Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Κοροϊδίας... συνέχεια


Ο νόμος ''λαιμητόμος'' μετονομάζεται πλέον σε νόμο ''Κατρούγκαλου - Βρούτση''




Συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ το μπαράζ παραπληροφόρησης για δήθεν αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι με το νέο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που προωθεί στη Βουλή. Με διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης, πίνακες και ποσοστά, επιχειρεί να αποκρύψει το γεγονός ότι η ΝΔ θωρακίζει τον νόμο - λαιμητόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει τον σκληρό πυρήνα του, ξεπερνώντας ταυτόχρονα και τα όποια νομικά εμπόδια είχαν προκύψει μέχρι τώρα. Οσο για τις «αυξήσεις» που προαναγγέλλει η κυβέρνηση, αυτές έχουν την ίδια αξία με τις διαβεβαιώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου δεν θα κάνει περικοπές στις συντάξεις.


Συγκεκριμένα, η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης αφορούν μόνο όσους συνταξιούχους νέους ή παλιούς είχαν και θα έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης, άρα αφορούν έναν περιορισμένο αριθμό από το σύνολό τους. Για όσους έχουν μέχρι 30 χρόνια ασφάλισης (9.000 μέρες ασφάλισης) οι συντελεστές και άρα συνολικά οι συντάξεις τους παραμένουν εκεί που τις έριξε ο νόμος Κατρούγκαλου και όλες οι προηγούμενες περικοπές από το 2010. Αλλά ακόμα και γι' αυτούς που έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης η αναπροσαρμογή των συντελεστών είναι ελάχιστη.

Οι συντάξεις και μετά από αυτές τις αναπροσαρμογές για νέους και παλιούς συνταξιούχους θα συνεχίσουν να είναι πολύ μικρότερες, ακόμα και σε σύγκριση με το ύψος των συντάξεων που είχε διαμορφωθεί μετά τις περικοπές (2010-2015).

Εξάλλου η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις το 2020 και τα επόμενα χρόνια, όπως προκύπτει και από τον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ, αλλά και από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συνεχίσει να μειώνεται (από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, στο 12,5% του ΑΕΠ το 2030). Οι «αυξήσεις» δηλαδή είναι ένα ακόμα προπέτασμα καπνού για να μη φανεί ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζεται διά χειρός ΝΔ...!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου