Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2018

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ Για την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις
Ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, Λιάνα Κανέλλη, Νίκος Καραθανασόπουλος και Διαμάντω Μανωλάκου, για την αποκατάσταση του δικαιώματος απονομής σύνταξης χηρείας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αναλυτικά, το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει: 

«Την 27η Ιουνίου, ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α (Αξιοπρέπεια – Ισότητα - Αλληλεγγύη). Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για την τραγική κατάσταση που βρίσκονται τα μέλη του Συλλόγου ΑΞ.Ι.Α., που πέρα απ’ την απώλεια του ανθρώπου τους, μέσω της εφαρμογής του ν. 4387/2016 για την απονομή συντάξεων χηρείας, αντιμετωπίζουν καθημερινά απάνθρωπους όρους διαβίωσης.


Τα αιτήματα που τέθηκαν επιγραμματικά είναι τα ακόλουθα:
  • Η σύνταξη θανάτου να επανέλθει στο 70% της σύνταξης που ελάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών χωρίς καμιά διακοπή στη συνέχεια.
  • Επαναφορά της προϋπόθεσης συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που ίσχυε μέχρι 12 Μαρτίου του 2016 με 1.500 ημέρες εργασίας - ασφάλισης, εκ των οποίων 300 στην πενταετία πριν το θάνατο.
  • Το ανήλικο παιδί να λαμβάνει το 70% της σύνταξης του θανόντος.
  • Αν είναι ανίκανο το τέκνο πριν τα 24 και πριν το θάνατο του γονέα του, αν μείνει μόνος δικαιούχος, η σύνταξη να ανέρχεται στο 70% της σύνταξης του θανούντος.
  • Σύνταξη να δικαιούται και ανήλικο παιδί που θα μείνει ανίκανο μετά το θάνατο του γονέα του χωρίς διακοπή μετά τα 18 ή τα 24.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Η κυβέρνηση προτίθεται να καταργήσει το άρθρο 12 του ν. 4387/16 και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των δικαιούχων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου