Από την παγκρήτια συγκέντρωση των συνταξιούχων στον Άγιο Νικόλαο

Από την παγκρήτια συγκέντρωση των συνταξιούχων στον Άγιο Νικόλαο

Με μαζική, μαχητική, συγκέντρωση στο Λασίθι απάντησαν το πρωί της Τετάρτης 11 Ιούλη οι συνταξιούχοι της Κρήτης στην αντισυνταξιουχική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

 Η παγκρήτια συγκέντρωση έγινε στον Άγιο Νικόλαο και αποτέλεσε τον αγωνιστικό επίλογο για το πρώτο εξάμηνο του 2018 των κινητοποιήσεων, που οργάνωσε σε όλη τη χώρα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Πανελλαδικά Συνταξιουχικών Οργανώσεων ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων.

Στις πάνω από 70 συγκεντρώσεις, πορείες και δράσεις της ΣΕΑ εκφράστηκαν η αγανάκτηση και η απαίτηση των συνταξιούχων: Να μη λειτουργήσει η λαιμητόμος του «ψαλιδοχέρη» Κατρούγκαλου. Να μην επανυπολογιστούν οι συντάξεις. Να μη γίνει καμιά περικοπή στην προσωπική διαφορά. Να σταματήσει η φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία της Κρήτης, που συγκεντρώθηκαν στο Λασίθι, είχαν την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη απ’ τους φορείς τόσο του νομού Αγίου Νικολάου όσο και απ’ την ευρύτερη περιοχή. Ψηφίσματα συμπαράστασης στη συγκέντρωση έστειλαν πολλοί Σύλλογοι, φορείς, Σωματεία και Ενώσεις της περιοχής.

Κεντρικοί ομιλητές στη συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης και ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων Ελλάδας ΙΚΑ Μανώλης Ραλλάκης. Χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν οι: Δημήτρης Τσαγκαράκης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Δημήτρης Κοντοπαυλάκος, εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων Σωμάτων Ασφαλείας Λασιθίου, Ανδρέας Κριαράς, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ηρακλείου, Δημήτρης Βολακάκης, πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Χανίων, Γεωργία Μαρκουλίδη, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Ηρακλείου, Θάλεια Μαυριδάκη, αντιπρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων Χανίων, Αριστοτέλης Γεροντής, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λασιθίου, Μανώλης Πυθαρούλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων Λασιθίου, Μανώλης Πεπόνης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου, Ιωάννης Ντίλλης, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Χανίων και η Μαρία Τσαγκαράκη, αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Λασιθίου.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία και επιδόθηκε ψήφισμα στην αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, η οποία είπε ότι θα προωθήσει αρμοδίως τα αιτήματά τους.


Η ομιλία του Π. Τάτση


Ο πρόεδρος της ΠΟΣ - ΟΑΕΕ, Παντελής Τάτσης, αφού έκανε τον απολογισμό των κινητοποιήσεων της ΣΕΑ στο πρώτο εξάμηνο του 2018 έθεσε το ερώτημα: «Και τι βγήκε πρόεδρε απ’ αυτές τις κινητοποιήσεις; θα μπορούσε να ρωτήσει κάποιος καλόπιστα».

Ο Π. Τάτσης έδωσε την παρακάτω απάντηση: «Πρώτα - πρώτα βγήκαν στους δρόμους χιλιάδες συνταξιούχοι. Δεν είναι δα και λίγο οι συγκεντρώσεις που οργάνωσαν τα τοπικά σωματεία με την καθοδήγηση της ΣΕΑ σε 35 πόλεις απ’ τους 51 νομούς της Ελλάδας! Μάλιστα, σε ορισμένες πόλεις έγιναν δυο και τρεις συγκεντρώσεις!! Έτσι, το τελευταίο δίμηνο και ανά δυο μέρες οι συνταξιούχοι ήταν στους δρόμους κάποιας πόλης, για να υπερασπιστούν την Κοινωνική Ασφάλιση, μια απ’ τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του περασμένου αιώνα για τον κόσμο ολόκληρο. Αυτήν την κατάκτηση θέλουμε να αφήσουμε κληρονομιά στα εγγόνια, στα παιδιά μας, όπως λένε και τα συνθήματά μας».

Στη συνέχεια, ο Π. Τάτσης είπε τα εξής: «Ένα πρώτο αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων είναι ο εξαναγκασμός της κυβέρνησης να επιστρέψει τις επιπλέον παρακρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις για την εισφορά αλληλεγγύης με τις συντάξεις του Αυγούστου. Αυτοί οι αγώνες έφεραν και τις προηγούμενες επιστροφές για την Υγεία. Σκέφτεστε, πότε θα γινόταν -και αν γινόταν ποτέ- αυτή η επιστροφή αν είχε επιλεγεί η δικαστική οδός;

Και το σπουδαιότερο: Το θέμα των συντάξεων βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής του πανελλήνιου με την προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη Βουλή στις 5 Ιούλη 2018 αλλά και χτες στη διάρκεια της ψήφισης του ασφαλιστικού νόμου.  Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση προκλήθηκε απ’ τον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όμως το περιεχόμενό της το καθόρισαν οι αγώνες των συνταξιούχων. Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων, περιλαμβανομένου και του πρωθυπουργού, αναφέρθηκαν στις συντάξεις και ειδικότερα στην επικείμενη εφαρμογή του επανυπολογισμού. Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ παλιότερα έκανε τον κουφό όταν τον ρωτούσαν για τις περικοπές στις συντάξεις, αυτήν φορά κατέθεσε -πονηρά βέβαια- τροπολογία για την αναστολή του επανυπολογισμού, ζητώντας και απ’ τον πρωθυπουργό να την ψηφίσουν από κοινού. Επίσης, η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Φώφη Γεννηματά, παρουσίασε σχετική πρόταση νόμου. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε τροπολογίες για την κατάργηση του επανυπολογισμού των συντάξεων και την επαναφορά των συντάξεων χηρείας. Ακόμα οι βουλευτές του ΚΚΕ ζήτησαν να χορηγηθούν συντάξεις στους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, με χρέη μεγαλύτερα των 20.000 ευρώ, και του ΟΓΑ, με χρέη μεγαλύτερα από 4.000 ευρώ.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, απέρριψε τις τροπολογίες για τη λαιμητόμο του Κατρούγκαλου ως ανέφικτες. Ήταν όμως εφικτό για την ίδια που την περασμένη Κυριακή εμφανίστηκε ως μετανοούσα Μαγδαληνή, δηλώνοντας: "Για το μέλλον θα δούμε τα δημοσιονομικά δεδομένα και θα πράξουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να μην επιβαρυνθούν οι συνταξιούχοι"!

Κι όλοι οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ περηφανεύονται εν χορώ πως έσωσαν το "ασφαλιστικό σύστημα". Ποιο σύστημα; Αυτό που έχει οδηγήσει σε καταδίκη τους συνταξιούχους του; Οι βουλευτές της πλειοψηφίας χωρίστηκαν σε καλούς, κακούς και άσχημους για να πετύχουν τον μοναδικό και επαίσχυντο στόχο: Την εφαρμογή της τελευταίας αξιολόγησης με τις θανατηφόρες περικοπές στις συντάξεις και τη φοροληστεία.

Έχουμε αντιμετωπίσει κυβερνητικές πλειοψηφίες, που ξεκίνησαν αλλιώς και μετά άλλαξαν στάση σε βασικά θέματα. Αλλά τέτοια υποκρισία και προκλητική κοροϊδία με τον πόνο των συνταξιούχων δεν έχει ματαγίνει. Να σακατεύσουν τα μοναδικά εισοδήματα για ολόκληρες οικογένειες, όπως είναι σε πολλές περιπτώσεις οι συντάξεις, και να σου λένε ότι το κάνουν για το καλό μας. Ούτε όταν διαφέντευαν οι αγάδες δεν έγινε αποδεκτό το "σφάξε με αγά μ’ να αγιάσω".

Αυτές, όμως, οι πλειοψηφίες που κωφεύουν στην αγωνία των συνταξιούχων αποδεικνύονται οι καλύτεροι ιπποκόμοι των αφεντικών  και των Βρυξελλών. Χτες, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο ψήφισαν να μη διακόπτεται η επαγγελματική δραστηριότητα με την έναρξη καταβολής της σύνταξης. Τι σημαίνει αυτό; Είναι η εφαρμογή της "ενεργού γήρανσης", που αποτελεί οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Την "ενεργό γήρανση" πρότεινε και ο ΣΕΒ τον Σεπτέμβρη του 2017 ως αντίδοτο στη συρρίκνωση των συντάξεων και για να έχουν, όπως είπε προκλητικά, ευεξία οι συνταξιούχοι.

Η θεσμοθέτηση της Οδηγίας της ΕΕ ήταν εφικτή για την κ. Αχτσιόγλου και τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και κάποιων άλλων ακόμα κομμάτων, που υπερψήφισαν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Με την πρακτική του εφικτού στη Βουλή οι βουλευτές της πλειοψηφίας έδειξαν ότι αυτό που τους συναρπάζει πια είναι οι "βολευτές της καρέκλας". Αυτό μην το ξεχάσουμε καθώς πλησιάζει και ο καιρός για προεκλογικά χτυπήματα στην πλάτη.

Στην παναττική διαμαρτυρία στις 19 Ιούνη 2018 ένα απ’ τα συνθήματά μας στην πορεία ήταν: "Οι συνταξιούχοι βαδίζουν στη Βουλή, ο νόμος του Κατρούγκαλου για να καταργηθεί". Έ, λοιπόν όσα ακολούθησαν στη Βουλή επιβεβαιώνουν την επίδραση του οργανωμένου κινήματος των συνταξιούχων στις εξελίξεις. Δείχνουν και πόσο αποτελεσματικότερο μπορεί να είναι αν γίνει ακόμα μαζικότερο και μαχητικότερο. Αν, δηλαδή, κάθε συνταξιούχος από όλα τα Ταμεία βγει στο δρόμο του αγώνα και διεκδικήσει, μέσα απ’ το σωματείο του, την αρπαγμένη σύνταξή του. Αυτό θα λογαριάσουν και για τον επανυπολογισμό της σύνταξης. Κι είναι στο χέρι μας να τους υποχρεώσουμε να μην τις επανυπολογίσουν.

Μέσα απ’ τις μέχρι τώρα κινητοποιήσεις, οι συνταξιούχοι ανέδειξαν σοβαρά λαϊκά ζητήματα, όπως η Υγεία, ενώ πήραν μέρος σε κινητοποιήσεις όπως αυτές που έγιναν στη Μεγαλόπολη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων έδωσαν το φιλί της ζωής στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Κοζάνης, που απειλήθηκε με λουκέτο μετά τη λήξη της θητείας των επικουρικών γιατρών. Στην Κατερίνη, οι συνταξιούχοι αποκάλυψαν την κοροϊδία με τις ΤΟΜΥ. Τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας για τις οποίες ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε πλήρη λειτουργία στο τέλος του 2017! Όχι μόνο δεν λειτούργησαν αλλά και στις 94, που εγκαινιάστηκαν μετά βαΐων και κλάδων, δεν βρίσκεις γιατρό. Έτσι, αυτό που έγινε πράξη στην Υγεία -όπως λέει και το προπαγανδιστικό σλόγκαν- της κυβέρνησης, είναι αυτό που διαπίστωσε στις 7 Ιούλη 2018 το Ευρωπαϊκό  Παρατηρητήριο για την Υγεία: Το 47% των ασθενών πληρώνουν 10 - 20 ευρώ για επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ! Και ξέρετε καλά πως κάθε πρωί οι συνταξιούχοι γεμίζουν τους προθαλάμους των ιατρείων. Αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τη συμμετοχή τους για τα φάρμακα. Υπάρχει συνάδελφος που παίρνει λιγότερα από 25 ευρώ για ΕΚΑΣ. Και ψάχνει να βρει τρόπο να της κόψουν το ΕΚΑΣ για να μην πληρώνει τη συμμετοχή στα φάρμακα, γιατί είναι πολλαπλάσια απ’ το ΕΚΑΣ!! Εκεί μας κατάντησαν. Να τσακίζουν απροκάλυπτα όλους, όσοι έχουν ακόμη να δώσουν.

Τα δεινοπαθήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης άρχισαν το μακρινό καλοκαίρι του 1992, όταν για πρώτη φορά κλήθηκε στην Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, απ’ τον τότε υπουργό Εθνικής Οικονομίας Στέφανο Μάνο. Και το ΔΝΤ αποφάνθηκε -από τότε παρακαλώ- ότι το βέλτιστο για τη χώρα μας σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το τριφασικό της Χιλής. Δηλαδή, το λεγόμενο σύστημα των τριών πυλώνων που εφάρμοσε ο δικτάτορας Πινοσέτ απ’ τη δεκαετία του 1970. Και σήμερα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της Χιλής διαδηλώνουν στο δρόμο του αγώνα.  Αυτό το σύστημα έχει για πρώτο πυλώνα την εθνική σύνταξη που θεσμοθέτησαν ο Λοβέρδος με τον Κουτρομάνη της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ,  αφαιρώντας την προστασία του Συντάγματος από τις συντάξεις και ενισχύοντας την  ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.

Αυτήν την επαίσχυντη ρύθμιση έθεσε σε εφαρμογή με τα 384 ευρώ της εθνικής σύνταξης ο "ψαλιδοχέρης" υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Κάνω αυτήν την αναδρομή για να δείξω πως κι ο Αλέξης Τσίπρας με την κυβέρνησή του άδραξαν τους ίδιους πολιορκητικούς κριούς άλλων αντιλαϊκών κυβερνήσεων για τη συνολική κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Και ό,τι απόμεινε όρθιο έως τα σήμερα κρατήθηκε απ’ τους αγώνες του λαού. Για θυμηθείτε το σχέδιο Γιαννίτση, για το οποίο κάποιοι κλαίνε ακόμα και σήμερα; «Αν, λένε, είχε εφαρμοστεί εκείνο το σχέδιο σήμερα δεν θα υπήρχαν εμπόδια». Δηλαδή, δεν θα υπήρχε τίποτε που να εμποδίζει την καταστροφή των συνταξιούχων.

Εμείς δεν πληρώσαμε, συνάδελφοι, για τα 384 ψωρο-ευρώ σύνταξη του "ψαλιδοχέρη" Κατρούγκαλου. Εμείς πληρώσαμε με βάση τους δικούς τους νόμους για συντάξεις αξιοπρέπειας, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες για τα γηρατειά μας. Για τις ανάγκες  του μερίδιου που μας αναλογεί σε μια λαϊκή οικογένεια.

Για τους συνταξιούχους δεν ισχύει το "ο γέγονε, γέγονε" που θέλει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ. Ούτε δεχόμαστε να  "απαλύνουν τις διαφορές", όπως λέει ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος, που ετοιμάζει τη λυπητερή για το τέλος του Δεκέμβρη του 2018. Ή του ΔΝΤ: Τα οικονομικά για τα λεγόμενα "ισοδύναμα" να στηριχτούν από τις περικοπές στο συνταξιοδοτικό.

 Η ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων και των λαϊκών στρωμάτων δεν είναι ...στιγμιαίο έγκλημα. Είναι ένα διαρκές έγκλημα όλων των κυβερνήσεων και γι’ αυτό η απάντηση θα είναι διαρκής και αποφασιστική. Διεκδικούμε όσα μας αφαίρεσαν με βία. Για εμάς "καθαρή έξοδος" απ’ τα μνημόνια σημαίνει: Τέλος των αντιλαϊκών προγραμμάτων και μέτρων, κατάργηση όλων των νόμων των μνημονίων, ανάκτηση απωλειών που είχε αυτά τα χρόνια ο λαός.

Και επειδή αναθερμάνθηκαν οι υποσχέσεις για 13η σύνταξη επαναλαμβάνω αυτά που δήλωσα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη βδομάδα: Εμείς διεκδικούμε τη 13η και 14η σύνταξη με βάση όσα πληρώσαμε για αυτές. Δηλαδή δυο συντάξεις επιπλέον για όλους τους συνταξιούχους, πέρα απ’ τις καταβαλλόμενες κουτσουρεμένες συντάξεις δώδεκα μηνών. Οποιοδήποτε φιλοδώρημα απ’ τα "ματωμένα πλεονάσματα" σε επιλεγμένες κατηγορίες συναδέλφων δεν μπορεί να θεωρηθεί 13η ή 14η σύνταξη, όπως θέλει η θανατηφόρα φιλοκυβερνητική προπαγάνδα».

Και Π. Τάτσης κατέληξε: «Ο Σεπτέμβρης είναι κοντά και τότε πάλι η ΣΕΑ θα μπει μπροστά με νέους αγώνες. Με τα παιδιά και τα εγγόνια μας θα συνεχίσουμε το Μαραθώνιο των κινητοποιήσεων. Θα συμπορευτούμε με το αγωνιστικό κομμάτι της κοινωνίας για να απεμπλακεί η χώρα απ’ τα πολεμοκάπηλα σχέδια του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα Σωματεία πρέπει να είναι σε επιφυλακή για την υπεράσπιση των συνταξιούχων και των οικογενειών τους. Ότι γίνει θα γίνει με τον ΑΓΩΝΑ μας και με όλους μαζί. Γεια σας  και σ’ άλλα με υγεία».