Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018

Πολυεργαλείο
Στη «νέα αρχιτεκτονική» των συνταξιοδοτικών συστημάτων αναφέρονται δημοσιεύματα του Τύπου, που διαφημίζουν το «πανευρωπαϊκό ατομικό συνταξιοδοτικό πρόγραμμα (PEPP)». Το πρόγραμμα αυτό παρουσιάζεται από την Κομισιόν ως «πρωτοποριακό» και ότι θα δώσει απάντηση στη μείωση των συντάξεων που αποδίδουν τα κρατικά συστήματα ασφάλισης. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ιδιωτικό σύστημα ασφάλισης, το οποίο θα παρέχεται με ενιαίους όρους σε όλα τα κράτη της ΕΕ από ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες και άλλους οργανισμούς, ενώ το «συνταξιοδοτικό δικαίωμα» που θα κατοχυρώνει ο ασφαλισμένος, θα μπορεί να το μεταφέρει από χώρα σε χώρα, ανάλογα με το πού βρίσκει δουλειά. Και μόνο η περιγραφή του «πακέτου» είναι αποκαλυπτική για τις στοχεύσεις του προγράμματος. Πρώτον, ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο ο τρίτος (ιδιωτικός) πυλώνας της ασφάλισης, προς τέρψιν των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των τραπεζών. Οπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στην ανακοίνωση της Κομισιόν τον περασμένο Ιούνη, «το PEPP (Πανευρωπαϊκό Ατομικό Συνταξιοδοτικό Προϊόν) υποστηρίζει το στόχο της Ενωσης Κεφαλαιαγορών, που είναι η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για την απελευθέρωση χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να μπορεί να υπάρξει ροή από τους αποταμιευτές της Ευρώπης προς τις επιχειρήσεις της Ευρώπης...».
Δεύτερον, κράτος και εργοδοσία κάνουν ένα ακόμα γενναίο βήμα για να απαλλαγούν από τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα. Τρίτον, η ενιαιοποίηση των συνταξιοδοτικών παροχών, μέσα από ιδιωτικά πακέτα συνταξιοδότησης, ευνοεί την κινητικότητα στην εργασία, που είναι απαίτηση και ανάγκη του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, για να εξασφαλίζει ανά πάσα στιγμή το ειδικευμένο ή ανειδίκευτο προσωπικό που έχει ανάγκη για την κερδοφορία του. Επομένως, με έναν σμπάρο, πολλά τρυγόνια για το κεφάλαιο, που έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για τα «προϊόντα» της Κομισιόν.

Προπαγανδιστικές φούσκες

«Με αυξήσεις και παροχές επιστρέφεται το ΕΚΑΣ!» διαδίδει ξεδιάντροπα η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ, για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις νέες απώλειες που φέρνει ο καινούργιος χρόνος, ιδιαίτερα για τους φτωχούς συνταξιούχους. Μάλιστα, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος ισχυρίζεται ότι από την 1/1/2019, οι συντάξεις μέχρι 700 ευρώ θα έχουν και αύξηση! Μια ματιά όμως στα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνόδευαν το νόμο 4387/2016 (γνωστό και ως νόμο - λαιμητόμο του Κατρούγκαλου), αποδεικνύει το μέγεθος της κοροϊδίας. Σύμφωνα με αυτά, το 2018 οι χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι θα χάσουν 803 εκατομμύρια ευρώ από τις περικοπές στο ΕΚΑΣ, ενώ το 2019, τελευταία χρονιά που θα αποδοθεί ένα ισχνό μέρος του σχετικού κονδυλίου, θα χάσουν ακόμα 850 εκατ. ευρώ. Συνολικά οι απώλειες σε συνταξιούχους και ασφαλισμένους από το νόμο 4387 για το 2019, θα ανέλθουν στο ποσό των 2,752 δισ. ευρώ! Τρομακτικές απώλειες βέβαια που δεν αναπληρώνονται με τις μερικές δεκάδες εκατομμύρια που διαφημίζει η κυβέρνηση ως «αντίμετρα» και «μέτρα αναπλήρωσης», και τις επιδεικνύει μάλιστα ως «χάντρες» προς ιθαγενείς. Θυμίζουμε ακόμα ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ νομοθέτησε τη μείωση ή το κόψιμο και της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις. Είναι λοιπόν προκλητικό, ο υφυπουργός να μιλάει για αυξήσεις στις συντάξεις το 2019, όταν ρητά από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει ότι οι απώλειες στους συνταξιούχους, μόνο για το 2019, θα είναι επιπλέον 2,631 δισ. ευρώ! Είναι τόσο μεγάλα τα νούμερα, που καμιά προπαγανδιστική φούσκα της κυβέρνησης δεν μπορεί να τα κρύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου