Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Πρώτα οι δικές μας ανάγκες - Κλιμακώνουμε την πάλη μας χωρίς αναμονές (VIDEO - ΦΩΤΟ)


22ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ - ΕΤΜ


Ξεκίνησαν την Πέμπτη 18 και ολοκληρώνονται την Παρασκευή 19 Οκτώβρη οι εργασίες του 22ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ στην Αθήνα, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια».

«Πρώτα οι δικές μας ανάγκες. Κλιμακώνουμε την πάλη μας χωρίς αναμονές. Να καταργηθεί ο νόμος "Κατρούγκαλου" (4387/2016)», αναγράφει το κεντρικό πανό του Συνεδρίου, δίνοντας το στίγμα των αγωνιστικών διεκδικήσεων και δράσεων της Ομοσπονδίας, ενώ προβλήθηκε dvd με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων.

Στο συνέδριο παραβρίσκονται απευθύνοντας και χαιρετισμούς,  εκ μέρους της ΕΓ του ΠΑΜΕ, ο Γιώργος Πέρρος (δείτε βίντεο ΕΔΩ), ο Βαλεντίν Πάτσο, αντιπρόεδρος της ΠΣΟ (δείτε βίντεο ΕΔΩ), ο Κιμ Μπόιξ γγ της Παγκόσμιας Συνταξιουχικής Ομοσπονδίας (δείτε βίντεο ΕΔΩ) από την Ισπανία, ο Κώστας Σκαρπάρης, εκ μέρους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων της Κύπρου (δείτε βίντεο ΕΔΩ), καθώς και εκπρόσωποι των Οργανώσεων που συμμετέχουν στις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις. Επίσης παραβρίσκεται και ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής.

Την εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ παρουσίασε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης, ο οποίος σημείωσε ότι στις διαδικασίες των αρχαιρεσιών στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ομοσπονδίας ψήφισαν στα σωματεία 3.667 περισσότεροι συνταξιούχοι, γεγονός που μεταφράζεται ότι η Ομοσπονδία θα εκλέξει 22 από 18 αντιπροσώπους που είχε, στο επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

«Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί» 

«Διεκδικούμε ό,τι μας έχει αφαιρεθεί, είναι δικό μας διπλοπληρωμένο με το αίμα της ζωή μας και δεν το χρωστάμε σε κανένα δανειστή. Διεκδικούμε όλο το πλαίσιο των αιτημάτων μας που έχουν υποβληθεί με δεκάδες υπομνήματα και εκατοντάδες κινητοποιήσεις. Δεν θα νομιμοποιήσουμε στη συνείδησή μας ό,τι μας έχει αφαιρεθεί», τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της απερχόμενης Διοίκησης της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, από το  βήμα του 22ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΤΜ.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της απερχόμενης διοίκησης της Ομοσπονδίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «παλεύουμε και διεκδικούμε όλο τον πλούτο που έχουμε παράξει και αυτόν που παράγουν τα παιδιά μας, ώστε να πηγαίνει για τις ανάγκες αυτών που τον παράγουν και όχι να μετατρέπεται σε κέρδη και υπερκέρδη για τις ανάγκες των καπιταλιστών. Σε αυτό το δρόμο πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε με συνέπεια μέχρι που η εργατική τάξη να γράψει στη σημαία της την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι «βασικός μας στόχος και αιχμή της δράσης μας για το διάστημα αυτό είναι να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, όλο το αντισυνταξιουχικό, αντεργατικό νομικό πλαίσιο που έχει ψηφισθεί από όλες τις κυβερνήσεις, διεκδικώντας ταυτόχρονα ό,τι μέχρι σήμερα μας έχει αφαιρεθεί και να απαιτήσουμε να δοθούν αυξήσεις τώρα σε όλους τους συνταξιούχους.

Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα που ζει και θα ζήσει ο λαός τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση μπροστά στις εκλογές σχεδίαζε ρωμαϊκές φιέστες για την "έξοδο από τα μνημόνια" αλλά αυτά χάλασαν λόγω της καταστροφής στο Μάτι.
Από μεριά της έχει σχέδιο ανασύνταξης και αντεπίθεσης μπαίνοντας ουσιαστικά σε προεκλογική περίοδο ανεξάρτητα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές.

Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνει αντιπαράθεση σκιαμαχίας με τη ΝΔ στη λογική "εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εμείς βγάλαμε τη χώρα και τώρα αρχίζει η ανάπτυξη" και ότι από τη μία μεριά βρίσκονται οι δυνάμεις της προόδου και από την άλλη η Δεξιά και οι φασίστες ή αντιπαράθεση μακριά από τα λαϊκά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις πολιτικές που και οι δύο υλοποιούν και υπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Αντιπαράθεση με αυτά τα χαρακτηριστικά σε διαφορετικές περιόδους την έχουμε γνωρίσει την περίοδο που εναλλάσσονταν στην κυβερνητική εξουσία το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, για να κυβερνούν μαζί στη συνέχεια και να μας σφαγιάζουν από κοινού. Να μην πέσει ο λαός θύμα αυτών των αντιπαραθέσεων και της λογικής του μικρότερου κακού που είναι η αιτία για όλα τα κακά που έχουμε δεχθεί.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δουλεύει στη λογική ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη με καλή διαχείριση φέρνει αποτελέσματα και ότι με μια καλύτερη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τα πράγματα θα είναι καλύτερα. Σε αυτή τη βάση καλλιεργεί αυταπάτες ότι θα δοθούν αυξήσεις, θα θεσμοθετηθούν οι ΣΣΕ, θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, δεν θα κοπούν οι συντάξεις κλπ.

Όλα αυτά αποτελούν ένα κράμα από ψέματα και μισές αλήθειες που υπηρετούν τη συνέχιση των νέων αντιλαϊκών αντεργατικών μέτρων που θα επιβληθούν».
Συνεχίζοντας, ο Δήμος Κουμπούρης υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει αυτήν την πραγματικότητα και να κερδίσει χρόνο για τις εκλογές.

Για παράδειγμα, αυτά που υποστηρίζει για την περικοπή των συντάξεων είναι η μισή αλήθεια, γιατί όλη η αλήθεια είναι ότι ο νόμος Κατρούγκαλου εφαρμόζεται στους συνταξιούχους που πήραν σύνταξη μετά το Μάη του 2016. Όμως η μείωση αυτή δεν φαίνεται γιατί ακόμη οι συνταξιούχοι αυτοί παίρνουν προσωρινή σύνταξη και δεν τους έχει βγει η κανονική τους σύνταξη, για να δουν τη μεγάλη περικοπή που τους έχει γίνει.

Επίσης επανυπολογισμός έχει γίνει στις επικουρικές συντάξεις και μάλιστα με κρατήσεις πάνω από αυτές που λέει ο νόμος, καθώς επίσης στις συντάξεις χηρείας. Αυτό που μένει είναι αν θα μειωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων που λαμβάνουν σύνταξη πριν από το Μάη του 2016 και οι οποίες από την 1.1.2019 προβλέπονται νέες περικοπές. Με αυτό τον τρόπο (πέραν των άλλων), η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ότι οι προηγούμενες περικοπές που έγιναν πρέπει να τις αποδεχθούμε οριστικά να ξεχάσουμε όσα μας αφαίρεσαν.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός μέσα από μια πολυγλωσσία, αφού ψήφισε το νόμο 4787/16 που προβλέπει μειώσεις με την προσωπική διαφορά, στη συνέχεια ψήφισε το νόμο 4472/17 που νομοθετεί και επιβεβαιώνει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και τον περασμένο Ιούνιο το μεσοπρόθεσμο που προβλέπει όλες τις περικοπές, τώρα μας λέει παραμύθια και προσπαθεί να κερδίσει χρόνο μπροστά στις εκλογές με την αναβολή ορισμένων μέτρων. Να κάνουμε καθαρό στον κόσμο ότι είναι στο χέρι του να βάλει φραγμό σε αυτή τη λαίλαπα».

Μόνο με τον αγώνα μας, κατέληξε ο Δήμος Κουμπούρης, «και τη μαζική συμμετοχή, που πρέπει να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, μπορούμε να αποκρούσουμε αυτά τα μέτρα, αλλά και εκείνα που αφορούν τα παιδιά μας, ΣΣΕ, μεσαιωνικά ωράρια και εργασιακές σχέσεις δουλοκτητισμού.

Είναι μαύρη προπαγάνδα ότι τάχα λύνει προβλήματα τη στιγμή που έρχεται να εφαρμόσει όλο το αντιδραστικό αντεργατικό νομικό πλαίσιο όπως πρόσφατα τον εγκληματικό νόμο Βρούτση για τις ΣΣΕ όπως η ίδια τον ονόμαζε όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Από τη μεριά μας θα δώσουμε τη μάχη για τα μεγάλα προβλήματα του λαού και τη λύση τους στην προοπτική ο πλούτος που παράγουμε να υπηρετεί τις δικές μας ανάγκες».

(Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την εισήγηση).











902gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου