Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Συνέντευξη εργαζομένων και συνταξιούχων για το Ασφαλιστικό και το συλλαλητήριο στις 30 Νοέμβρη (VIDEO)




Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο για την κοινωνική ασφάλιση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο Άγαλμα Βενιζέλου, απηύθυναν εκπρόσωποι εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων της Θεσσαλονίκης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΘ. Παράλληλα κάλεσαν και σε συμμετοχή στην πανελλαδική κάθοδο των συνταξιούχων στην Αθήνα στις 14 Δεκέμβρη, με αίτημα διεκδίκησης την καταβολή της 13ης σύνταξης.

Κεντρικοί εισηγητές ήταν ο Βασίλης Ρέβας, Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Θανάσης Κουτσουράς, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης (δείτε πάνω βίντεο) εκ μέρους των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ (δείτε κάτω βίντεο). Κάλεσαν σε αγώνα μαζικό, οργανωμένο, μέσα στους χώρους δουλειάς, στις πόλεις και τα χωριά, στα ΚΑΠΗ, στα καφενεία, στις ατέλειωτες ουρές στα έκτακτα περιστατικά των Μονάδων Υγείας για να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι των κυβερνήσεων και τα τρία μνημόνια των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ.


Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν επίσης, ο Γιάννης Σαρριδάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου καρκινοπαθών Μακεδονίας-Θράκης, (δείτε εδώ βίντεο),  ο Γιώργος Κουτουνίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, (δείτε εδώ βίντεο), ο Θεόδουλος Ταπανίδης, Πρόεδρος συνταξιούχων πολιτικών υπαλλήλων Δημοσίου, (δείτε εδώ βίντεο), ο Δημήτρης Πατσιάς, Αντιπρόεδρος Συνταξιούχων ΟΤΑ, (δείτε εδώ βίντεο) και ο Δημήτρης Μάγγος, Πρόεδρος παραρτήματος Συνταξιούχων ΔΕΗ Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Ρέβας Βασίλης σημείωσε ότι παλεύουν για να εμποδίσουν και να ανατρέψουν τις πολιτικές που οδηγούν στο νέο προμελετημένο έγκλημα στην Κοινωνική Ασφάλιση και να διεκδικήσουν λύσεις για όλα τα προβλήματα των συνταξιούχων που απορρέουν από τις θανατηφόρες πολιτικές που τσάκισαν τα δικαιώματά τους και τη ζωή τους όλο το προηγούμενο διάστημα. Παράλληλα στέκονται αλληλέγγυοι στη αιτήματα των εργαζομένων για σταθερή-μόνιμη δουλειά, για ανθρώπινα ωράρια εργασίας, μισθούς που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Όπως είπε, «η Κοινωνική Ασφάλιση μας αφορά όλους. Την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), τις παροχές που προστατεύουν τη μητρότητα, τις παροχές Υγείας και Πρόνοιας, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τα φάρμακα, την Υγεία-Πρόνοια. Αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, τους αγρότες, τους Επαγγελματίες ΕΒΕ, όλο τον εργαζόμενο λαό.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι η ομπρέλα που βρίσκεται πάνω από την εργατική οικογένεια, είναι μία δέσμη δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες, γι' αυτό πρέπει να είναι, με ευθύνη του κράτους, δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.

Είναι μεγάλη κατάκτηση που έχει γίνει με αγώνες, με το αίμα του λαού και δεν έχουμε το δικαίωμα να την αφήσουμε στα νύχια των ιδιωτών.

Μόνο ο οργανωμένος μαζικός αγώνας, η κοινή δράση ασφαλισμένων, απόμαχων της δουλειάς, της νεολαίας, των γυναικών και όλου του εργαζόμενου λαού, μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια ολοκληρωτικής παράδοσης της Κοινωνικής Ασφάλισης στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

Αναφέρθηκε επίσης στην καμπάνια αποπροσανατολισμού που έχουν στήσει κυβέρνηση, ΜΜΕ, σε συνδυασμό με μεγολοδικηγορικά γραφεία, και με την πρόθυμη βοήθεια του «Δίκτυου» και άλλων συνταξιουχικών σωματείων του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού. «Όλη αυτή η εκστρατεία στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από τα νέα αντεργατικά μέτρα που φέρνει για ψήφιση η κυβέρνηση και στην καλλιέργεια ψεύτικων προσδοκιών, αυταπατών, εφησυχασμού και κλίματος αναμονής στους συνταξιούχους», σημείωσε. (δείτε πάνω βίντεο)

Ο Θανάσης Κουτσουράς, ανέδειξε ότι το «νέο Ασφαλιστικό» που διαφημίζει η ΝΔ είναι παλιό, γνώριμο και δοκιμασμένο. Είναι το σύστημα των «τριών πυλώνων», που στην ουσία απαλλάσσει το κράτος από την υποχρέωση στην Κοινωνική Ασφάλιση. «Στο σύστημα που οικοδομούν, ξέρεις τι θα δίνεις, με άγνωστο το τι θα πάρεις, αφού τα χρήματα των εισφορών θα τα διαχειρίζονται οι" επενδυτές" που θα τα επενδύουν, θα τα τζογάρουν στα χρηματιστήρια.
Μετατρέπει έτσι τους ασφαλισμένους σε "επενδυτές"-πελάτες, προσφέροντας τους κόπους μιας ζωής λεία του χρηματιστηριακού τζόγου, που τον βαφτίζουν "χαμηλό", "μεσαίο", ή "υψηλό" επενδυτικό κίνδυνο».

Κατήγγειλε το ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ) που στηρίζουν ενεργητικά τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, και έχουν μπει στα γεμάτα στην ίδρυση επαγγελματικών ταμείων και στη διαχείριση τους.

Σημείωσε ότι το ζήτημα της Κοινωνικής Ασφάλισης, είναι ζήτημα ταξικό και αναπόφευκτα αποτελεί πεδίο σύγκρουσης με το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που το στηρίζουν.
Και τόνισε: «Έχουμε καθήκον να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή του αγώνα, με τη γραμμή πάλης και το πλαίσιο αιτημάτων μας. Ο εφησυχασμός, η προσμονή ότι θα μας δώσουν λύση οι κυβερνήσεις, μας φέρνει μπροστά σε μεγαλύτερα προβλήματα και συνέπειες.
Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο.
Πρέπει να ξεσηκωθεί κίνημα ανάσχεσης της νέας επίθεσης, να τους κόψουμε τη φόρα.
Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα που θα προστατεύει τον εργαζόμενο, θα του εξασφαλίζει αξιοπρεπή και ποιοτική ζωή μετά τον εργασιακό βίο, θα του προσφέρει δωρεάν αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας και Περίθαλψης». (δείτε εδώ βίντεο).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου