Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

ΔΑΣ: Η απερχόμενη διοίκηση κάνει το μαύρο - άσπρο για τη συμμετοχή των συνταξιούχων στο συνέδριο


Από παλαιότερη σύσκεψη συνταξιούχων στην Κέρκυρα
Από παλαιότερη σύσκεψη συνταξιούχων στην Κέρκυρα

«Το μαύρο - άσπρο κάνει η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας (ΕΚΚ), σχετικά με τη συμμετοχή των συνταξιούχων στο συνέδριο και στις εκλογές για διοίκηση του Εργατικού Κέντρου», τονίζουν σε ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι με τη ΔΑΣ στο ΔΣ του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας, καλώντας «εργαζόμενους και συνταξιούχους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Είναι η στιγμή όλοι να πάρουν θέση, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Να αποτρέψουν τη νοθεία! Να πιστέψουν στη δύναμή τους και αλλάζοντας τους συσχετισμούς να παλέψουν για Εργατικό Κέντρο κάστρο των αγώνων των εργαζομένων».

Στην ανακοίνωσή τους συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής:
  • «Ισχυρίζονται ότι οι Σύλλογοι των Συνταξιούχων πρέπει να εκλέγουν και να εκλέγονται όχι μόνο στις δικές τους Ομοσπονδίες Συνταξιούχων, αλλά και στα Εργατικά Κέντρα και μάλιστα με αποφασιστική ψήφο (όπως οι εν ενεργεία εργαζόμενοι) και όχι με συμβουλευτική.
  • Ισχυρίζονται ότι η Ομοσπονδία Συνταξιούχων τους έστειλε τέτοια εγκύκλιο.
  • Ισχυρίζονται ότι το ΠΑΜΕ θέλει να πετάξει τους συνταξιούχους έξω από το Εργατικό Κέντρο.
Ας πάρουμε τα ψέματά τους ένα - ένα:

  • Όπως η κοινή λογική επιτάσσει οι συνταξιούχοι και οι οργανώσεις τους πρέπει να έχουν αποφασιστικό ρόλο για τα θέματα που αφορούν τους ίδιους (συντάξεις, εφάπαξ, ΕΚΑΣ κλπ.) και συμβουλευτικό ρόλο για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους (μισθούς, ωράρια, άδειες, απεργίες κλπ.). Αυτό έχει αποτυπωθεί και στον τρόπο που αντιπροσωπεύονται οι συνταξιούχοι στη ΓΣΕΕ. Στη ΓΣΕΕ, λοιπόν, οι συνταξιούχοι αντιπροσωπεύονται με δικαίωμα λόγου και δικαίωμα συμβουλευτικής ψήφου. Οι αντιπρόσωποι των συνταξιούχων εκλέγουν σε ξεχωριστή κάλπη 3μελή αντιπροσωπεία στη ΓΣΕΕ με συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο. Αυτό είναι φυσικό και απόλυτα λογικό, αφού ο συνταξιούχος δεν έχει το δικαίωμα (ηθικό και νομικό) να αποφασίζει αν ο εργαζόμενος θα αγωνιστεί για το ένα ή το άλλο θέμα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο συνταξιούχος δεν αποφασίζει για απεργίες που θα κάνουν άλλοι!

  • Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ και Επικουρικών Ταμείων Μισθωτών πολλές φορές και με διάφορες αφορμές έχει ενημερώσει τόσο την πρόεδρο του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας, όσο και το Εργατικό Κέντρο. Η ίδια η κυρία Λίβερη (πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Κέρκυρας) δεν έγινε δεκτή ως σύνεδρος σε προηγούμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, ακριβώς γιατί ήταν συνταξιούχος. Γνωρίζει λοιπόν από πρώτο χέρι την αλήθεια, γι' αυτό και δεν κάλεσε εκπρόσωπο της Ομοσπονδίας στη ΓΣ, όπως αποφάσισε το ΔΣ. Αντί να συμμορφωθεί η κ. Λίβερη κραδαίνει μια εγκύκλιο της Ομοσπονδίας που λέει με ποιον τρόπο πρέπει να γίνονται οι εκλογές κι όχι αν θα έχει αποφασιστική ή συμβουλευτική ψήφο στο Εργατικό Κέντρο το Σωματείο Συνταξιούχων. Στέλνει λοιπόν μια ακόμη εγκύκλιο η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενόψει του 37ου Τακτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ρητά αναφέρει:
"Η εκλογή των 3 μελών των συνταξιούχων στην Διοίκηση της ΓΣΕΕ ακολουθεί την εξής διαδικασία:

1) Κάθε Πρωτοβάθμιο Συνταξιουχικό Σωματείο στην Εκλογοαπολογιστική του Συνέλευση αποφασίζει την εκπροσώπησή του στη Δευτεροβάθμια Οργάνωση στην Ομοσπονδία απαραίτητα με βάση το μέτρο που ορίζει το Καταστατικό της Ομοσπονδίας αλλά και στο Εργατικό Κέντρο της περιοχής του εφόσον το Καταστατικό του Εργατικού Κέντρου του το επιτρέπει. Η αντιπροσώπευση του Σωματείου στο Εργατικό Κέντρο γίνεται μόνο με δικαίωμα λόγου και συμβουλευτική ψήφο και σε καμία περίπτωση οι αντιπρόσωποι των συνταξιούχων δεν παίρνουν μέρος στην εκλογή Διοίκησης για το Εργατικό Κέντρο και για αντιπρόσωπους στη Τριτοβάθμια Οργάνωση την ΓΣΕΕ" και αφού περιγράψει όλες τις διαδικασίες καταλήγει: "7) Η διαδικασία αυτή πρέπει να ακολουθείται απ’ όλα τα Πρωτοβάθμια Σωματεία της δύναμης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. Στα Συνέδρια των Εργατικών Κέντρων εφόσον είναι μέλη και τα καταστατικά των Εργατικών Κέντρων τους το επιτρέπουν, διευκρινίζουμε ότι: οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των συνταξιούχων ρητά χωρίς καμία παρέκκλιση και με καμία διαδικασία δεν μπορούν (πέραν της Ομοσπονδίας ΙΚΑ) να συμμετέχουν στην εκλογή διοίκησης για το Εργατικό Κέντρο ή την εκλογή αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου για τη ΓΣΕΕ, όπως οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι των εργαζομένων".

- Τέλος είναι φαιδρή συκοφαντία ότι θα πετάξουν οι εργαζόμενοι τους συνταξιούχους στο δρόμο! Ιδιαίτερα όταν προέρχεται από την απερχόμενη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου που:
  • Κλείδωσε έξω από το κτίριο του ΕΚΚ τα παιδάκια που συμμετείχαν στα δωρεάν λαϊκά μαθήματα του ΠΑΜΕ.
  • Που δεν ανοίγει το κτίριο για να γίνουν εκδηλώσεις και συνεδριάσεις των εργαζομένων την Κυριακή.
  • Που δεν δίνει κλειδιά στους εκπροσώπους του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου.
Αντίθετα η απερχόμενη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου υποδέχεται με ανοιχτές αγκάλες και κάνει φιέστες με κυβερνητικά στελέχη, που έχουν ματώσει τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και όλο το λαό.

Ας μην υποτιμούν τη νοημοσύνη μας θεωρώντας τους συνταξιούχους "κουκιά" και χρησιμοποιώντας τους για να κρατηθούν με νοθείες στις καρέκλες τους. Με τα "κουκιά" των συνταξιούχων και τα εργοδοτικά σωματεία των διευθυντών και των προϊσταμένων τύπου "ΙΚΟΣ" επιχειρούν να κρατηθούν στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κέρκυρας, προκειμένου να συνεχίζουν να βάζουν στον πάγο τους αγώνες των εργαζομένων και να στέλνουν στους δικηγόρους τους συνταξιούχους, αντί να οργανώσουν νικηφόρους αγώνες ως όφειλαν.

Και κάποια ερωτήματα:

Το ΕΚΚ είναι το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα όπου ο Σύλλογος Συνταξιούχων εκλέγει αντιπροσώπους με αποφασιστική ψήφο για τις διαδικασίες. Τι έχει να πει για αυτό η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΚ; Άραγε όλα τα άλλα Εργατικά Κέντρα κάνουν λάθος και μόνο αυτοί κατέχουν την απόλυτη αλήθεια και την ορθή πολιτική πρακτική;

Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΚ κατηγορεί την Ομοσπονδία των συνταξιούχων ως ελεγχόμενη από το ΠΑΜΕ, άρα αυτό σημαίνει ότι τα περισσότερα σωματεία συνταξιούχων στην Ελλάδα βρίσκονται στο πλευρό του ΠΑΜΕ. Γιατί τότε το ΠΑΜΕ συνολικά δεν βάζει θέμα συμμετοχής των συνταξιούχων με αποφασιστική ψήφο σε όλα τα ΕΚ για να επιχειρήσει την αλλαγή συσχετισμών υπέρ του; 
Μήπως γιατί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ δρουν με θέσεις αρχής και δεν σκέφτονται τι τους συμφέρει εκλογικά αλλά πως το κάθε τι θα συμβάλει στην ανασύνταξη του εργατικού - λαϊκού κινήματος;

Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΚ στην Ομοσπονδία Συνταξιούχων: "Κι αν δε σας αρέσει η σύννομη (σ.σ. όπως αυτοί τη θεωρούν) στάση μας, μπορείτε απλά να μας διαγράψετε από την Ομοσπονδία. Κι αν δεν αρέσει και στη ΓΣΕΕ, ας διαγράψουν και το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, ιδρυτικό της μέλος, από τη δύναμή της". Για να υπερασπιστούν δηλαδή το "δικαίωμα" στην καρέκλα, δεν διστάζουν να βάλουν θέμα διαγραφής του ΕΚΚ και του Συλλόγου Συνταξιούχων Κέρκυρας από τα τριτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος. Μήπως τελικά το όραμά τους είναι να κάνουν το ΕΚΚ, νησίδα της "δημοκρατίας" και της "αγωνιστικότητας" που τόσα χρόνια μας έχουν μάθει;

Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι τα συμπεράσματά τους. Είναι η στιγμή όλοι να πάρουν θέση, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους! Να αποτρέψουν τη νοθεία! Να πιστέψουν στη δύναμή τους και αλλάζοντας τους συσχετισμούς να παλέψουν για Εργατικό Κέντρο κάστρο των αγώνων των εργαζομένων!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου