Τρίτη 1 Αυγούστου 2017

Κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για τους απλήρωτους εργαζόμενους Στόχος να αντιμετωπιστεί η πάγια τακτική της εργοδοσίας να αφήνει απλήρωτους χιλιάδες εργαζόμενους, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο




Πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στη «Euromedica»
Πρόσφατη κινητοποίηση των εργαζομένων στη «Euromedica»
Τροπολογία στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ, με θέμα «Μη καταβολή των αποδοχών των εργαζομένων και βλαπτική μεταβολή των ωρών εργασίας».


Στόχος της τροπολογίας, να αντιμετωπιστεί η πάγια τακτική της εργοδοσίας να αφήνει απλήρωτους χιλιάδες πλέον εργαζόμενους, αξιοποιώντας το νομοθετικό πλαίσιο που χειροτέρευσε περαιτέρω τα τελευταία χρόνια από τις αστικές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και διατήρησε και ενίσχυσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και αποφάσεις της αστικής Δικαιοσύνης που δίνουν όπλα στην εργοδοσία ενάντια στους εργαζόμενους. Η τροπολογία κατατέθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατη απόφασή του ο Αρειος Πάγος (ΑΠ) στρέφεται ξεκάθαρα ενάντια στο δικαίωμα των εργαζομένων να προχωρούν σε επίσχεση εργασίας όταν μένουν απλήρωτοι από την εργοδοσία. Ουσιαστικά ορίζει ως «καταχρηστικές» τις επισχέσεις εργασίας για απλήρωτους εργαζόμενους όταν η εργοδοσία επικαλείται «οικονομική δυσπραγία». Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΑΠ, η επίσχεση μπορεί να θεωρηθεί «σιωπηρή» παραίτηση!


Επίσης, με άλλη προηγούμενη απόφασή του έχει αποφανθεί ότι ακόμα και η μακροχρόνια καθυστέρηση στην μη απόδοση μισθών από την εργοδοσία δεν αποτελεί «βλαπτική μεταβολή» για τον εργαζόμενο. Για την τεκμηρίωση των δύο αποφάσεων αξιοποιείται προηγούμενη σχετική νομολογία, δηλαδή σωρεία αποφάσεων που έχουν παρθεί στην ίδια κατεύθυνση, όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από όλες τις προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) υπέρ του κεφαλαίου μέχρι σήμερα, το οποίο παγίωσε και εμβάθυνε η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.


Στο εργοτάξιο του «Αστέρα» οι εργαζόμενοι συζητούν για την κατάσταση που επικρατεί
Στο εργοτάξιο του «Αστέρα» οι εργαζόμενοι συζητούν για την κατάσταση που επικρατεί
Στο πλαίσιο αυτό έχει διογκωθεί το φαινόμενο χιλιάδες εργαζόμενοι να αναγκάζονται να δουλεύουν απλήρωτοι χωρίς να μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι 3.500 εργαζόμενοι στον Ομιλο «Euromedica» που αντιμετωπίζουν πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή των δεδουλευμένων τα τελευταία εφτά χρόνια, οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα» που είναι απλήρωτοι πάνω από 8 μήνες, οι 1.400 εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις «Καρυπίδη» που είναι απλήρωτοι τουλάχιστον 19 μήνες κ.ο.κ.

Ο «Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» παρουσίασε προχτές αναλυτικά σε ρεπορτάζ την κατάσταση που επικρατεί σχεδόν σε όλους τους κλάδους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσίασε ένα «πρόγραμμα, με πόρους του ΕΣΠΑ, για την υποστήριξη "εγκλωβισμένων" εργαζομένων», στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για πρόγραμμα απαλλαγής των επιχειρηματιών από την υποχρέωση να πληρώσουν τα χρωστούμενα δεδουλευμένα, απαλλαγής από αποζημιώσεις των εργαζομένων και απόδοση όλων των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αφού βρήκε τρόπο η κυβέρνηση στους εργοδότες να τους εξαναγκάζουν σε αποχώρηση από τη δουλειά, χωρίς να έχουν την παραμικρή συνέπεια, ενώ κάποιοι εργαζόμενοι που χάνουν τη δουλειά τους θα ενταχθούν σε κάποια προγράμματα επανεκπαίδευσης και κατάρτισης. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υποβαθμίζει το καθεστώς της απληρωσιάς, μιλώντας για «ακραίο φαινόμενο», ενώ ο ίδιος ο νεολογισμός περί «εγκλωβισμένων» εργαζομένων παραπέμπει σε ένα φυσικό φαινόμενο, κάποια θεομηνία και όχι σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μια σκληρή ταξική πολιτική σε βάρος της εργατικής τάξης.

Χτες το βράδυ, η κυβέρνηση, με κοινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνίας και Ενημέρωσης, δήλωσε ότι κάνει δεκτό το πρώτο μέρος της τροπολογίας του ΚΚΕ, που αναφέρει ότι «θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης». Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν κάνει δεκτό το δεύτερο μέρος της τροπολογίας, που προβλέπει την αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τους εργοδότες. Συνοπτικά το δεύτερο μέρος προβλέπει ότι οι εργοδότες που δεν καταβάλλουν στην ώρα τους τα δεδουλευμένα τιμωρούνται με φυλάκιση και χρηματική ποινή, και ότι η εκδίκαση τέτοιων υποθέσεων θα γίνεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου.

Η Αιτιολογική Εκθεση και η τροπολογία


Ολόκληρο το κείμενο της Αιτιολογικής Εκθεσης και η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Με την πρόσφατη απόφαση που είδε το φως της δημοσιότητας, ο Αρειος Πάγος επαναλαμβάνει δυστυχώς την πάγια νομολογία του, με βάση την οποία η καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων στον εργαζόμενο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Σύμφωνα με το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 648 και 652 Α.Κ. με τη διάταξη του άρθρου 7 εδ. α' του ν. 2112/1920 που ορίζει ότι "πάσα μονομερής μεταβολή των όρων της υπαλληλικής συμβάσεως βλάπτουσα τον υπάλληλο θεωρείται ως καταγγελία ταύτης, δι' ήν ισχύουσιν οι διατάξεις του παρόντος νόμου", προκύπτει ότι μονομερής μεταβολή θεωρείται κάθε τροποποίηση των όρων εργασίας από τον εργοδότη που γίνεται κατ' αθέτηση της εργασιακής συμβάσεως. Στην περίπτωση αυτή ο μισθωτός μπορεί να αντιδράσει με τους εξής τρόπους: α) να αποδεχθεί τη μεταβολή, οπότε συνάπτεται νέα σύμβαση, τροποποιητική της αρχικής, η οποία είναι έγκυρη εφόσον δεν αντιβαίνει σε απαγορευτική διάταξη νόμου ή β) να θεωρήσει τη μονομερή βλαπτική μεταβολή ως καταγγελία από την πλευρά του εργοδότη και να αποχωρήσει από την εργασία, αξιώνοντας την καταβολή της νόμιμης αποζημιώσεως ή γ) να εμμείνει στη σύμβαση και να ζητήσει την τήρηση των συμβατικών όρων.

Σύμφωνα με την ίδια νομολογία, μόνη όμως η καθυστέρηση καταβολής του μισθού δεν συνιστά βλαπτική, υπό την ως άνω έννοια, μεταβολή των όρων της εργασιακής συμβάσεως, εκτός αν γίνεται δολίως και δη για να εξαναγκασθεί ο μισθωτός σε αποχώρηση από την εργασία του.

Η ερμηνεία που δίνει ο Αρειος Πάγος στην έννοια της μονομερούς βλαπτικής μεταβολής στην περίπτωση της καθυστέρησης ("έστω και μακροχρόνιας", όπως, πλειοδοτώντας, αναφέρει η πρόσφατη απόφαση), έχει οδηγήσει στην ομηρία εκατοντάδες χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους. Και τούτο διότι, με δεδομένη την οικονομική αδυναμία δικαστικής διεκδίκησης των δεδουλευμένων τους (η δε ικανοποίηση των αξιώσεών τους μετά τις πρόσφατες αλλαγές στα προνόμια των εργατικών απαιτήσεων σε πλειστηριασμούς και πτωχεύσεις είναι μάλλον απίθανη), εγκλωβίζονται σε έναν φαύλο κύκλο υποχρεωτικής παροχής εργασίας χωρίς αμοιβή, χωρίς δυνατότητα απεμπλοκής. Αρκεί ο εργοδότης να αποδείξει το ότι δεν είχε δόλο να απολύσει τον εργαζόμενο, αλλά η καθυστέρηση οφείλεται στη δυσμενή οικονομική συγκυρία!

Χιλιάδες παραδείγματα με εγκλωβισμένους εργαζομένους να κινούνται σαν "εργατικά ζόμπι" μεταξύ απλήρωτης εργασίας και ανεργίας, αναφέρονται καθημερινά.

Για την αντιμετώπιση του παραπάνω σημαντικού προβλήματος των εργαζομένων καταθέτουμε την πιο κάτω τροπολογία».


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ - ΠΡΟΣΘΗΚΗ

1. Στο άρθρο 7 του Ν. 21Ι2/1920, όπως αυτό ισχύει μετά την προσθήκη του δεύτερου εδαφίου αυτού, δυνάμει του άρθρου 5 του Ν.4558/1930, προστίθεται τρίτο εδάφιο που έχει ως εξής:

«Επίσης θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

2. Η παρ. 1 του άρθρου μόνου του Α.Ν. 690/1945, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 2336/1995, αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, καθώς και τα μέλη του ΔΣ ή ο βασικός/κύριος μέτοχος ανώνυμης εταιρείας, ο οποίος δεν καταβάλλει εμπρόθεσμα στους απασχολουμένους σε αυτόν τις οφειλόμενες συνεπεία της σύμβασης ή της σχέσης εργασίας πάσης φύσεως αποδοχές, που καθορίζονται είτε από τη σύμβαση εργασίας είτε από τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας είτε από αποφάσεις διαιτησίας είτε από το νόμο ή έθιμο είτε σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3198/1955, συνεπεία της θέσεως των εργαζομένων σε κατάσταση διαθεσιμότητας, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας ή των οργάνων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης που είναι εντεταλμένα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι (6) μήνες και χρηματική ποινή, της οποίας το ποσό δεν μπορεί να ορίζεται κάτω του 25% ούτε πάνω του 50% του καθυστερούμενου χρηματικού ποσού, για την εξεύρεση του οποίου οι τυχόν σε είδος οφειλόμενες αποδοχές πρέπει να αποτιμώνται, με τη σχετική απόφαση, σε χρήμα. Η εκδίκαση των παραπάνω υποθέσεων γίνεται με τη διαδικασία του αυτοφώρου, όπως προβλέπεται από τα άρθρα 417 επ. του Κ.Ποιν.Δ.».

{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου