Πέμπτη 2 Μαΐου 2019

Στα βήματα των απεργών του Μάη του '36


Η μαζική πορεία ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων στο μνημείο που στέκεται στον τόπο της θυσίας

Η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
Η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου
«Χρέος στο Σικάγο και στην Καισαριανή, είναι ο αγώνας για την ανατροπή». Με αυτό το σύνθημα οδηγό, χιλιάδες εργάτες και υπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νέοι και γυναίκες, συμμετείχαν στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, τιμώντας ταξικά - αγωνιστικά την Πρωτομαγιά.Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου μίλησε ο Χάρης Κυριαζίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Βιομηχανικού Επισιτισμού. Μεταξύ άλλων κατήγγειλε την απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να κλείνουν στις 12.30 τη νύχτα τα καταστήματα της Χαλκιδικής, απόφαση που στήριξαν με την ψήφο τους οι μαχαιροβγάλτες της Χρυσής Αυγής αλλά και το Εργατικό Κέντρο Χαλκιδικής. Παράλληλα, αποκάλυψε νέα στοιχεία της δράσης της συνδικαλιστικής μαφίας, η οποία «δύο φορές τον τελευταίο μήνα αρνήθηκε σε εργαζόμενους την προκήρυξη απεργίας για να τους καλύψει».


Στο χαιρετισμό του, ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ και του Σωματείου Εργαζομένων «Κόκα Κόλα», αναφέρθηκε στον πολύχρονο αγώνα ενάντια στην ασύδοτη δράση της πολυεθνικής, αλλά και στο ρόλο των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών, που - όπως είπε - «συνεχίζουν την ίδια πολιτική, τις ίδιες πρακτικές ελέγχου και χειραγώγησης των εργαζομένων, μακριά από τις ανάγκες και τα ζωτικά συμφέροντά τους, προς όφελος της ντόπιας και ξένης εργοδοσίας».

Η μαζική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
MotionTeam
Η μαζική πορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης
Τέλος, ο Γιάννης Θεοδωρίδης εκ μέρους του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά ανέδειξε την ανάγκη να δυναμώσει ο κοινός αγώνας αγροτών, εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων, «ενάντια στις πολιτικές που μας φτωχαίνουν, δεν αποζημιώνουν τις ζημιές, θα κάνουν ακόμα χειρότερη τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ».
 Από το βήμα της συγκέντρωσης εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο λαό της Βενεζουέλας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με την ωμή επέμβαση των ΗΠΑ - ΕΕ.

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης, με στάση έξω από το αμερικάνικο προξενείο, όπου διατρανώθηκε η καταδίκη στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ιμπεριαλιστών, με συνθήματα όπως «Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», «Οι ιμπεριαλιστές τη Γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν».

Η μεγάλη διαδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Καπνεργατών «Πανγκαπνεργατικό» και δεκάδων σωματείων και φορέων στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου. Στον ίδιο χώρο, στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Οι εργατοπατέρες της Θεσσαλονίκης δεν κουβάλησαν ούτε... το κορμί τους στην Πρωτομαγιάτικη «συγκέντρωση» που καλούσαν έξω από το Εργατικό Κέντρο
Οι εργατοπατέρες της Θεσσαλονίκης δεν κουβάλησαν ούτε... το κορμί τους στην Πρωτομαγιάτικη «συγκέντρωση» που καλούσαν έξω από το Εργατικό Κέντρο
 {--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου