ύψος των περικοπών για το εν λόγω 11μηνο. Η μείωση κατά περίπου 1 δισ. ευρώ προκύπτει από τον υπολογισμό των κάθε είδους αντιλαϊκών χαρατσιών που θα επιβληθούν στα αναδρομικά, όπως είναι η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος και της «εισφοράς αλληλεγγύης».

Ως ένα επιπλέον πρόσχημα, μάλιστα, για την καθυστέρηση στην απόδοση αυτών των αναδρομικών, ο Γ. Βρούτσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση αναμένει και την απόφαση του Ελεγκτικού συνεδρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους, ώστε οι δύο αποφάσεις (ΣτΕ και Ελεγκτικού Συνεδρίου) να συνδυαστούν ως προς τον τρόπο υλοποίησης τους.

Μελετούν απαράδεκτο εκβιαστικό δίλημμα σε βάρος των συνταξιούχων


Αντίστοιχα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, επιβεβαίωσε ότι πέρα από την καταβολή των περιορισμένων αναδρομικών σε βάθος χρόνων, στο τραπέζι βρίσκεται και το σενάριο για εφάπαξ καταβολή με «κούρεμα».

Με άλλα λόγια, εξετάζουν το σενάριο να μπαίνει στους συνταξιούχους το εκβιαστικό δίλημμα για απόδοση των αναδρομικών αυτών σε βάθος ως και 5 χρόνων ή για εφάπαξ καταβολή με πετσόκομμα του σχετικού ποσού.

Ο Χρ. Σταϊκούρας ανέφερε συγκεκριμένα: «Πότε πληρώνουμε και σε πόσες δόσεις πληρώνουμε, αν πληρώσουμε σε δόσεις ή αν υπάρχει κούρεμα ή όχι... Αυτό είναι κάτι το οποίο το συζητάμε και πολύ σύντομα με το αρμόδιο υπουργείο, -ουσιαστικά το επισπεύδων υπουργείο, το υπουργείο Εργασίας, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αποφάσεις».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχουμε τη δυνατότητα το επόμενο χρονικό διάστημα, μπορεί να είναι μήνες και χρόνια, να πληρώσουμε τους Έλληνες συνταξιούχους τα αναδρομικά αυτά»...

Την ίδια στιγμή, δημοσιεύματα σε φιλοκυβερνητικές εφημερίδες αναφέρουν ότι στα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνεται κλιμάκωση για δόσεις 5 ετών για ποσά πάνω από 3.000 ευρώ, 3 ή 4 ετών για ποσά από 800 ως 3.000 ευρώ και 1 ή 2 ετών για ποσά μέχρι 800 ευρώ.

Επιβεβαιώνοντας εξάλλου ότι με εφόδιο την απόφαση του ΣτΕ επιδιώκεται να μπει οριστική ταφόπλακα στις διεκδικήσεις των συνταξιούχων για τις τεράστιες περικοπές, αναφέρεται ότι η νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή θα είναι με τέτοιο τρόπο διατυπωμένη ώστε να διασφαλίσει ότι «η υπόθεση θα κλείσει οριστικά», χωρίς «κερκόπορτες» για μελλοντικές διεκδικήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, το ΠΑΜΕ και τα ταξικά σωματεία απαιτούν την άμεση και πλήρη καταβολή των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν παραγράφουν καμία από τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις. Αντίθετα, συνεχίζουν την πάλη τους ενάντια σε όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σήμερα που στα συρτάρια της η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα σχέδια για το νέο χτύπημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την προώθηση της ιδιωτικοποίησης των επικουρικών συντάξεων.

Πηγή: 902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου