Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

ΟΣΙΚΑ: παρέμβαση στην επιτροπή της Βουλής






Εκ μέρους της ΟΣΙΚΣ ο Γενικός Γραμματέας Μ. Ραλλάκης έκανε την παρακάτω παρέμβαση στην επιτροπή της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης στις 16/5/2017:

κ. Υπουργέ

κ. πρόεδρε

κ. και κ. Βουλευτές

το ασφαλιστικό σύστημα και οι συνταξιούχοι στη χώρα μας δέχονται μια διαρκή επίθεση που οφείλεται αποκλειστικά στις πολιτικές αποφάσεις, από τις αρχές του '90.οι νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά, Λοβέρδου, Κουτρουμάνη, Κατρούγκαλου αποτελούν την προϊστορία του σημερινού νομοσχεδίου, που θα συζητηθεί περαιτέρω στη βουλή και που έρχεται να δώσει όχι λύσεις, αλλά ένα ακόμα καθοριστικό χτύπημα στις βασικές συντάξεις μας, στα επιδόματα (αναπηρίας κλπ) στο πολύτιμο για τους συνταξιούχους ΕΚΑΣ, με την παραπέρα μείωση των Επικουρικών(για τα όμορφα μάτια της ιδιωτικής ασφάλισης) μέχρι την εξαφάνιση τους κ.α. (βλέπε επαγγελματικά ταμία}, που κυβερνώντες και μη τα ξέρουν καλύτερα και από εμάς, τα συνήθη υποζύγια στο κάρο της δήθεν ανάπτυξης.


Όλες οι κυβερνήσεις και η σημερινή προσπεράσουν την γενεσιουργό αιτία των δυσκολιών του ασφαλιστικού συστήματος (περίθαλψη- παροχές- συντάξεις κτλ) των ταμείων μας από το 1950 μέχρι σήμερα, όπου τα οικονομικά τους αποτελέσματα, οι δικές μας εισφορές, δόθηκαν, χαριστικά, δανεικά  και αγύριστα στους τραπεζίτες, μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές κ.α. Όλοι εδώ μέσα ξέρουν τι θέλουμε να πούμε και που είναι το δίκιο μας.

Ακόμα: το τζογάρισμα των αποθεματικών στο χρηματιστήριο, τα δομημένα ομόλογα, τα 2,8 δις που στοίχισε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το κούρεμα, η εισφοροκλοπή, η εισφοροαποφυγή, η μαύρη εργασίας, τα χρέη κράτους και εργοδοσίας προς  τα ταμεία κ.ο.κ. δεν λογίζονται, όμως είναι υπαρκτές πληγές του Ασφαλιστικού Συστήματος που αγνοήθηκαν και προχωρήσατε στον χωρίς προηγούμενο επανυπογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και στη δημιουργία της προσωπικής διαφοράς, για να πετσοκοπούν για άλλη μια φορά κύριες και επικουρικές συντάξεις όπως από την αρχή το λέγαμε. Αυτό το ξεπερνάμε σαν να μην έγινε τίποτα και η ζωή συνεχίζεται; Όχι βέβαια.

Η καταλήστευση των ταμείων μας για εργαζόμενους και συνταξιούχους αποτελεί τον Νο1 παράγοντα της σημερινής κατάστασης στο ασφαλιστικό σύστημα, που με αυτήν σαν άλλοθι εφαρμόζουν πολιτικές με διαρκή δίωξη και θανατηφόρα μέτρα σε βάρος μας.

Ο μονόδρομος που έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις, δηλ. αυτόν των περικοπών των συντάξεών μας και όλοι αυτοί που τον προτείνουν, στέκονται γυμνοί μπροστά στην αλήθεια που σκόπιμα δεν θέλουν να την αντιμετωπίσουν και «να βάλουν τον δάκτυλο επί των τύπων των ήλων» για να δοθούν λύσεις. Ποια είναι η αλήθεια; Η επιστροφή όλων των αρπαγμένων από τα ασφαλιστικά μας ταμεία από το κράτος - εργοδοσία. 

Η ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ των ταμείων. Πάνω από 100 δις είναι το χρέος τους. Εμείς οι συνταξιούχοι και η ομοσπονδία μας δεν λέμε «ο γέγονε, γέγονε». Γι' αυτό καλούμε όλους τους συνταξιούχους να μην σκύβουν το κεφάλι στις πολιτικές που τους εξαθλιώνουν. Δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν. Τις υποχρεώσεις μας τις έχουμε εκπληρώσει στο ακέραιο. Άλλοι φταίνε και επιλεκτικά την πληρώνουμε εμείς.

Έχουμε δώσει Υπομνήματα και έχουμε συναντηθεί με τον κ. Πρωθυπουργό και Υπουργούς που ενώ στα λόγια προς στιγμή ίσως μας δικαιώνουν, στην πράξη όμως απορρίπτουν όλα τα αιτήματά μας. Όλοι οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων απαιτούμε και διεκδικούμε:

     - Επαναφορά των συντάξεών μας.

     - Επαναφορά 13ης και 14ης και ΕΚΑΣ.

     - Αύξηση του αφορολόγητου.

     - Ανακεφαλαιοποίηση των ταμείων μας.

     - Απόσυρση των χρημάτων των ταμείων από την ΑΕΔΑΚ και τον τζόγο του χρηματιστηρίου.

     - Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων και αποδοχών.

     - Κατάργηση όλων των αντισυνταξιουχικών και αντιλαϊκών νόμων.

Κυρίες και κύριοι

Θα μπορούσαμε να παραθέσουμε στατιστικά στοιχεία για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, όμως θεωρούμε ότι σε όλους είναι γνωστά και η λεπτομερής αναφορά τους άλλη φορά είναι χάσιμο χρόνου. 

Επειδή όμως συνομιλείτε με τους λεγόμενους θεσμούς θέλουμε να τους μεταφέρετε (που μάλλον τα ξέρουν) τα παρακάτω στοιχεία, για να καταλάβουν κι εκείνοι πόσο καλά περνούν οι Έλληνες συνταξιούχοι.

     - Από τους 1.039.591 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 513.609 (49,4%) παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ.

     - Ακόμα 254.140 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη από 500 έως 700 ευρώ, που σημαίνει ότι 767.749 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, το 73,8% του συνόλου, δηλαδή οι 3 στους 4 σχεδόν επιβιώνουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια ή στα όρια της στατιστικής φτώχειας.

     - Τέλος 113.597 συνταξιούχοι λαμβάνουν ως κύρια σύνταξη ποσά από 700 έως 1.000 ευρώ και μόνο 158.245 συνταξιούχοι έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ και που το 2017 είναι ακόμα πιο δραματική η κατάστασή τους (στοιχεία των εργαζομένων στο ΙΚΑ).
κ. Υπουργέ

Σ΄ αυτό το χωράφι πάτε να κουρέψετε το γκαζόν. Δεν θα μας κατευνάσετε λέγοντας ότι δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Δείξαμε με αυτά τα λίγα ότι υπάρχουν κι άλλες λύσεις σε φιλολαϊκές κατευθύνσεις, τις οποίες αρνείστε. Ως εκ τούτου θεωρούμε το νομοσχέδιο απαράδεκτο, ενάντιο στα συμφέροντα των συνταξιούχων και των εργαζομένων και ζητάμε την απόσυρσή του.

Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε χρόνο στα πλαίσια αυτής της επιτροπής.

Άρθρο του «Πανσυνταξιουχικού Αγώνα» Μάης 2017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου