Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Συμφωνία για τον επανυπολογισμό των συνταξεων
Η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων για την απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων και για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των παλιών συντάξεων και τον καθορισμό της «προσωπικής διαφοράς» είναι το ζητούμενο των επαφών της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει συμφωνία για την ολοκλήρωση του επανυπολογισμού έως το τέλος του 2017, προκειμένου στο τέλος του 2018 να τεθούν σε εφαρμογή οι περικοπές, αρχίζοντας από τις συντάξεις του Γενάρη του 2019.

Οι περικοπές θα επιφέρει στους παλιούς συνταξιούχους για την τριετία 2019 - 2021 απώλειες ύψους 7,8 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, οι απώλειες οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ το 1% του ΑΕΠ, για το οποίο αρχικά έκανε λόγο η κυβέρνηση, κατανέμονται ως εξής: 2,494 δισ. ευρώ το 2019, 2,583 δισ. το 2020 και 2,723 δισ. το 2021.

Νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη

Σε ό,τι αφορά στα θέματα της Υγείας, ο υπουργός Α. Ξανθός ανέφερε ότι στην προχθεσινή συνάντηση με τους θεσμούς υπήρξε συμφωνία στο «συμπληρωματικό μνημόνιο» και το «τεχνικό μνημόνιο» στα θέματα της αρμοδιότητάς του.


Το νέο πακέτο μέτρων φέρνει νέες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη για τον λαό, καθώς υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «εξορθολογισμός των δαπανών για την Υγεία», μεταξύ άλλων περιλαμβάνει: Λήψη «διαρθρωτικών μέτρων με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας ως μέσου συγκράτησης των δαπανών». Νέα εργαλεία περικοπών, μέσα από «μια κρίσιμη μάζα κατευθυντήριων γραμμών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων για τις οδούς περίθαλψης ασθενών (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη), για τις οδούς που έχουν τις μεγαλύτερες θεραπευτικές και οικονομικές συνέπειες για να τροφοδοτήσουν το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης». Σε εφαρμογή μπαίνουν και οι «κόφτες» στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με την εισαγωγή μέχρι το Μάρτη του 2018 της «υποχρεωτικής εγγραφής ασθενούς σ' έναν οικογενειακό γιατρό ο οποίος θα ενεργεί ως φύλακας ("gatekeeper" - "πορτιέρης") που θα είναι υπεύθυνος για παραπομπές σε ειδικούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου