Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Συντάξεις: «Πετσόκομμα» έως και 25% το 2019

 Περικοπές στην προσωπική διαφορά και κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων, το 2019, μεγαλώνουν σημαντικά το «ψαλίδι» στις συντάξεις. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον επανυπολογισμό

 Μια άκρως δυσάρεστη «έκπληξη» περιμένει τους συνταξιούχους από το 2019, με γνώμονα τον επανυπολογισμό των συντάξεων και τα ποσά που προκύπτουν για τους παλαιούς συνταξιούχους, καθώς επίσης και τις μειώσεις που θα λάβουν χώρα, βάσει της πρόσφατης συμφωνίας με τους δανειστές. Το «πετσόκομμα» της προσωπικής διαφοράς και η κατάργηση των επιδομάτων συζύγου και τέκνων, θα προκαλέσει σημαντική συρρίκνωση στις συντάξεις εκατομμυρίων συνταξιούχων.


Σε περίοπτη θέση, αναφορικά με τις μεγάλες μειώσεις, θα βρεθούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ αλλά και αυτοί των πρώην ΔΕΚΟ και τραπεζών. Το εκρηκτικό «μείγμα» της περικοπής στην προσωπική διαφορά και της κατάργησης των επιδομάτων συζύγου και τέκνων, αποτελεί την ειδοποιό… διαφορά για την επιπρόσθετη συρρίκνωση των συντάξεων.

Το «ψαλίδισμα», για το 2019, όταν θα τεθούν σε εφαρμογή οι μνημονιακές δεσμεύσεις για περικοπή στην προσωπική διαφορά και κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων (ν.4472/2017) θα ξεπεράσει τις αρχικές και μάλλον μετριοπαθείς εκτιμήσεις τις κυβέρνησης.

'Εως 25% οι περικοπές

Το ταβάνι των μειώσεων, ανά περιπτώσεις θα φτάσει το 25%, τη στιγμή που η κυβερνητική «γραμμή» έσπευσε να το «περιορίσει» στο 18%. Το σημείο κλειδί, στην διόγκωση των μειώσεων από το 2019, σχετίζεται, όπως αναφέρει και ο «Ελεύθερος Τύπος», με το γεγονός ότι τα επιδόματα συζύγου και τέκνων δεν αποτελούν μέρος της προσωπικής διαφοράς και καταργούνται ξεχωριστά. 

Αυτό αναφέρεται στη διάταξη του ν. 4472/2017, το υποστηρίζει το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, ενώ  αποτελεί τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Από την πλευρά του το υπουργείο Εργασίας και δη οι ιθύνοντές του, έχουν υποστηρίξει, σε προφορικό επίπεδο και όχι μέσω μιας επίσημης διευκρινιστικής εγκυκλίου, ότι τα επιδόματα συνυπολογίζονται στη σύνταξη και στη μείωση του 18%.

{--->}

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου